NBA

NHL-tähtien palkat kalpenevat näiden sopimusten rinnalla – NBA:ssa järisyttäviä diilejä, joista voi ennakoida myös Lauri Markkasen sopimusta

Julkaistu: , Päivitetty:

nba
Artemi Panarinin ja Erik Karlssonin jättisopimukset kalpenevat NBA:ssa jaetuille jättirahoille. Peräti 29 uutta sopimusta on keskimääräiseltä vuosipalkaltaan kovempia kuin kovimmat NHL-diilit.
Alkukesä on perinteisesti villiä aikaa Pohjois-Amerikan ammattilaissarjoissa NHL:ssä ja NBA:ssa. Kummankin kausi päättyy kesäkuun puolivälin tienoilla, ja varaustilaisuus pidetään pian perään juhannuksena.

Villeimmilleen meno yltyy kesä-heinäkuun taitteessa, kun molemmissa sarjoissa aletaan samaan aikaan jahdata vapaita agentteja. Tuolloin seurat pääsevät tarjoamaan sopimuksettomille pelaajille sopimuksia, ja kilpailu pelaajista nostaa palkat pilviin.

NHL:ssä jaettiin nippu varsin arvokkaita sopimuksia. Tähtipuolustaja Erik Karlsson jäi San Josen riveihin kahdeksan vuoden, 92 miljoonan dollarin sopimuksella. Keskimääräiseksi vuosiansioksi ja samalla palkkakattoa vasten laskevaksi arvoksi tulee siis 11,5 miljoonaa dollaria. Seurakohtainen palkkakatto NHL:ssä kaudeksi 2019–20 on 81,5 miljoonaa dollaria.

Venäläistähdet Artemi Panarin ja Sergei Bobrovski vaihtoivat maisemaa ja saivat kumpikin tuhdin palkankorotuksen. Entiset Columbus Blue Jacketsin miehet pääsivät kumpikin Karlssonin tapaan ”kymppikerhoon”: Bobrovskin sopimus Florida Panthersin kanssa on seitsenvuotinen ja kokonaisarvoltaan 70 miljoonaa dollaria. Panarinin tilipäivä on vielä tuhdimpi: New York Rangers maksaa seitsemän vuoden aikana yhteensä 81,5 miljoonaa taalaa eli keskimäärin 11 642 857 vuodessa.

Panarinin sopimus oli lihavin kesällä jaetuista kiekkosopimuksista ja sillä on tämän hetken NHL-sopimuksista toiseksi suurin keskisuuruus. Vain Edmontonin supertähti Connor McDavid tienaa keskimäärin enemmän per vuosi: 12,5 miljoonaa dollaria.


NBA liikkuu omassa luokassaan

Kaikkiaan tänä kesänä NHL:ssä on capfriendly.com-sivuston mukaan solmittu 14 sopimusta, jotka verottavat kunkin seuran palkkakattoa vähintään kuudella miljoonalla dollarilla. Sievoisia tilipäiviä riitti muutenkin.

Koripalloliiga NBA:ssa liikutaan aivan eri mittaluokassa. Palkkakatto seuraa kohden on hieman yli 109 miljoonaa dollaria, mutta NHL:n yli 20 pelaajan joukkueen suuruuden sijaan koripallojoukkueessa on kirjoilla korkeintaan 15 pelimiestä. Jaettavana on suurempi määrä rahaa pienemmän joukon kesken, ja se näkyy korvauksissa.

Pelkästään tänä kesänä NBA:ssa solmittiin 29 sopimusta, joiden keskimääräinen vuosipalkka on suurempi kuin McDavidin 12,5 miljoonaa. Suurin uusi keskipalkka on supertähti Kevin Durantilla, joka siirtyi Golden State Warriorsista Brooklyn Netsiin.


