Pidä hiukset mahdollisimman hyvässä kunnossa leikkaamatta: 6 tapaa, joita välttää ja suosia - MyStyle - Ilta-Sanomat

Pidä hiukset mahdollisimman hyvässä kunnossa leikkaamatta: 6 tapaa, joita välttää ja suosia

Kun hiustenhoitoon panostaa kotona muutamalla kikalla, tukka pysyy kauniina pidempään.

Julkaistu: 23.3. 20:15

Jos tukkaa ei pääse leikkauttamaan ja hoitamaan kampaajalla, korostuu hiusten kotihoidon tärkeys. Näin pidät hiukset hyvässä kunnossa mahdollisimman pitkään ilman saksia.

Älä yritä leikata hiuksia kotona, kehottavat julkkiskampaajat Voguessa. Vaikka latvat pysyvät terveen näköisinä ja tukka kauniina säännöllisellä leikkauksella, sitä ei kannata yrittää itse, ammattilaiset sanovat. Usein lopputulos vaatii korjailua.

Hiuksista huolehtimiseen löytyy monta helppoa keinoa, jotka voi toteuttaa kotona. Näillä vinkeillä pidät hiukset hyvänä mahdollisimman pitkään kampaajakäyntien välillä.

1. Ota aikaa hiusnaamiolle

Monen suomalaisenkin hiustenhoitorutiinista yhä puuttuva hiusmaski eli hiusnaamio on helppo tehokeino hemmotella, hoitaa ja ravita hiuksia. Viikoittainen naamiohetki syväkosteuttavalla hiusnaamiolla pitää latvat kosteina ja kauniina.

Kotimainen XZ Energisoiva Hedelmä hoitovoide on hiuksiin jätettävä tai poishuuhdeltava hoitovoide. Sitä voi käyttää naamion tavoin, jätettävänä hoitoaineena tai molempina. Antaa hiuksille kiiltoa, pehmeyttä ja kosteutta. 4,95 €, marketit ja tavaratalot.

2. Käytä hoitovoidetta

Hiuksiin jätettävä hoitovoide on monelle toimiva ratkaisu pehmeämpiin ja siloisempiin latvoihin. Voidemaista jätettävää hoitoainetta kannattaa sipaista latvoihin heti pesun jälkeen, mutta useimpia voiteita voi lisätä myös kuiviin latvoihin tarpeen mukaan.

3. Muista myös hiusöljy

Avain kiiltäviin ja hyvinvoiviin suortuviin voi löytyä myös hiusöljyistä. Kampaajat suosittelevat lisäämään öljyä jätettävän hoitovoiteen tapaan aina heti pesun jälkeen. Öljyt hoitavat ja kosteuttavat hiusta ja kaksihaaraisia ja saavat tukan näyttämään elinvoimaiselta.

Budgien hiusöljy on täysin luonnollinen. Se sisältää argaani-, risiini- ja auringonkukkaöljyä ja lupaa pehmentää ja silottaa hiuksia ja suojata niitä katkeilemiselta, 14,90 €, Kicks.

4. Vältä liikaa pesua

Etenkin värjätyt hiukset pysyvät paremmassa kunnossa ja pitkään hyvänä, kun niitä pesee harvemmin. Moni hiusalan ammattilainen suosittelee 3–4 päivän pesuväliä.

Myös pesuainetta kannattaa ajatella. Voguen haastatteleman kampaajan mukaan sulfaatiton shampoo on kokeilemisen arvoinen tuote, sillä sulfaatittomat shampoot pesevät hiusta hellävaraisemmin kuin ”perinteiset”, usein sulfaattia sisältävät ja voimakkaasti pesevät shampoot.

Noughty Care Taker Scalp Soothing Shampoo on sulfaatiton. Se on suunniteltu erityisesti kuivalle, herkälle ja rasittuneelle hiuspohjalle, 10,90 €, mm. Stockmann, Kicks ja kauneuden verkkokaupat.

5. Vähennä hankausta ja lämpöä

Kun hius hankautuu tekstiilejä vasten esimerkiksi sohvalla ja sängyllä maatessa, yöllä nukkuessa tai hiuksia pyyhkeellä kuivatessa, se joutuu aina kevyelle koetukselle. Mitä karheampi materiaali, sitä enemmän rasitusta.

Sen lisäksi, että froteepyyhe kannattaa vaihtaa hellävaraiseen hiuksia säästävään hiuspyyhkeeseen ja tyynyliina silkkiseen, kotioloissa löhöillessä voi kokeilla myös hiusturbaania. Se estää hiusten hankautumista esimerkiksi sohvalla, neuvovat asiantuntijat.

Silken sataprosenttinen silkkihiusmyssy lupaa vähentää yökäytössä hiusten katkeilua, pörröisyyttä ja kaksihaaraisia. Se ei myöskään ime hiuksista niiden luontaista kosteutta, 58,45 €, Lookfantastic.fi.

Myös kuumia lämpölaitteita kannattaa välttää mahdollisuuksien mukaan. Kuumalla föönaaminen tai lämpölaitteilla muotoilu rasittaa hiusta aina.

6. Tee letti

Jos pidät hiuksia kiinni, vaihda välillä lettiin. Kampaajat muistuttavat, että ponnarin tai nutturan sijaan hiukset kannattaa välillä laittaa kiinni mieluummin letille tai kahdelle. Letitys on hiukselle vähemmän kuormittava tyyli kuin hiuslenkillä tiukalle sitominen.