NBA

NBA

Poliisi käytti etälamautinta tummaihoiseen urheilutähteen öisellä parkkipaikalla – video aiheutti kohun USA:ssa

Julkaistu:

nba
Poliisi käytti etälamautinta NBA-pelaajan pidätyksessä, vaikka tämä ei vastustanut virkavaltaa.
Yhdysvaltain poliisin etenkin ei-valkoisiin nuoriin miehiin kohdistunut väkivalta on noussut kansainväliseksi puheenaiheeksi viime vuosina.

Poliisin epätasa-arvoinen kohtelu on ajanut mielenosoittajat kaduille useissa kaupungeissa tukemaan Black Lives Matter (suom. Mustien elämällä on väliä) -liikettä.

Keskiviikkona pinnalle nousi tapaus tammikuun 26. päivältä. Tuolloin poliisi pidätti mustan nuoren miehen Milwaukeen kaupungissa.

Pidätetty oli NBA-seura Milwaukee Bucksin takamies Sterling Brown. Tapahtumat pidätyksestä ovat nähtävissä Milwaukeen poliisin keskiviikkona julkaisemasta pidätyskameramateriaalista. Puolen tunnin mittainen video on nähtävissä Youtubessa. Alla Milwaukee Journal Sentinelin editoima versio videosta.


Etälamautin kuin tyhjästä

Brown, 23, tuli ulos paikallisesta terveystuotteita myyvästä liikkeestä kahdelta aamuyöllä ja käveli parkkipaikalle kohti autoaan. Auton luona oli poliisi, jolta Brown luuli saavansa parkkisakon menopelinsä oltua pysäköitynä kahden pyörätuolipaikan päälle.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Poliisi kuitenkin käski Brownia ja hänen mukanaan ollutta ystävää perääntymään ja soitti paikalle lisävoimia. Paikalle saapui useita poliisiautoja vilkut päällä, ja hetken kuluttua Brownia piiritti lauma virkavallan edustajia.


Poliisi turvautui käyttämään tilanteessa etälamautinta, vaikka Brown ei käyttäytynyt väkivaltaisesti. Urheilija sanoi pitelevänsä tavaroita taskuissa olleissa käsissään, mikä ilmeisesti sai poliisin luulemaan Brownin yrittävän jotain.

– Se oli järkyttävää, koska se (etälamautin) tuli kuin tyhjästä, Brown kertasi pidätystilannetta Milwaukee Journal Sentinelin mukaan.

Brown kertoi, että yrittää edelleen tajuta, mitä tuona tammikuisena aamuyönä tapahtui. Sen hän tietää, että pahemminkin olisi voinut käydä

– Antauduin, minkä takia he eivät vetäneet aseitaan esiin. En tiedä, mitä olisin voinut tehdä toisin, Brown sanoi.

Putkasta NBA-otteluun

Poliisi vei Brownin ensin sairaalaan ja sieltä edelleen putkaan. Putkan odotustilassa osa toisista pidätetyistä tunnisti Brownin kotikaupunkinsa koripallojoukkueen pelaajaksi.

– Puhuimme koripallosta. He kysyivät, miksi olen putkassa, mutta en osannut vastata, Brown muisteli.

Kahdeksan aikaan aamulla Bucksille ilmoitettiin, että Brown saa lähteä takuita vastaan. Brown matkasi putkasta suoraan joukkueensa harjoituksiin.


Pidätys ei painanut Brownia pitkään, vaan hän pelasi jo samana iltana NBA:n runkosarjaottelun Brooklyn Netsiä vastaan. Tulokastakamies tahkosi parketilla 27 minuuttia pidätyksestä saamansa ruhjeet kasvoillaan. Hän kirjautti ottelussa neljä pistettä ja yhdeksän levypalloa, joka oli hänen kauden paras levarisaldonsa.

Kaksi päivää myöhemmin Brown oli 12 pisteellään joukkueensa kolmanneksi tehokkain pelaaja suomalaistulokas Lauri Markkasen edustamaa Chicago Bullsia vastaan.

Poliisipäällikkö pyysi anteeksi

Milwaukeen poliisipäällikkö Alfonso Morales ryhtyi kurinpidollisiin toimenpiteisiin henkilöstönsä väärinkäytösten vuoksi. Keskiviikkona hän ilmoitti, että kahdeksaa poliisilaitoksen työntekijää kohtaa rangaistus.

Kolmelle poliisille langetettiin palkaton hyllytys: yhdelle 15 päivää, yhdelle kymmenen päivää ja yhdelle kaksi päivää. Kaikki kahdeksan määrättiin lisäkoulutukseen poliisin toimintaperiaatteista.

– Olen pahoillani, että tilanne eteni niin pitkälle, Morales sanoi New York Timesin mukaan.

Pidätys herätti huomiota jo tammikuussa, mutta videon julkaisu viime viikolla nosti suuren kohun ympäri maata. Virkavallan tapa kohdella etnisiä vähemmistöjä maassa on ollut viime kuukausina entistä voimakkaammin esillä. Yksi puhutuimmista tapauksista Brownin ohella on ollut kahden mustan miehen pidättäminen ilman syytä philadelphialaisessa Starbucksissa huhtikuussa.

Sterling Brown kertoi torstaina Good Morning America -ohjelmassa aikovansa ryhtyä oikeudellisiin toimenpiteisiin Milwaukeen poliisia vastaan.

– Tällaista (poliisin väärinkäytöksiä) tapahtuu ympäri maata. Nyt se tulee helpommin näkyviin, kun teknologia on kehittynyt. Tätä on tapahtunut vuosia, mutta ihmisten tarinoita ei ole kerrottu eikä kuunneltu. Uskon, että tekemällä tämän (viemällä asian eteenpäin), autan paljon, Brown sanoi.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt