Milloin hajuvesi menee vanhaksi? Näin huolehdit, että tuoksu pysyy täydellisenä mahdollisimman pitkään - MyStyle - Ilta-Sanomat

Milloin hajuvesi menee vanhaksi? Näin huolehdit, että tuoksu pysyy täydellisenä mahdollisimman pitkään

Tuoksut kannattaa säilyttää viileässä.

Julkaistu: 1.8. 9:50

Hapettuminen ja kuuma ja kostea ilma voivat saada tuoksun raiteiltaan.

Hajuvesiä yleensä ostetaan muuta kosmetiikka harvemmin, ja oikean pullon valintaan käytetään paljon aikaa ja harkintaa.

Kun itselle täydellinen tuoksu löytyy, sitä toivoisi, että purkki kestäisi ikuisuuden.

Kannattaako hajuvettä kuitenkaan säilöä kaapissa mahdollisimman pitkään ja hartaasti? Milloin tuoksu menee vanhaksi?

Tuoksu pysyy hyvänä, jos sitä säilyttää oikein

Yleisesti ottaen hajuvesi suositellaan käyttämään korkeintaan kolmen vuoden kuluessa sen avaamisesta. Kuten muussakin kosmetiikassa, tuoksun pahvipakkauksessa on yleensä maininta sen säilyvyydestä. Ohjeellisen säilyvyyden suhteen voi hajuvesien kohdalla olla kuitenkin luvalla vähän lepsu: muun muassa kauneussivusto Byrdien mukaan tuoksut voivat kestää hyvinä jopa viisi vuotta, kunhan niitä säilyttää oikein.

Jos hajuvesi alkaa tuoksua happamalta tai siihen tulee metallisia tai muovin vivahteita, saattaa olla kyse siitä, että se on hapettunut. Tuoksun aineosilla saattaa olla vaikutusta sen säilyvyyteen: sitruksen ja patchoulin tuoksut saattavat edesauttaa hapettumista.

Parhaiten säilyvät parfyymit, joissa on korkea alkoholiprosentti. Myös puiset tuoksut, nahka ja pihka voivat edesauttaa hajujen pysymistä oikeina vielä vuosienkin jälkeen.

Yksi tuoksu kannattaa käyttää kerrallaan loppuun.

Näin hajuvesi pysyy hyvänä mahdollisimman pitkään:

1. Pidä tuoksu poissa auringosta. Valo hajottaa tuoksun molekyylejä ja edesauttaa hapettumista. Ideaaleinta on säilyttää tuoksua sen alkuperäislaatikossa vaikkapa alusvaate- tai sukkalaatikossa.

2. Pidä tuoksu viileässä. Vaikka kauniit tuoksupullot ovat kivoja koriste-esineitä, kannattaa ne pitää poissa kuumasta ja kosteasta kylpyhuoneesta. Jos mahdollista, säilytä tuoksu alle 20 mutta yli 12 celsiusasteessa.

3. Käytä yksi tuoksu kerrallaan loppuun. Vaikka ajatus monesta eri tuoksusta, joita voi vaihdella päivän fiiliksen mukaan, on kutkuttava, kannattaa säilyvyyden kannalta pitää auki yhtä tai korkeintaan kahta hajuvettä kerrallaan auki. Vajaa pullo hapettuu helpommin, ja pitkään puolillaan ollut pullo menettää siten nopeammin täydellisen tuoksukoostumuksensa.

Lähteet: Byrdie, Fragrance Today

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?