NBA

Yhdestä twiitistä alkanut kiista kärjistyi entisestään – valtava kohu varjostaa NBA:ta

Julkaistu:

Koripallo
New Yorkissa pelatussa koripallo-ottelussa osoitettiin mieltä itsenäisen Hongkongin puolesta.
Hongkongin itsenäistymistä ajavat mielenosoitukset ovat viime viikkojen aikana olleet iso puheenaihe. Hieman yllättäen ne ovat aiheuttaneet kohun myös koripalloliiga NBA:ssa.

Kaikki alkoi, kun NBA-joukkue Houston Rocketsin GM Daryl Morey ilmaisi kaksi viikkoa sitten Twitterissä tukensa Hongkongin demokratiamielenosoituksille twiittaamalla kuvan, jossa luki ”Taistele vapauden puolesta, seiso Hongkongin rinnalla”.

Tämän yhden twiitin vuoksi Kiinan koripalloliitto kertoi lopettavansa kaiken yhteistyön Houston Rocketsin kanssa. Kiinan valtiontelevision urheilukanava CCTV 5 ilmoitti, ettei se enää näytä Houstonin otteluja, ja myös Tencent Sports ilmoitti lopettavansa Houstonin ottelujen näyttämisen netissä.

Myös Houstonin kiinalaissponsorit kuten urheiluvälinevalmistaja Li-Ning kertoivat keskeyttävänsä yhteistyön joukkueen kanssa.

Kiinan vastaiskun seurauksena Hongkongin tilanne on puhuttanut entistä enemmän ja esimerkiksi pelaajilta on kyselty mielipiteitä asiaan. Perjantaina tapaus otti uusia kierroksia, kun Brooklyn Netsin ja Toronto Raptorsin välisessä harjoitusottelussa nähtiin mielenilmaus itsenäisen Hongkongin puolesta.

Ottelu pelattiin New Yorkissa Barclays Centerissä.

New York Postin mukaan reilu sata Stand With Hong Kong -paitoihin pukeutunutta demokratiamielistä protestoijaa osoitti mieltään katsomossa. Heillä oli mukanaan kylttejä, joissa luki muun muassa Fight for Freedom.

Pieni joukko mielenosoittajia osoitti tukensa myös Tiibetin itsenäisyydelle.Mielenosoitus oli suunniteltu. Järjestäjä kutsui sitä performanssitaiteeksi.

– Haluamme käyttää performanssitaidettamme osoittaaksemme tukemme Hongkongille ja NBA:lle, järjestäjä Chen Pokong kertoi New York Postille.

Chen Pokongin mielestä on vaarallista, jos ihmisten ilmaisuvapautta rajoitetaan. Tällä hän viittasi Daryl Moreyn kirjoittaman twiitin vaikutuksiin. NBA kommentoi tiedotteessaan tiedostavansa, että Moreyn näkemykset ovat ”loukanneet syvästi monia ystäviämme ja fanejamme Kiinassa, mikä on valitettavaa.”

Kiinan markkinat ovat NBA:lle äärimmäisen tärkeät, ja moni on ollut sitä mieltä, että NBA halua vain pitää huolta maasta saapuvasta rahavirrasta.

New York Postin mukaan perjantainen mielenosoitus Barclays Centerissä sujui rauhallisesti eikä ketään protestoijaa poistettu hallista.

BBC taas kertoo, että muutama protestoija olisi poistettu hallista.

NBA-kausi alkaa ensi viikolla. Kauden ensimmäiset pelit ovat Suomen aikaa tiistain ja keskiviikon välisenä yönä.