Lauri Markkanen ilmiliekeissä! Show sai kitkerän lopun

Utah Jazz kuitenkin hävisi, kun sen suomalaistähtikään ei osunut kaikkein tärkeimmillä hetkillä.

14.3. 5:22 | Päivitetty 14.3. 7:34

Lauri Markkanen sai tutun tehovaihteen silmään kauden epävireisimmän ottelunsa jälkeen. Silti Utah Jazz hävisi kitkerästi 115–119 Miami Heatille, kuuden ottelun vieraskiertueensa päätösosassa.

Edellisellä kierroksella Charlottessa Markkasen sihti oli ollut kauden epätarkin ja hänen pistesaaliinsa 13 sivunnut kauden huonointa, mutta silti Jazz oli voittanut. Nyt Miamissa hän pussitti hurjat 38 pistettä ja tuttuun tapaan yli puolet pelitilanneheitoistaan.

Jazz oli voittotaistelussa mukana aivan loppuhetkille. Markkanen näytti pitkään olevan matkalla yli 40 pisteeseen, kolmatta kertaa tällä kaudella, mutta hän epäonnistui peräti viidessä viimeisessä heitossaan ratkaisuhetkillä.

Yhtä tuomariratkaisua juuri tässä vaiheessa Markkanen ei ollut sulattaa. Hän oli kahminut samassa tilanteessa kaksi omaa levypalloaan ja saanut kolmannella yrityksellään korin, vieläpä odottaen päälle vapaaheittoa. Tuomarit kuitenkin katsoivat rikkeen tapahtuneen niin aikaisin, että Markkasen viimeistä heittoa ei laskettu. Pallo vietiinkin vapaaheittoviivan sijaan sivurajalle.

Miami Heatin pelaajat yrittivät estää Utah Jazzin Lauri Markkasen syötön.

Draamaa oli pitkin viimeistäkin minuuttia. Jazzin takamies Talen Horton-Tucker kuvitteli saavansa kahden pisteen takaa-ajoasemassa kaksi vapaaheittoa, mutta Heat haastoi tuomion, ja tuomarit totesivat suman alkuperäiseksi rikkojaksi Jazzin Simone Fontecchion.

Välittömästi sen jälkeen Jazzin takamiehellä Ochai Agbajilla oli paikka tasoittaa, mutta Heatin sentteri Bam Adebayo torjui, tuli rikotuksi ja sinetöi loppulukemat kahdella vapaaheitolla.

Markkasen viimeiseksi koriksi jäi kolmonen, joka nosti Jazzin 111–109-johtoon ja hiljensi riehakkaan floridalaisyleisön, kun kellossa oli jäljellä 4.45.

Suomalainen sai kahdeksan levypalloa ja kolme pallonriistoa. Hän pelasi joukkueestaan ylivoimaisesti eniten, lähes 37 minuuttia.

Markkasen henkilökohtaisiin kohokohtiin kuuluivat muun muassa vasuridonkki ja pyörähtäminen korintekoon viisinkertaisen tähdistöpelaajan Kevin Loven tiukassa vartioinnissa.

Veteraanihyökkääjä Love, 34, oli viime kaudella Markkasen joukkuetoveri Clevelandissa. Hän siirtyi Miamiin kolmisen viikkoa sitten.

Markkanen upotti kuusi kolmosta 12 yrityksellä, eniten pariinkymmeneen otteluun.

Sen myötä hän nousi tasoihin serbialaisen Bogdan Bogdanovićin nimissä olevaan seuraennätykseen, 189:een kolmen pisteen heittoon ensimmäisellä kaudella Jazzin paidassa. Runkosarjaa on pelaamatta Jazzin osalta 13 kierrosta, eli Markkanen on panemassa ennätyksen aivan uuteen uskoon.

Tämä oli Markkaselle jo 15:s vähintään 30 pisteen peli tällä kaudella. Aiemmalla viidellä kaudellaan NBA:ssa hän ylsi samaan yhteensä 15 kertaa.

Markkasen pistekeskiarvo ottelua kohden on 25,2, mikä oikeuttaa NBA:n pistepörssin 14. sijaan.

Jazzin italialainen tulokashyökkääjä Fontecchio heitti ennätyspisteensä 23. Sen sijaan edellisen kierroksen sensaatio, Charlottessa uskomattomasti 37 pistettä koonnut varamies Horton-Tucker jäi nyt vaatimattomasti yhdeksään pisteeseen.

Heatin tehokkain oli laitahyökkääjä Jimmy Butler 24 pisteellä.

Voitto olisi ollut Jazzille äärimmäisen arvokas tasaisessa kamppailussa paikoista NBA:n läntisen konferenssin pudotuspeleissä.

Tappion myötä Jazz on lännessä sijalla 12. Pudotuspelikarsintaan oikeuttavat sijat 7–10 ovat kuitenkin yhä täyttä realismia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?