NBA

NBA-seuran pomon twiitti nosti valtavan kohun, joka kertoo paljon Kiinan ja urheilubisneksen suhteesta

Julkaistu: , Päivitetty:

Koripallo
Houston Rocketsin GM joutui pyytämään anteeksi tukeaan hongkongilaisille.
Koripallon NBA-joukkue Houston Rockets on joutunut vaikeuksiin Kiinassa seuran GM:n Hongkong-twiitin takia.

Rocketsin GM Daryl Morey ilmaisi viikonloppuna Twitterissä tukensa Hongkongin demokratiamielenosoituksille tviittaamalla kuvan, jossa luki ”Taistele vapauden puolesta, seiso Hongkongin rinnalla”.

Kiinan reaktio tuli nopeasti. Kiinan koripalloliitto kertoi lopettavansa kaiken yhteistyön Houston Rocketsin kanssa. Kiinan valtiontelevision urheilukanava CCTV 5 ilmoitti, ettei se enää näytä Houstonin otteluja, ja myös Tencent Sports ilmoitti lopettavansa Houstonin ottelujen näyttämisen netissä.

Myös Houstonin kiinalaissponsorit kuten urheiluvälinevalmistaja Li-Ning kertoivat keskeyttävänsä yhteistyön joukkueen kanssa.

Morey korosti myöhemmässä twiitissään, että twiitti ei edustanut hänen seuransa tai NBA:n näkemyksiä.

– Tarkoitukseni ei ollut loukata Rocketsin faneja tai ystäviäni Kiinassa. Ilmaisin vain yhden ajatuksen, joka perustui yhteen tulkintaan yhdestä monimutkaisesta tapahtumasta. Minulla on sen twiitin jälkeen ollut mahdollisuus kuulla ja miettiä muita näkökulmia, Morey sanoi.

NBA sanoi tiedostavansa, että Moreyn näkemykset ovat ”loukanneet syvästi monia ystäviämme ja fanejamme Kiinassa, mikä on valitettavaa.”

Liigan reaktio nostatti kritiikkiä yhdysvaltalaispoliitikoilta.

– On selvää, että NBA on kiinnostuneempi rahasta kuin ihmisoikeuksista. NBA nöyristelee Pekingin suuntaan suojellakseen tulostaan, twiittasi floridalainen republikaanisenaattori Rick Scott.

Kiinan markkinat ovat NBA:lle äärimmäisen tärkeät. Koripallosta tuli maassa erittäin suosittua etenkin kiinalaisen NBA-pelaajan Yao Mingin myötä. Yao pelasi juuri Houstonissa vuodet 2002–2011.

NBA-ottelut keräsivät viime kaudella Kiinassa satoja miljoonia tv-katsojia.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt