Lauri Markkanen on lähellä häkellyttävää temppua – suosikki­selostajalta paljastus kulisseista

Koripalloasiantuntija Kristian Palotien mielestä paikka NBA:n tähdistöottelussa ”menee selvästi kaiken muun yli”.

Lauri Markkanen on tehnyt kovaa jälkeä tällä kaudella, ja palkinto on lähellä.

27.1. 10:56

Utah Jazzin suomalaistähden Lauri Markkasen yksi unelma on hyvin lähellä toteutumista. Markkanen on sanonut tavoitteekseen NBA:n tähdistöottelussa pelaamisen, ja näyttää siltä, että Markkanen pääsee osaksi Utahissa tänä vuonna pelattavaa tähtiloistetta.

”All stars -paikka on sellainen, mitä kukaan muu kuin villein unelmoija ei olisi ennen kautta pystynyt veikkaamaan, varsinkin muutaman vaisun vuoden jälkeen”, koripalloasiantuntija Kristian Palotie sanoo ja tiivistä Markkasen nousun sarjan eliittiin.

– EM-kisojen kahdeksas sija ja seiskavaraus NBA:han ovat kovia juttuja, mutta tämä menee selvästi yli kaiken muun.

Lue lisää: Lauri Markkaselle hurja äänivyöry – joutuu silti jännittämään

Markkanen sai pelaajien äänestyksessä 73 ääntä, mikä riitti läntisen konferenssin etukentän pelaajien vertailussa neljänteen sijaan. Fanien listoilla Markkanen oli seitsemäs, ja toimittajien rankkauksessa viides, kuten myös kokonaistuloksissa.

Avauskokoonpanon kolmen etukentän pelaajan joukkoon Markkanen ei siis aivan mahtunut, mutta valmentajien valitsemien vaihtopelaajien joukkoon todennäköisesti.

Valmentajien pitää valita seitsemän vaihtopelaajan joukkoon vähintään kolme etukentän pelaajaa, kaksi takamiestä. Jäljelle jäävät kaksi pelaajaa voivat olla kumpia vain.

Palotie arvioi, että läntisessä konferenssissa valituksi tulee kolme etukentän ja neljä takakentän pelaajaa. Se tarkoittaa, että Markkasen pitää mahtua kuuden parhaan etukentän pelaajan joukkoon läntisessä konferenssissa.

– Ei paikkaa vielä voi ihan kirkossa kuuluttaa, mutta on vaikea löytää mittareita, joilla Lauria ei valittaisi. Koutsit äänestävät pelaajat, jotka ansaitsevat paikan, Palotie toteaa.

Viimeisimpinä äänestystuloksista saatiin pelaajien äänet, joissa Markkanen sijoittui parhaiten eri äänestäjien vertailussa. Palotie pitää asiaa hyvänä, muttei anna sille liikaa painoarvoa.

– Oli kiva, että oli pelaajien äänissä neljäs, mutta onhan siellä kaikenlaisia ääniä saaneita. Osa äänestää vanhoja collegekavereitaan, ja jotkut haluavat vain hämmentää.

Palotie ei pidä Markkasen sijoituksia eri tahojen äänestyksissä kovin yllättävinä. Ainoastaan toimittajien äänestyksen viides sija hiersi hieman.

– Edellä ollut Zion (Williamson) ei ole pelannut kovin paljon. Mutta toisaalta en olisi kauden alussa odottanut tätä tilannetta.

Fanit äänestävät puolestaan tunnettuja isoja tähtiä ja pitkään hehkutettuja nousevia pelaajia. Lisäksi pienten talousalueiden pelaajat ovat altavastaajina kannattajien äänestyksessä.

– Sääli, että fanit äänestävät nimekkäitä pelaajia, mutta enemmän hiertävät tapaukset Domantas Sabonis ja Tyrese Halliburton, joiden olisi tämän kauden esitysten perusteella pitänyt olla selvästi avausviisikon pelaajia.

Markkanen joutuu jännittämään vielä viikon, sillä tähdistöotteluun valitut pelaajat ilmoitetaan 2. helmikuuta. Silloinkaan ei vielä selviä joukkueita, sillä kapteenit Lebron James ja Giannis Antetokounmpo valitsevat pelaajat vuorotellen, eli niin sanotulla ”kunujaolla” vasta ottelua ennen 19. helmikuuta.

James oli koko äänestyksen äänikuningas, joten hän saa valita ensimmäisenä. Antetokounmpo saa puolestaan aloittaa vaihtopelaajien valitsemisen, kun avauskokoonpanot on valittu.

Palotie sanoo laskeneensa, että tähdistöotteluun voi tulla valituksi 8–9 Yhdysvaltojen ulkopuolelta tulevaa pelaajaa. Määrä ei ihan riitä, jotta otteluun saataisiin täysin uusi mauste.

– Jos olisi 11 tai 12 muunmaalaista, yritän sanoa Laurille, että vinkkaisi Giannikselle jenkit vastaan muu maailma -ottelusta. Sellaista ei ole koskaan pelattu.

Tähdistöottelun yhteydessä järjestetään erilaisia taitokilpailuja, mutta automaattista paikkaa ei irtoa pelkällä all stars -valinnalla. Tarjolla olisi donkkikisa, kolmen pisteen heittokisa ja taitokisa, ja osallistujat saavat erillisen kutsun näyttämään osaamistaan.

Markkasella voisi olla annettavaa kaikissa lajeissa, mutta miehen oma mielipide on selvä.

– Lauri sanoi, että mieluummin donkki- kuin kolmoskisa.

– Näkisin, että voisi olla parhaimmillaan taitokisassa, jossa pujotellaan rata, heitetään tietyt heitot, syötetään renkaan läpi ja lopuksi upotetaan kolmonen.

Tähdistöottelu pelataan 19. helmikuuta Utahin kotiareenalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?