WNBA-tähti Elena Delle Donne on vaikean päätöksen edessä – ”Haluaisin pelata, mutta minua pelottaa” - NBA - Ilta-Sanomat

Elena, 30, joutuu syömään päivittäin 64 pilleriä – lääkäreiden ilmoitus johti vaikeaan tilanteeseen: ”Minua pelottaa”

WNBA:n koripallotähti Elena Delle Donne ei saanut riskiryhmään kuuluvana vapautusta koronakuplasta.

WNBA:ssa Chicago Skyta ja Washington Mysticsiä edustanut Elena Delle Donne on voittanut Yhdysvaltojen maajoukkueessa olympiakultaa Riossa 2016 ja MM-kultaa Espanjassa 2018.­

17.7. 6:15

Koripallon naisten huippuliiga WNBA:n supertähti Elena Delle Donne, 30, pelkää terveytensä puolesta. Kausi viedään päätökseen 25. heinäkuuta alkaen erikoisjärjestelyin Floridan Bradentonissa sijaitsevassa IMG Academyssa.

Washington Mysticsiä edustava Delle Donne sairastaa puutiaisten levittämää Lymen tautia, eli kroonista borrelioosia.

Sairaus heikentää hänen immuunijärjestelmää huomattavasti, jonka vuoksi koripallon supertähti kuulu koronaviruksen riskiryhmään.

Hän kertoi haluavansa vetäytyä loppukauden otteluista, mutta maailman kovimman naisten koripallosarjan kolmihenkinen lääkäriryhmä oli sitä mieltä, ettei lääketieteellistä syytä poisjäännille ole.

– Haluaisin pelata, mutta minua pelottaa, hän kirjoittaa The Players' Tribune -sivustolla julkaistussa avoimessa kirjeessään.

ESPN:n kysyi 196-senttiseltä tarkkakätiseltä heittäjältä, uskooko hän tähti-statuksensa vaikuttaneen liigan päätökseen.

– En ole varma, mutta todella toivon, ettei se ollut syynä, Delle Donne vastasi.

WNBA:n viime kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi valittu Elena Delle Donne on vaikean päätöksen edessä.­

Tähtipelaaja on ilmaissut huolensa siitä, jääkö hän kokonaan ilman palkkaa, jos kuluvan kauden ratkaisupelit jäävät häneltä pelaamatta.

Mysticsin päävalmentaja Mike Thibault riensi kohun noustua kommentoimaan, että Della Donna on nimetty heidän kokoonpanoonsa ja hänelle maksetaan palkkaa koko kaudesta – pelasi hän tai ei.

– Fakta on, että Mystics ei ikinä vaarantaisi Elenan, tai kenenkään toisen pelaajan terveyttä missään tilanteessa, Thibault kommentoi.

Naisten NBA:n pelaajat majoittuvat miespelaajien tapaan Orlandon Disney Worldissa, mihin pelaajat eristetään koko turnauksen ajan koronaviruksen leviämisen estämiseksi.

Delle Donnen agentti Erin Kane sanoi olevansa edelleen huolissaan tilanteesta, koska Washingtonin harjoituskeskus ja WNBA:n koronakupla Floridassa ovat hänen edustamalleen pelaajalle riskejä.

Viimeiset kuukaudet Della Donna on kuntouttanut itseään kotonaan tammikuussa tehdystä selkäleikkauksesta. Mikäli Washington Mystics katsoo pelaajansa nyt kuntoutuneeksi, olisi edessä siirtyminen harjoituskeskukseen tai joukkueen luokse Floridaan.

Delle Donne on isojen päätösten edessä.

– Elena ei ole varma, onko hän valmis ottamaan näitä riskejä, Kane kommentoi.

Elena Delle Donne halaamassa Washington Mysticsin päävalmentaja Mike Thibaultia voitokkaan finaaliottelun päätteeksi. Delle Donne johdatti Mysticsin 89–78 -voittoon Connecticut Sunista WNBA:n mestaruuden ratkaisseessa viidennessä finaalissa syyskuussa 2019.­

Delle Donnen Lymen taudin ohjailemaan arkeen kuulu peräti 64 eri pillerin popsiminen joka ikinen päivä.

– Syön 25 pilleriä ennen aamiaista, toiset 20 aamupalan jälkeen, 10 ennen päivällistä ja vielä yhdeksän pilleriä ennen nukkumaanmenoa, 30-vuotias koripalloilija kirjoittaa arkirutiinistaan ja kertoo olevansa huolissaan vahvan lääkityksensä pitkäaikaisvaikutuksia.

Sairaus diagnosoitiin pitkänhuiskealle laitapelaajalle vuonna 2010, hänen pelatessaan toista vuotta koripalloa kotikaupunkinsa Delawaren yliopistossa. Nimensä tauti on saanut Yhdysvalloissa sijaitsevasta Lymen pikkukaupungista, jossa ensimmäiset tapaukset todettiin vuonna 1975.

Delle Donne on valittu kaksi kertaa liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi, vuoden tulokkaaksi sekä kuusi kertaa WNBA:n tähdistöotteluun. Urallaan 20,3 pisteen ottelukohtaisella keskiarvolla heittävä yhdysvaltalainen juhli ensimmäistä WNBA:n mestaruutta viime syksynä, seitsemännen ammattilaiskautensa päätteeksi.

Hänellä on lisäksi Yhdysvaltojen paidassa voitetut kultaiset mitalit vuoden 2016 Rio De Janeiron olympialaisista ja Espanjassa 2018 pelatuista MM-kisoista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?