NBA

NBA

Kommentti: Kymmeniä miljoonia hutihankintoihin – Chicago Bulls on täysin tuuliajolla ilman Lauri Markkasta

Julkaistu:

kommentti
Lauri Markkanen on yhä Chicago Bullsin tulevaisuuden tärkein pelaaja. Hänen merkityksensä vain korostuu poissaolon pitkittyessä, kirjoittaa Janne Oivio.
Aloitetaan hoitamalla pari faktaa alta pois. Chicago Bulls on nuori, keskinkertainen koripallojoukkue NBA:ssa, jolta ei odotettu paljon ennen kauden alkua.

Kausi on alkanut odotetun heikosti: kaksi voittoa ja jo viisi tappiota.

Chicago on kärsinyt loukkaantumisista alkukaudella. Merkittävin poissaolija on luonnollisesti Lauri Markkanen.

Myös pelintekijä Kris Dunn ja laituri Bobby Portis ovat sivussa. Jokaiselle kaavailtiin ennen kauden alkua merkittävää roolia, eritoten Markkaselle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Suomalaisen tarkka paluuaikataulu ei ole vielä tiedossa, mutta hänen toivotaan palaavan marraskuun aikana. Syytä olisikin, sillä ilman Markkasta Chicago on ollut jopa tuloksiaan heikompi tällä kaudella.

Viidessä tappiossa oleellisinta on tapa, jolla Bulls on hävinnyt. Joukkueen piste-ero seitsemässä ottelussa on keskimäärin 9,6 pakkasen puolella. Jos sama tahti jatkuisi jopa koko kauden, kyseessä olisi yksi huonoimmista suorituksista koko vuosikymmenen aikana NBA:ssa.

Viime kauden huonoin lukema oli Phoenix Sunsin –9,4. Tällä vuosikymmenellä vain kolmen joukkueen pistekeskiarvo on lipsunut kymmenen pistettä tai enemmän pakkasen puolelle.

Toki tämän kauden Bullsin eduksi on huomioitava, että kausi on vasta hyvin nuori.

Bullsin suurin ongelma on puolustus. Joukkue on pitänyt vastustajansa vain kertaalleen alle sadan pisteen. Päästetyt pisteet toki ovat sidoksissa suoraan esimerkiksi hyökkäyspelinopeuteen, mutta 135, 127, 118, 115 ja tuoreimpana 149 päästettyä pistettä ovat millä tahansa mittarilla heikko suoritus.

Bullsia vastaan tehdään keskimäärin 117,8 pistettä per 100 hyökkäysvuoroa – se on liigan toiseksi heikoin lukema. Hyökkäystehokkuus on liigan keskitasoa.

Hyökkäystehoista on pitkälti kiittäminen kahta profiilipelaajaa: takamies Zach LaVinea sekä laituri Jabari Parkeria.

Bulls satsasi erityisen paljon LaVineen: 23-vuotias tienaa seuraavat neljä kautta 19,5 miljoonaa dollaria vuodessa. Parker, myös 23, sai seuralta yhden vuoden, 20 miljoonan dollarin sopimuksen. Mukana on vuoden seuraoptio ensi kaudesta.

LaVine ja Parker tiedettiin ennalta eteviksi tehomiehiksi, mutta myös heidän heikkoutensa oli tiedossa. Kumpikin on puolustuspelaajana aivan läpimätä, ja Bulls tiesi sen antaessaan molemmille isot sopimukset.

Parker jopa alleviivasi ”sitoutumistaan” puolustuspeliin sanomalla tuoreeltaan saapumisensa jälkeen, että hänet hankittiin takomaan pisteitä, ei puolustamaan.

LaVinella olisi urheilullisuutensa ansiosta edellytykset kelpo kaaripuolustajaksi, mutta hänen tahto- ja pelikäsitystasonsa omassa päässä jättävät valtavasti toivomisen varaa.

Vastustajat hyödyntävät molempien heikkouksia armotta ottelusta toiseen. Tuoreessa murskatappiossa Golden Statea vastaan Klay Thompson rikkoi liigan yhden ottelun kolmen pisteen heittojen ennätyksen.

Osumatarkkuus oli musertava: 14 onnistunutta 24 yrityksestä – ja kuka seurasi show’ta aitiopaikalta? LaVine, joka jumittui skriineihin, liikkui laiskasti, unohti vaihtaa miestä oikeassa paikassa ja mitä milloinkin.


LaVinen kallis jatkosopimus ja Parkerin hankkiminen ovat osoittautumassa virheiksi. Molemmat ovat ainakin juuri nyt kiinnostuneempia tilastoista kuin voittamisesta, ja se heijastuu koko Bullsin joukkueeseen.

Markkasen kaltaisia joukkuepelaajia on huolestuttavan vähän. Yksi potentiaalinen sellainen on tulokassentteri Wendell Carter junior. Chicagossa toivotaan, että hän muodostaisi Markkasen kanssa moniulotteisen kahden suunnan tehomyllyn.

Tätä on Bullsin leirissä todella syytä toivoa, koska muuten edessä on todella ankeita aikoja.

Viime vuonna sekalaisen joukkueen ymmärsi hyvin, koska Bulls siirtyi konkaripainotteisesta ryhmästä nuorempaan ja kauppasi nimimiehet Jimmy Butleria myöten.

Tällä kaudella piti ottaa kehitysaskel. Markkasen puuttuessa näyttää siltä, että askel on otettu väärään suuntaan.

Pahimmillaan joukkue ei vain häviä, vaan samalla seurakulttuuri vääristyy kohti tilastojen tuijottelua ja pois joukkuepelistä. Silloin Bulls ei kehity joukkueena edes pelaajien kehittyessä henkilökohtaisesti.

Valmentaja Fred Hoibergilla on kädet täynnä suomalaisen paluuseen asti ja sen jälkeenkin. Parasta Bullsille tulevaisuuden kannalta olisi vaatimaton sarjasijoitus ja sen seurauksena korkea varausvuoro, jolla saisi vielä yhden kovan nuoren pelaajan lisää.

Samaan aikaan peliä pitää kuitenkin pystyä kehittämään. Muuten joku muu kuin Hoiberg on pian seuran puikoissa.

TARJOUS: Urheilulehti puoleksi vuodeksi

49,00 €/6 kk * (norm. 87 €)

Tilaa »
  • Painettu Urheilulehti viikoittain kotiin kannettuna
  • Kaikki tilausjakson aikana ilmestyvät kausioppaat, mm. Veikkausliiga

* Määräaikainen 6 kk:n tilaus, joka ei jatku automaattisesti.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt