NBA

NBA-tähti noudattaa paastoa millintarkasti – ei juo pisaraakaan pelien aikana: ”Poliittiset vangitkin paastoavat sellissä”

Julkaistu:

nba
Turkkilainen Enes Kanter viettää ramadania tiukasti.
Koripallon NBA:ssa pelataan parhaillaan konferenssifinaaleja eli tuttavallisemmin välieriä. Itäisessä konferenssissa kohtaavat Toronto Raptors ja Milwaukee Bucks, lännessä Golden State Warriors ja Portland Trail Blazers.

Trail Blazersin turkkilainen sentteri Enes Kanter on ollut tällä kaudella puheenaiheena taajan, osin peliesitystensä mutta myös poliittisten ja uskonnollisten syiden vuoksi.

Harras muslimi Kanter kertoi Washington Postille yksityiskohtaisesti, miten hän paastoaa pyhän ramadanin kuukauden ajan. Tänä vuonna ramadan osuu NBA:n pudotuspelien keskelle.

Ramadan vaatii merkittävää kurinalaisuutta, eritoten kovassa, fyysisessä työssä, kuten ammattilaisurheilussa. Paasto auringonnousun ja -laskun välillä kuuluu keskeisenä osana ramadaniin. Syömisen lisäksi myös juominen on kielletty auringon paistaessa.

Kanter ei syö eikä juo paaston aikana, hän ei juo pisaraakaan vettä edes ottelun aikana. Kanter syö ja juo välittömästi, kun aurinko laskee.

Hän on suunnitellut ruokavalionsa ja -aikataulunsa tarkasti paaston ajaksi. Esimerkiksi perjantaina 17. toukokuuta aurinko nousi kello 5.31 aamulla Portlandissa Yhdysvalloissa. Kanter herää jo varhain aamuyöllä tankatakseen ennen paastoa.

– Tänä aamuna heräsin kolmelta, kauan ennen auringonnousua. On ramadan, ja on myös NBA:n pudotuspelien aika. Molemmat vaativat minulta ehdotonta keskittymistä tavalla, jota en ole aiemmin kokenut, Kanter kertoi Washington Postille kirjoittamassaan kolumnissa.


Ramadan on islamilaisen hijra-kalenterin yhdeksäs kuukausi ja osuu vuosittain eri vuodenaikaan.

– Kuten sadat miljoonat muslimit ympäri maailman, söin paastoa edeltävän ateriani, suhurin. Syömme sen ennen ensimmäistä päivän viidestä rukouksesta. Ramadan on islaminuskon tärkein kuukausi. Kieltäydymme ruuasta, vedestä ja jopa lääkkeistä ennen kuin aurinko ei enää näy horisontissa.

Kanter pelaa pudotuspelejä pahan olkapäävamman rasittamana, mutta ottaa lääkkeitä sen hoitamiseen vain auringon laskettua tai ennen sen nousua.

Monen hänen pelikaverinsa, asiantuntijan ja fanien on ollut vaikea ymmärtää, miten Kanter voi olla parhaimmillaan pelikentällä, jos hän ei voi syödä tai juoda päivän aikana. Pelaaja itse vakuuttaa olevansa parhaassa mahdollisessa iskussa. Hän ammentaa voimaa sisäisesti.

– Ainoa syy, miksi ihmiset puhuvat ramadanista minun kohdallani on, että olen ammattilaisurheilija ja näkyvässä ammatissa.

– Tänäänkin tuhannet poliittiset vangit Turkissa noudattavat paastoa vankilasellissä. Haluan käyttää näkyvää asemaani edistääkseni ihmisoikeuksia ja puhuakseni niiden puolesta, joilla ei ole omaa ääntä. Haluan olla myös esimerkki lapsille ja näyttää, että kovan haasteen edessä voi olla parhaimmillaan – esimerkiksi kun paastoaa ja pelaa silti täysillä NBA:n pudotuspeleissä.

”Terroriepäilty” ja hylkiö omassa maassaan

Pohjois-Amerikassa Kanter on pidetty persoona ja arvostettu roolipelaaja.

Turkissa tilanne on toinen.

Hän ei ole voinut käydä enää vuosiin kotimaassaan. Yksin matkustaminen Yhdysvaltojen ulkopuolelle on haastavaa. Kanter ei matkustanut talvella silloisen seuransa New York Knicksin kanssa Lontooseen pelaamaan runkosarjan ottelua, sillä hänen kotimaansa Turkin hallitus on antanut Kanterista kansainvälisen pidätysmääräyksen.

Pelaaja ei halunnut ottaa riskiä ja antaa mahdollisuutta kiinniottoon poistumalla Yhdysvalloista.


Kanter joutui Turkin hallinnon hampaisiin sen jälkeen, kun hän kritisoi julkisesti ja toistuvasti presidentti Recep Tayyip Erdogania.

Turkki syyttää Kanteria kytköksistä terrorismiin. Kanter on uskonoppineen Fetullah Gülenin kannattaja. Gülenia syytetään vuoden 2016 epäonnistuneesta vallankaappausyrityksestä. Kanterin isä Mehmet sai syytteen vuonna 2018 terrorikytköksistä liittyen juuri Güleniin.

Kanter on kotimaassaan jopa siinä määrin totaalipannassa, ettei turkkilainen urheilukanava S Sport näytä Kanterin joukkueen otteluja televisiossa. Ei, vaikka nyt pelataan liigan välieriä ja korishullun maan pelaaja saattaa pian pelata koko liigan mestaruudesta. Blazers on tosin otteluvoitoissa tappiolla 0–3 Golden Statea vastaan.

– Voin sanoa suoraan, ettemme näytä Warriors–Blazers-sarjan otteluja. Jos Portland menee finaaleihin, niitäkään ei näytetä. Tämä tilanne ei ole meistä kiinni, mutta se on mitä on, kanavan edustaja kertoi Reutersille aiemmin tällä viikolla.

– Kaikki NBA-fanit haluavat nähdä nämä pelit mutta eivät voi, minun vuokseni. Se on hassua ja hullua. Turkin hallitus pelkää NBA-pelaajaa, Kanter sanoi Washington Postille tiistaina.

Kanterin pelit olivat pannassa myös jo 2016, kun Kanterin Oklahoma City pelasi Warriorsia vastaan pudotuspeleissä.


Kanterin asema näkyy myös Turkin somessa.

NBA:n virallinen turkinkielinen Twitter-tili jätti Kanterin toistuvasti mainitsematta, yhtenä esimerkkinä Trail Blazersin pudotuspeliottelu Denver Nuggetsia vastaan.

Kanter teki 97–90-voitossa 15 pistettä, toiseksi eniten joukkueessaan, ja repi yhdeksän levypalloa. NBA:n virallisella englanninkielisellä tilillä Kanter mainittiin pelin parhaiden joukossa, turkinkielisellä ei.

– Millaista surkeaa maata johtaakaan diktaattori Erdogan. Yksi turkkilainen parketilla, ja NBA:n turkinkielinen tili sensuroi minua. Blazersin pelejä ei näytetä Turkissa. Hallitus kontrolloi ihmisiä, tämä on ongelma. Miten NBA voi sallia tällaisen? Kanter kirjoitti Twitterissä.NBA reagoikin asiaan nopeasti, sillä tilistä vastannut henkilö sai välittömästi potkut. Kanter vastasi lämpimällä kiitoksella.

– En voi kylliksi kiittää NBA:ta, he tekivät oikein antaessaan paikalliselle pr-henkilölle potkut. Kiitos NBA ja pelaajayhdistys, että teette työtä ihmisoikeuksien ja demokratian puolesta ja diktaattoreita vastaan.