Kuivuuko käsien iho jatkuvasta pesemisestä? Tarkista saippuapullostasi tämä merkintä ja vaihda toiseen - MyStyle - Ilta-Sanomat

Kuivuuko käsien iho jatkuvasta pesemisestä? Tarkista saippuapullostasi tämä merkintä ja vaihda toiseen

Julkaistu: 16.3. 18:03

Käsisaippuoissa on eroja. Jos iho kärsii ja kuivuu, parin ainesosan huomioiminen saattaa auttaa.

Koko maailma jynssää käsiään nyt kenties enemmän kuin koskaan. Käsienpesu on yksi tehokkaimmista ja tärkeimmistä tavoista välttää tautien leviäminen.

Jatkuva saippuapesu ja käsidesin käyttäminen kuivattaa kuitenkin monien käsien ihoa. Mikä avuksi?

Huomioi veden lämpötila

Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund antaa neuvot ihon kuivumisesta kärsiville.

– Kovin lämmin vesi ärsyttää käsiä helpommin. Siksi suositus on käyttää haaleaa tai kädenlämpöistä vettä ja välttää kuumaa vettä. Veden lämpötilalla ei näytä olevan merkitystä käsien puhtauden suhteen, hän sanoo.

Vähemmän SLS:ää, enemmän glyseriiniä

Veden lämpötilan lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota käsisaippuoiden ainesosiin. Tällä hetkellä moni brändi lanseeraa pesutuotteita ilman SLS:ää – iholle usein liian tymäkkää ja sitä kuivattavaa sodium lauryl/laureth sulfatea eli natriumlauryylisulfaattia.

– Ei ole lainkaan välttämätöntä, että pesuaine sisältää natriumlauryylisulfaattia. Erilaiset synteettiset pesunesteet toimivat todennäköisesti yhtä hyvin, Kyrklund sanoo.

Kun käsiä tulee pestyä runsaasti, voi asiantuntijan mukaan yrittää valita myös pesunesteen, jossa on mukana kosteuttavia ja käsiä suojaavia ainesosia. Niitä kutsutaan humektanteiksi.

– Tällainen ainesosa on esimerkiksi glyseriini. Glyseriiniä lisätään usein myös käsidesiin, jotta se ei kuivattaisi käsiä voimakkaasti.

Organic Shopin käsisaippuan etiketti kertoo tuotteen olevan SLS-vapaa. 3,99 € / 500 ml.

Erisanin hoitavaksi luvatussa saippuassa on SLS:ää mutta myös glyseriiniä. 3 € / 300 ml.

Faith in Naturen käsisaippuan kyljessä kerrotaan, ettei tuote sisällä SLS:ää. 4,90 € / 300 ml.

Apteekeissa myytävän kosmetiikkamerkki Acon kosteutusta lupaavassa käsisaippuassa ei ole käytetty SLS:ää. Siinä on myös iholle ihanteellinen 4,5 pH-arvo. 8,90 € / 300 ml.

Dermosilin käsisaippuassa on SLS:ää, mutta siihen on lisätty glyseriiniä. 5,90 € / 500 ml.

Pala- vai nestesaippua?

Sillä, käyttääkö käsienpesuun pala- vai nestesaippuaa, ei lääkärin mukaan ole niin suurta merkitystä kuin pesutekniikalla.

– Jos haluaa varmistaa että kädet ovat puhtaat, kaikkein tärkeintä on pestä käsiään riittävän usein sekä pestä käsiä riittävän pitkään, eikä suinkaan, peseekö neste- vai palasaippualla.

Kyrklund muistuttaa, että 30 sekuntia johtaa parempaan lopputulokseen kuin 15 sekuntia. Kädet täytyy myös kuivata hyvin käsienpesun jälkeen.

  • Katso artikkelin yllä olevalta videolta ohjeet oikeaoppiseen käsienpesuun

Toisaalta suomalaisen tekstiilipalveluja tuottavan Lindström Oy:n asiantuntija Harri Puputti kehotti edellisessä jutussamme käyttämään käsienpesussa nestemäistä saippuaa – varsinkin tapauksissa, jossa saippuaa käyttävät muutkin kuin sinä.

– Palasaippuaan saattaa jäädä edellisen käyttäjän bakteereja. Siksi suosittelemme aina käyttämään saippua-annostelijan nestemäistä saippuaa.

Muista myös käsivoide

Jos kotona olevassa saippuassa ei ole kosteuttavia ainesosia, toinen vaihtoehto on kosteuttaa käsiä hyvin käsienpesun jälkeen.

– Silloin voi valita kosteusvoiteen, jossa on humektantteja, kuten karbamidia tai glyseriiniä, Carl Kyrklund neuvoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?