NBA

Lauri Markkasella on vahvistuneessa Chicago Bullsissa kovat panokset – pelissä jopa 150 miljoonan euron jättisopimus

Julkaistu:

NBA
Lauri Markkasen odotetaan nousevan seuraavalle tasolle vahvistuneessa Chicago Bullsissa.
Kun koripalloliiga NBA:n kausi käynnistyy varhain keskiviikkona Suomen aikaa, suomalaisten lajientusiastien katseet kääntyvät jälleen Chicago Bullsin Lauri Markkaseen.

Bulls kertoi maanantaina käyttävänsä optionsa Markkasen, 22, tulokassopimuksen neljännestä pelikaudesta. Se tarkoittaa, että suomalaisässä pelaa seurassa alkavan kauden lisäksi kauden 2020–2021.

Samalla nousee Markkasen palkka, joka kasvaa kaudella 2020–2021 nykyisestä 5,3 miljoonasta dollarista (4,7 miljoonaa euroa) 6,7 miljoonaan dollariin (noin 6 miljoonaa euroa) kaudessa.

Tulevaisuudessa pelissä ovat huomattavasti isommat rahat.

Koripallovalmentaja ja NBA-selostaja Kristian Palotie pitää alkavaa kautta erittäin merkittävänä Markkasen uran kannalta. Markkanen pelaa vielä kaksi kautta tulokassopimuksella, minkä jälkeen hänestä tulee rajoitettu vapaa agentti.

– Sitten Chicagon täytyy päättää, satsaavatko he Markkaseen vielä 4–5 vuotta. Jos Lauri pysyy tulevat kaksi kautta ehjänä ja hänen kehityksensä on odotetunlaista, puolentoista vuoden päästä hän allekirjoittaa 4+1-mallisen jatkosopimuksen, joka on ensimmäisinä vuosina reilun 30 miljoonan dollarin hujakoilla per kausi, Palotie arvioi.

– Jos viimeinen sopimusvuosi on yli 40 miljoonaa dollaria, puhutaan sopimuksesta, joka on kokonaisarvoltaan 170 miljoonaa dollaria (153 miljoonaa euroa). Se on rahallisestikin todella iso asia.

Mitä huippudiili sitten vaatii?

Markkanen on kuulunut kaksi edellistä NBA-kauttaan Bullsin avainpelaajiin, mutta suomalaisen otteita varjostivat etenkin viime kaudella terveysmurheet. Syksy meni pilalle kyynärpäävamman vuoksi, keväällä vaivasivat väsymys ja korkea syke.

Lisäksi Bulls on rämpinyt sarjan häntäpäässä. Palotie kuitenkin korostaa, että menestystä tavoitellessa on oltava ennen kaikkea kärsivällinen.

– Ensimmäisellä NBA-kaudellaan Markkasta ei tunnettu kovin hyvin, ja hän pääsi rankaisemaan vastustajien tietämättömyydestä. Sitten tuli loukkaantumisia, vaikeita jaksoja ja vastustajat oppivat pelaamaan paremmin Bullsia vastaan. On tyypillistä, että toinen kausi on kaikista vaikein – jopa tulevalle supertähdelle.


Kolmannella kaudellaan Markkasen on saatava peliään uudelle tasolle. 213-senttinen suomalaisässä tunnetaan NBA:ssa ennen kaikkea monipuolisuudestaan, heittopelistään ja korkeasta työmoraalistaan.

– Toivottavasti Laurille on tullut lisää voimaa. Lisäksi hänen pitäisi hyödyntää paremmin kokoaan pienempiä pelaajia vastaan. Kaaripuolustajana Lauri on isoksi pelaajaksi erittäin korkealuokkainen, mutta hänen pitäisi saada puolustuspelissä lisää kovuutta ja parannettua reaktiokykyään, jotta hän voisi haastaa isoja pelaajia.

Arvostettu urheilujulkaisu Sports Illustrated arvioi syyskuussa Markkasen NBA:n 75. parhaimmaksi pelaajaksi. Palotien näkemys on optimistisempi. Palotien mukaan perinteiset tilastot (pisteet, levypallot, koriin johtaneet syötöt, torjunnat...) eivät kerro kaikkea suomalaispelaajan merkityksestä.

– Jos otetaan huomioon, kuinka paljon Lauri parantaa joukkueensa mahdollisuuksia voittaa otteluita, mielestäni puhutaan koko liigan top 30–40-pelaajasta.


Palotien mukaan NBA:ssa on monen tasoluokan pelaajia. Kirkkaimmalla huipulla ovat Kawhi Leonardin ja LeBron Jamesin kaltaiset supertähdet. Sen jälkeen on iso joukko pelaajia, jotka ovat osoittaneet voivansa olla menestyvän NBA-joukkueen johtavia hahmoja.

– Luulen, että Laurin nykyinen tilanne on pykälän tuosta (kakkoskategoriasta) alempana. Koen kuitenkin, että hän pystyy ehdottomasti olemaan vähintään mestaruusjoukkueen toiseksi paras pelaaja.

– Hänen potentiaalinsa on edelleen valtavan korkea.

Vahvistunut Bulls

Chicago Bulls on kuulunut viime kausina NBA:n heikoimpien kokoonpanojen joukkoon, mutta alkavalla kaudella chicagolaisryhmältä odotetaan jopa itäisen konferenssin pudotuspelipaikkaa.

– Bullsilla on nyt 9–10 pelaajan pätevä rosteri, jota he pystyvät hyödyntämään. Luulen, että joukkue on lopulta itäisessä konferenssissa sijoilla 7–10, Palotie ennakoi.

Avainasemassa ovat onnistuneet pelaajahankinnat. Palotie toivoo Chicagoon siirtyneen tshekkipelinrakentajan Tomas Satoranskyn, 27, vaikuttavan positiivisesti Lauri Markkasen peliin.

– Lauri on ollut peleissä usein vapaana, mutta palloa ei ole toimitettu paikkoihin, joissa hän voi olla todella tehokas. Nyt Bullsilla on takamies, joka pystyy jakamaan palloa paremmin. Satoranskylta löytyy myös kokoa eli Bulls voi olla puolustuspäässäkin hieman erilainen kuin aiemmin.

Palotie odottaa paljon myös Indianasta tulleelta yhdysvaltalaiskonkarilta Thaddeus Youngilta, 31, ja kesällä varatulta Coby Whitelta, 19, jota pidetään erittäin lupaavana takamiehenä.

– Tärkeintä kuitenkin on, että loukkaantumisista kärsineet pelaajat kuten Markkanen, Wendell Carter junior ja Denzel Valentine ovat nyt ehjiä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt