Donald Trump vaahtosi LeBron Jamesille - NBA - Ilta-Sanomat

16-vuotias tyttö kuoli poliisin luoteihin – Donald Trump vaahtosi tapauksesta tviitanneelle LeBron Jamesille

Kuolleen tytön tapaus on nostanut uudelleen pinnalle keskustelun poliisin voimankäytöstä.

23.4. 13:19

Yhdysvaltain entinen presidentti Donald Trump on pitkälti viettänyt hiljaiseloa sen jälkeen kun hänen lähipiirinsä johtamat yritykset kääntää vuoden 2020 vaalien tulos hänen edukseen epäonnistuivat.

Sosiaalisen median pannaan joutunut Trump on pysytellyt pääasiassa piilossa julkisuudesta, mutta julkaisi torstaina vihaisen tiedotteen koripallotähti LeBron Jamesin puheista.

Trumpin avautumisen aiheutti Jamesin kovasanainen kannanotto 16-vuotiaan Ma’Khia Bryantin kuolemaan. Bryant kuoli poliisin luoteihin tiistaina Columbuksessa Ohiossa.

James julkaisi Twitterissä viestin, jossa oli Bryantin ampuneen poliisin kuva ja saateteksti ”Sinä olet seuraava” ja aihetunniste ”accountability” eli vastuullisuus. Hän poisti twiitin myöhemmin ja julkaisi uuden, seikkaperäisemmän viestin.

– Olen niin pirun väsynyt siihen, että mustat ihmiset kuolevat poliisin luoteihin. Otin twiitin pois, koska sitä käytetään vihanlietsontaan. Tässä ei ole kyse yhdestä poliisista, vaan koko järjestelmästä. He käyttävät aina meidän sanojamme siihen, että he voivat luoda lisää rasismia. Haluan niin epätoivoisesti lisää vastuullisuutta, James kirjoitti.

James on noussut viime vuosina johtavaksi sosiaalisen oikeudenmukaisuuden puolestapuhujaksi huippu-urheilijoiden joukosta.

– Viha ei auta ketään, ja tämä tarkoittaa myös minua. Faktojen kerääminen ja oppiminen sen sijaan auttaa. Kiukkuni on yhä läsnä sen vuoksi, mitä tuolle nuorelle tytölle tapahtui. Tunnen myötätuntoa perhettä kohtaan. Oikeus voittaa!

Trump puolestaan julkaisi tiedotteen, jossa tuomitsi Jamesin kovin sanoin.

– LeBron Jamesin pitäisi keskittyä koripalloon NBA:n tuhoamisen sijaan. Sarjalla on juuri mitattu surkeimmat tv-katsojaluvut aikoihin. Hänen rasistiset avautumisensa jakavat, loukkaavat ja alentavat. Hän voi olla suuri pelaaja, muttei ole tehnyt mitään tuodakseen maamme yhteen!

Bryantin tapaus on nostanut uudelleen pinnalle keskustelun poliisin voimankäytöstä juuri George Floydin kuolemaan liittyneen oikeudenkäynnin päättymisen jälkeen.

Poliisi oli saanut hälytyksen lähiöön toistaiseksi tuntemattoman soittajan ilmoittaman puukotusyrityksen vuoksi. Videon perusteella poliisi saapui keskelle välienselvittelyä, jossa Bryant jahtasi ensin toista ja oli sitten käymässä kolmannen, pinkkiin asuun pukeutuneen naisen kimppuun.

Poliisin kehokameravideosta selvisi, että hyökkääjällä oli kädessään teräase, joka näkyy hänen kädessään juuri ennen kuin poliisi ampuu neljä laukausta. Hyökkääjä lyyhistyy maahan. Hänelle annetaan ensiapua.

New York Timesin haastattelemien asiantuntijoiden mukaan ensinäkemältä poliisin voimankäyttö tapauksessa vaikuttaisi oikeutetulta.

Sijoituskodissa asuneen tytön omaiset ja aktivistit ovat kuitenkin kyseenalaistaneet tämän. Heidän mukaansa riita oli käynnistynyt harmittomasta kiistasta talon siivouksesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?