NBA

NBA

Lauri Markkanen kovassa pyörityksessä NBA:n tähdistösirkuksessa – ”En valitettavasti osaa kiinaa”

Julkaistu:

Lauri Markkasen elämä on mullistunut vajaan kahdeksan kuukauden aikana.
Viime kesäkuussa tuli historiallinen NBA-varaus. Lokakuun alussa vuorossa oli odotettu NBA-debyytti Chicago Bullsin riveissä.

Tammikuun puolivälissä Lauri Markkanen teki NBA-historiaa heittämällä 100. kolmen pisteen heittonsa 41 ottelussa - nopeammin kuin kukaan muu pelaaja NBA:n historiassa. Tammikuun lopulla 20-vuotiaasta jyväskyläläisestä tuli isä.

Nyt, pari viikkoa myöhemmin Markkanen istui median tentattavana uransa ensimmäisessä NBA:n tähdistötapahtumassa Los Angelesissa.

– Kaikki on tapahtunut niin äkkiä. En ole oikein ehtinyt pysähtyä ja miettiä, mitä kaikkea tässä on tapahtunut. Menen vain päivä kerrallaan ja sen mukaan, mitä kalenteri sanoo. Toivottavasti jossain vaiheessa ymmärrän, mitä tässä on tapahtunut, Markkanen kertoi perjantaina tähdistötapahtuman avauspäivänä.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Hyväntuulinen Markkanen silminnähden nautti olostaan ensimmäisessä tähdistötapahtumassa. Hymy oli herkässä, vaikka härdelli ympärillä on suurta.

– Täällä on ehdottomasti parempi sää kuin Chicagossa. Se oli ensimmäinen asia, minkä huomasin, Markkanen naurahti.

– Olen ollut täällä vasta päivän, mutta ympärillä tapahtuu koko ajan paljon. Pitäisi olla todella hauska viikonloppu edessä. Näkee maailman parhaita pelaajia hallilla ja hotellilla koko ajan ja pääsen juttelemaan heidän kanssaan. Yritän vain oppia tästä mahdollisimman paljon.


Nuorelle suomalaistähdelle tärkeintä tähdistöviikonlopun aikana oli kairata nuorten kykyjen tähdistöpelistä voitto joukkuekaveri Kris Dunnia vastaan. Näin myös tapahtui, kun varhain lauantaiaamuna Suomen aikaa pelatussa höntsäottelussa Muu maailma voitti USA:n lukemin 155-124. Markkanen pussitti 22 minuutin peliajalla 15 pistettä.

”Hyvää uutta vuotta Kiinaan”

NBA:n tähdistöviikonloppu on isoa ja näyttävää sirkusta avauspäivästä sunnuntai-iltaan saakka.

Nuorten kykyjen tähdistöpelissä kohdanneiden USA:n ja Muun maailman pelaajat harjoittelivat perjantaiaamuna Staples Centerin viereisessä massiivisessa messukeskuksessa. Pelaajat esiteltiin yleisölle näyttävässä alkuseremoniassa. Show-meininki jatkui parketilla, missä rentoa ilmapiiriä pidettiin yllä erilaisilla kilpailuilla.

Väliaikaviihteestä piti huolen eri NBA-seurojen viihderyhmät ja maskotit. Harjoituksia pääsi seuraamaan lehtereille 50 Yhdysvaltain dollaria maksaneella tiketillä.

Rennon heittoharjoituksen jälkeen Markkasen kommentit kiinnostivat. Kysymyksiä sateli laajalla skaalalla ja ympäri maailmaa. Kansainvälistä mediaa kiinnosti erityisesti se, miten Suomen kaltaisesta ”mäkihyppääjien ja formulakuskien” maasta voi nousta supertähti NBA:han.

– Suomi on enemmänkin jääkiekkomaa, Markkanen korjasi heti alkuun.

– Toivottavasti minusta tulee (supertähti). Olen nyt ainoa suomalainen täällä, mutta toivottavasti tulevaisuudessa meitä on enemmän täällä. Olen ylpeä siitä, että olen ensimmäinen suomalainen tähdistötapahtumassa. Yritän edustaa suomalaista koripalloa parhaani mukaan.


Kiinalaisen televisiokanavan toimittaja oli tiukasti pulssilla ja halusi antaa kiinalaisen uudenvuoden kunniaksi suomalaiselle avoimen foorumin lähettää terveisensä miljoonille kiinalaiskatsojille.

– En valitettavasti osaa kiinaa, mutta haluan toivottaa hyvää uutta vuotta Kiinaan, Markkanen vastasi kohteliaasti englanniksi.

Taidot puntariin

Markkasen tiivis ja kiireinen tähdistöviikonloppu huipentuu lauantaina, kun hän osallistuu taitokilpailuun. Markkanen pääsee näyttämään taitojaan Staples Centerin parketille värkätylle kilpailuradalle, joka mittaa pelaajien syöttö- ja heittotaitoa, pallonkäsittelyä ja nopeusominaisuuksia.

Markkasen lisäksi taitokisassa nähdään Joel Embiid, Andre Drummond, Al Holford, Spencer Dinwiddie, Buddy Hield, Jamal Murray ja Lou Williams.

Hallitsevan mestarin Kristaps Porzingisin oli tarkoitus myös osallistua kisaan, mutta New York Knicksin latvialaistähti joutui jättämään tähdistötapahtuman väliin loukkaantumisen takia.

– Menen pitämään sinne hauskaa. Olen pari kertaa treenannut kisaa varten. Tiedän, että osaan tehdä kaikki ne jutut, mitä pitää tehdä. En ota sillä tavalla paineita. Kovia jätkiä on vastassa, mutta odotan innolla, Markkanen myhäili.

Viikonlopun päätapahtumaan, varsinaiseen tähdistöotteluun Markkasella ei ole vielä tulokaskaudella asiaa, mutta aikaa unelman toteuttamiseen on reilusti.

– Tästähän tämä kaikki vasta alkaa. Toivottavasti pääsen joku päivä sunnuntain otteluun mukaan. Se on yksi omista tavoitteistani. Mikäs olisi sen parempaa kuin pelata se ottelu vielä Chicagossa.