Durant sai seuralta miltei suurimman mahdollisen maksimisopimuksen. Aivan täysi maksimi takaisi vähintään 10 vuotta NBA:ssa pelanneelle pelaajalle 35 prosenttia seuran koko palkkakattotilasta. Durant otti hieman vähemmän, jotta Netsillä oli varaa värvätä pelikavereiksi nimekkäät Kyrie Irving ja DeAndre Jordan. Ei Durant silti näe lähivuosina nälkää: sopimuksen pituus on neljä vuotta ja suuruus yhteensä yli 164 miljoonaa dollaria. Spotrac-sivuston mukaan Durant tienaa sopimuksensa aikana keskimäärin yli 41 miljoonaa dollaria kaudessa.

Durantin ensi kauden palkka bonuksineen on 38,2 miljoonaa dollaria ja siinä on suurimmat mahdolliset vuosikorotukset. Viimeisen sopimuskauden palkka on 43,9 miljoonaa dollaria.

Irvingin sopimus on hieman ”vaatimattomampi”, sillä hänellä on alle 10 vuoden kokemus liigassa. Irving on pelannut liigassa kahdeksan kautta, ja 7–9 kautta sarjassa pelanneen maksimisumma on 30 prosenttia palkkakattotilasta. Hänkin otti pienen alen Jordanin saamiseksi. Irvingin sopimuksen arvo on keskimäärin yli 34 miljoonaa dollaria kaudessa neljän kauden ajan.

Kaikkian yhdeksän pelaajaa solmi sopimukset, joiden vuosiansio on keskimäärin yli 31 miljoonaa dollaria.

NBA:ssa pelaajat saavat solmia maksimissaan neljän vuoden sopimuksen, jos he vaihtavat seuraa, viisi vuotta, jos jatkavat vanhassa joukkueessaan. Kokonaissummaltaan suurin sopimus oli takamies Klay Thompsonin uusi sopimus Golden Staten kanssa: viisi vuotta ja hieman alle 190 miljoonaa.

Voit katsoa kaikki NBA:ssa kesällä solmitut sopimukset tästä.

Näin NBA:n ja NHL:n palkkakatot eroavat toisistaan

Korkeampi palkkakatto ja pienemmät joukkueet ovat osasyy sille, miksi NBA-pelaajat tienaavat niin paljon enemmän kuin NHL-pelaajat – ja myös NFL-köriläät. Toinen syy on itse palkkakatossa. NHL:ssä palkkakattoa ei saa ylittää, liigassa on kova katto. NBA:ssa sen sijaan katto on joustava, ja sen voi ylittää monien erilaisten poikkeuspykälien avulla.

NBA:ssa on käytössä luksusvero. Palkkakatto on 109 miljoonaa dollaria ja luksusveroraja noin 132,6 miljoonaa. Jos viimeksi mainitun rajan ylittää, niin seura joutuu pulittamaan liigalle rajan ylittyvän summan tuplana. Jos seura pysyy luksusverorajan yli kolmena kautena neljästä, niin voimaan asettuvat vielä tiukemmat sanktiot. Tarkoituksena on ehkäistä suurseurojen yltiöpäistä tuhlailua, mutta rahankäyttöä ei varsinaisesti rajoiteta kuin poikkeustapauksissa.


Esimerkiksi kolme mestaruutta viiden viime kauden aikana voittaneen Golden Staten viime kauden pelaajapalkkojen kokonaissumma oli yli 145 miljoonaa dollaria, vaikka palkkakatto oli tuolloin noin 101 miljoonaa dollaria ja luksusveroraja 123 miljoonaa.

Warriors joutui maksamaan siis yli 51 miljoonaa dollaria luksusveroa viime kauden joukkueestaan. Alkavalla kaudella se on ensimmäistä kertaa tiukemman sanktion piirissä ja joutuu maksamaan nelinkertaisen summan jokaisesta verorajan ylittävästä dollarista.

NBA:ssa myös vastuu keskittyy tähtipelaajille ja parhaille runkomiehille eri tavalla kuin jääkiekossa. 48-minuuttisesta ottelusta tähdet pelaavat 34–38 minuuttia. Kaikkiaan 46 pelaajaa tienaa ensi kaudella yli 25 miljoonaa dollaria. Parhaat roolipelaajatkin tienaavat helposti yli 10–15 miljoonaa.

Markkaselle tiedossa tuhti tilipäivä

Yli 20 miljoonan kerhoon meni tänä kesänä kuusi pelaajaa. Heidän joukossaan Warriorsiin siirtynyt D’Angelo Russell ja Dallas Mavericksin kanssa jatkosopimuksen tehnyt Kristaps Porzingis ovat suomalaisittain mielenkiintoisia. Kumpikin teki alle seitsemän vuotta liigassa pelanneen maksimisopimuksen, joka takaa 25 prosenttia palkkakattotilasta pelaajalle. Seuraa vaihtaneen Russellin sopimus on nelivuotinen ja arvoltaan 117,3 miljoonaa, Dallasissa pysynyt Porzingis sai vuotta pidemmän sopimuksen. Kokonaisarvo viiden vuoden sopimuksella on 158,2 miljoonaa dollaria.

Russellin ja Porzingisin sopimuksista voi myös vetää johtopäätöksiä Chicago Bullsin Lauri Markkasen suhteen. Russell pelasi juuri loppuun neljännen kautensa NBA:ssa ja solmi suurimman mahdollisen sopimuksen, joka hänen kokemuksellaan on liigan sääntöjen puitteissa mahdollista.

Sama 25 prosentin maksimisääntö pätee myös Markkaseen, kun hänen sopimuksensa umpeutuu kesällä 2021. Suomalainen voi saada siis parhaimmillaan 25 prosenttia palkkakattotilassa Bullsilta, jos seura kokee suomalaisen olevan tämän korvauksen väärti. Bulls voi tarjota Markkaselle jatkosopimusta ensimmäisen kerran ensi vuoden kesänä.

Jos osapuolet eivät pääse yhteisymmärrykseen jatkosopimuksesta ennen kesää 2021, tulee Markkasesta rajoitettu vapaa agentti pitkälti samaan tyyliin kuin Sebastian Aho, Mikko Rantanen ja Patrik Laine tänä kesänä NHL:n puolella.


Aho sai Montreal Canadiensilta ns. offer sheetin ja allekirjoitti sen. Carolina käytti oikeuttaan vastata tarjoukseen ja piti pelaajan. Mikä tahansa NBA-seura, jolla on riittävästi tilaa palkkakaton alla, voi tehdä samanlaisen offer sheetin Markkaselle. Ero NHL:n ja NBA:n välillä on, että koripalloliigassa pelaajan menettävä seura ei saa mitään hyvitystä, jos se ei käytä oikeuttaan vastata tarjoukseen.

NHL:ssä korvausskaala on liukuva riippuen tarjouksen suuruudesta. Carolina olisi saanut ensimmäisen, toisen ja kolmannen kierroksen varausvuorot Montrealilta, jos se olisi päättänyt päästää Ahon Canadiensiin. Sääntöero sarjojen välillä merkitsee sitä, että Markkasen pysyessä terveenä on erittäin epätodennäköistä, että hän vaihtaa maisemaa ainakaan rajoitettuna vapaana agenttina.

Saa Markkanen offer sheetin tai ei, on hänelle silti tiedossa tukeva tilipäivä. On oletettavaa, että suomalaisen keskiansio asettuu ainakin noin 20 miljoonan dollarin tasolle, mikäli hän ei kärsi vakavia loukkaantumisia, eikä suoritustaso romahda. Jos Markkanen pelaa ensi kaudella huippukauden, hän saattaa saada Bullsilta maksimitarjouksen jo ensi kesänä. Se astuisi voimaan kesällä 2021.

Artikkelia on päivitetty klo 8.45. Panarin ei tienannut 11 642 857 miljoonaa dollaria vaan 11 642 857 dollaria vuodessa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt