NBA

Lauri Markkasen tavat hämmästyttävät Yhdysvalloissa – käy perheen kanssa ruokakaupassa ja syö terveellisesti

Julkaistu:

nba
NBA:n suomalaistähti ei aio palkata henkilökohtaista kokkia ruokavaliosta huolehtimaan.
Koripallo: Lihasmassaa lisännyt Lauri Markkanen valotti arkeaan ja syömisiään. Koripallopiireissä pantiin alkusyksystä merkille, että Lauri Markkanen lisäsi lihasmassaansa kesäharjoittelunsa aikana. GQ-lehti haastatteli Markkasta maaliskuussa ja selvitti suomalaisen dieetin koostumusta.

– Puhun ravintoasioita jatkuvasti vaimoni kanssa. NBA:ssa minulla on aikaa suunnitella ruokavalioni kunnolla. Yritän paneutua siihen huolella, se on 24/7-hommaa. Kaikenlaisia palautumismenetelmiä voi kokeilla, mutta minusta uni ja ruokavalio ovat tärkeimmät asiat, Markkanen kertoo lehdelle.

Markkanen kertoo, että jo lukioikäisenä Suomessa hän pyrki syömään mahdollisimman hyvin. Sen sijaan Arizonan yliopistossa oli vaikeampaa, kun pelaamisen lisäksi piti tasapainoilla opintojen kanssa. Aika ei tuntunut riittävän kunnon ruokavaliosta kiinni pitämiseen. Etenkin myöhäisillan ruokailut pelien jälkeen jättivät ikävän maun suuhun.

– Pelin jälkeen lähdimme hallilta yhdentoista aikaan illalla. Siihen aikaan ei ole moniakaan paikkoja auki. Sitten syödään pizzaa tai pastaa. Kun johonkin tottuu, sitä haluaa tehdä koko ajan. Yliopistosta lähdön jälkeen olen päässyt pahoista ruokailutottumuksista eroon.


Markkasen kesään kuului pääasiassa salitreeniä ja reilua syömistä. Välillä piti syödä ”liikaakin”, sillä Markkanen halusi painoaan ylös. Hän tarvitsi lisää massaa selvitäkseen fyysisesti erittäin vaativan sarjan vaatimuksista.

Suomalainen itse kertoo tuntevansa olonsa paljon aiempaa kevyemmäksi ja liikkuvammaksi, vaikka lihasmassaa on enemmän.

Moni NBA:n ja NHL:n huippupelaaja käyttää osan hulppeista tienesteistään erilaisten avustajien palkkaamiseen. Tällä elämänalalla tunnettu suomalainen on Los Angeles Lakersin entinen fysiikkavalmentaja Marko Yrjövuori. Päivätyönsä ohella hän tarjosi henkilökohtaisia palveluja monille NHL:n ja NBA:n pelaajille.

Yrjövuoren ja hänen kollegojensa tarjoamat fysiikka- ja palautumispalvelut eivät ole ainoa erikoisala, jota huippupelaajat hyödyntävät. Osalla pelaajista on myös henkilökohtainen kokki. Kokit pitävät huolen, että pelaajat syövät oikein, eikä pelaajien tarvitse käyttää aikaa ruokavalion koostumuksesta huolehtimiseen.

Tähän Markkanen ei ole lähtenyt, ja syy on yksinkertainen: kokkaaminen on kivaa yhteistä perheaikaa.

– Kaikki sanovat minulle: ”Et voi käydä täällä ruokakaupassa.” Mutta yritän elää mahdollisimman normaalia elämää. Käymme vaimoni ja lapseni kanssa normaalisti ruokakaupassa. Siksi en tarvitse kokkia – me molemmat pidämme ruuanlaitosta. Kropastani huolehtiminen on minulle todella tärkeää, ja rakastan yhteistä aikaa perheeni kanssa siinä samalla.

Markkasen päivittäiseen ruokavalioon kuuluu muun muassa aamuisin kaurapuuroa sisältävä proteiinipirtelö ja myöhemmin omeletti, iltapäivällä päiväunien jälkeen kanapasta. Myöhemmin hän syö esimerkiksi lohta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt