Tarkasta kasvovoiteesi: Nämä tehoaineet herkistävät ihoa auringolle - MyStyle - Ilta-Sanomat

Tarkasta kasvovoiteesi: Nämä tehoaineet herkistävät ihoa auringolle

Nyt on hyvä aika tarkistaa käytössä olevat ihonhoitotuotteet.

Julkaistu: 7.6. 10:30

Suojakerroin on hyvä levittää kasvoille aina, kun tie käy ovesta ulos, mutta erityisen tärkeää se on, kun käytössä on näitä ihonhoidon aktiiviaineita sisältäviä tuotteita.

Suosikkiseerumisi tai -kasvovoiteesi saattaa herkistää ihoasi auringolle ilman, että olet siitä tietoinen.

Juonteita silottavat, ihohuokosia supistavat ja akneihon hoitoon tarkoitetut aktiiviaineet voivat olla käytössä ympäri vuoden, mutta on tärkeää olla tietoinen myös niiden mahdollisista sivuvaikutuksista.

Nyt on hyvä aika tarkistaa käytössä olevat ihonhoitotuotteet ja varmistaa, että varsinkin näiden tehoaineiden rinnalla on käytössä korkean suojakertoimen aurinkovoide.

Retinoli

A-vitamiinijohdannainen retinoli on ihoa silottava ja uudistava tehoaine, jolla on tutkitusti todellista tehoa. Retinoli sekä ehkäisee ihon tulevia vaurioita että korjaa jo olemassa olevia.

Samalla kun retinoli uudistaa ihoa sisältäpäin, iho kuoriutuu ja voi olla siksi herkempi auringolle. UV-säteily myöskin tekee retinolin tehottomaksi, minkä takia retinolituotteet on hyvä levittää iholle yöksi.

AHA- ja BHA-hapot

Alfa- ja betahydroksihapot ovat erinomaisia ihon kuorijoita, jotka kirkastavat ihoa, auttavat epäpuhtauksiin ja silottavat juonteita. Näihin lukeutuvat muun muassa glykoli-, maito- ja salisyylihappo.

Säännöllinen happokuorinta kuitenkin hieman ohentaa ihoa ja siten entisestään altistaa ihoa palamiselle, joten iholle on tärkeää laittaa hyvin korkea suojakerroin niinäkin päivinä, kun ihoa ei ole kuorinut.

Hydrokinoni

Ihoa vaalentava hydrokinoni on aktiiviaine, jota käytettäessä pitää olla erityisen huolellinen kesäaikaan. Hydrokinonia on usein mukana hyperpigmentaatiota eli niin sanottuja maksaläiskiä haalentavissa tuotteissa.

Hydrokinoni pyrkii estämään liiallisen melaniinin tuotannon ihossa, minkä seurauksena iho on erityisen herkkä haitalliselle UV-säteilylle. Jos käytössä on hydrokinonia sisältäviä tuotteita, kannattaa suoraa auringossa oleskelua välttää kokonaan.

Eteeriset öljyt

Sitrushedelmistä saatavat eteeriset öljyt, kuten sitruuna-, bergamotti- sekä greippiöljyt voivat myös herkistää ihoa auringolle.

Jos käytössä on näitä sisältäviä tuotteita tai tykkäät tehdä itse kotona kosmetiikkaa, jossa on mukana sitrusöljyjä, on korkea suojakerroin hyvä muistaa levittää iholle, vaikka ei olisikaan tarkoitus oleskella suoraan auringossa.

Lähteet: Skin cancer, Bustle ja The New York Times.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?