Millaisia viestejä nykyhallituksen pukeutumiseen kätkeytyy? Yksi asia Sanna Marinin tyylissä kiinnittää asiantuntijan huomion - MyStyle - Ilta-Sanomat

Millaisia viestejä nykyhallituksen pukeutumiseen kätkeytyy? Yksi asia Sanna Marinin tyylissä kiinnittää asiantuntijan huomion

Sanna Marin, Antti Kaikkonen ja Maria Ohisalo luottotyyleissään.

Julkaistu: 30.12.2019 14:56

Vaatteet on mun aatteet, vai miten se meni? Me Naisten amatööriraati spekuloi, millaisia piiloviestejä hallituksen 19 ministeriä mahtaa lähettää vaatteillaan. Pyysimme myös asiantuntijalta kommentit.

Maailmalla tunnettujen poliitikkojen asuvalintoja analysoidaan tarkasti. Esimerkiksi Hillary Clintonin presidentinvaalikampanjan asuvalinnoista ja niiden sanomasta tehtiin jos jonkinlaisia johtopäätöksiä. Näin siitäkin huolimatta, että hän on itse kertonut suosivansa housupukuja, koska haluaa huomion keskittyvän vaatteiden sijaan asiasisältöön.

Suomessa ei ehkä ole yhtä vahvaa perinnettä poliitikkojen asujen analysointiin, mutta Aalto-yliopiston muodintutkimuksen professori Annamari Vänskä arvelee, että tapa saattaa olla rantautumassa meillekin.

– Useasti ruoditaan nimenomaan naisten ulkonäköä. Jos heitä ei ole vallankahvassa, niin analyysiä ei tehdä. Miesten pukeutumista analysoidaan yleensä vähemmän.

Eroa Vänskä selittää sillä, että miesten pukeutumisessa on vähemmän vaihtelua – ja siten myös vähemmän analysoitavaa.

– Perinteinen pukumiestyyli, univormumaiset puvut ja kravatit kaulassa, on asu, joka itse asiassa suojelee kommentoinnilta. Tummasta puvusta ei voi päätellä kovin paljon, kun kaikilla on samanlainen.

Pääministeri Sanna Marinin hallituksessa on pukumiehiä, mutta myös monta naista. Miltä ministeriemme pukeutuminen Vänskän silmään tällä hetkellä näyttää?

– Jos ajattelen uutta hallitustamme, niin sen pukeutumista luonnehtii sukupuoleen katsomatta hillitty korrektius. Kukaan näistä poliitikoista ei ole erityisemmin profiloitunut pukeutumisensa kautta.

Kahdeksan hengen tarkkasilmäinen amatööriraatimme yritti kuitenkin ottaa selvää siitä, mitä nykyisen hallituksen 19 jäsentä haluavat kertoa pukeutumisellaan ja etsi ministerien työpukeutumiseen mahdollisesti kätkettyjä piiloviestejä. Vänskä puolestaan nosti esiin näkemyksensä hallituksen yleisestä linjasta poikkeavista pukeutujista.

Tässä lopputulos:

Sanna Marin (sd), pääministeri, 34 vuotta

Sanna Marin.

Musta, moderni jakkupuku. Siinä Sanna Marinin pukeutumisen kivijalka. Klassisesta tyylistä huolimatta vaatteista näkee, että kyse on nuoremmasta ihmisestä. Mitään tätityyliä ei tällä ministerillä nähdä.

Vaikuttaa siltä, että Marinilla on hyvin koostettu, käytännöllinen vaatekaappi, jossa kaikki sopii yhteen. Hän haluaa selvästi pysyä asiassa eikä vetää huomiota vaatteisiin. Asiallinen ja käytännöllinen tyyli on perinteinen keino viestiä uskottavuutta ja luotettavuutta.

Asiantuntijan kommentit: Herttuatar Meghanmaisen naisellisen ja modernin asiallinen pukeutuja. Poikkeaa selkeästi puolueensa perinteisestä linjasta, koska suosii SDP:n punaisen sijaan mustaa, joten aate ei tule niin selkeästi esiin vaatteiden värimaailmasta. Tässä voi olla kyse myös sukupolvien erosta.

Antti Kaikkonen (kesk), puolustusministeri, 45 vuotta

Antti Kaikkonen.

Antti Kaikkosen huoleton pukutyyli kielii mutkattomuutta. Hänen pukeutumisessaan on jopa borisjohnsonmaista kansanomaisuutta: ministeriaseman vuoksi puku on pakko vetää päälle ja kravatti solmia kaulaan. Sen Kaikkonen tekee, muttei yhtään enempää. Kraka saa olla vinossa ja tukka pystyssä – ei se ole niin justiinsa.

Asiantuntijan kommentit: Hänellä oli aiemmin lähes aina puolueen teeman mukaan vihreä kravatti. Nykyisin näkyy enemmän muitakin värejä.

Maria Ohisalo (vihr), sisäministeri, 34 vuotta

Maria Ohisalo.

Maria Ohisalon tyylistä löytyy aavistus dramatiikkaa. Hän pukeutuu aina tyylikkäästi ja laadukkaan oloisesti, mutta asut ovat silti kopioitavissa edullisempienkin merkkien tuotteilla. Asuvalinnoillaan hän viestii samaistuttavuutta.

Ohisalo suosii eniten mustaa ja valkoista, mutta hänelle ei ole ongelma käyttää toisinaan myös tyttömäisiä vaatteita, kuten vaaleanpunaista kellohametta. Perusväreihin nojaamalla hän pitää huomion poissa itsestään ja kiinni varsinaisessa asiassa.

Musta poolo on selvästi Ohisalon turvavaate. Peittävä pukeutuminen vaikuttaa siltä, että hän ikään kuin suojaisi sisintään arvostelun kohteena olevassa roolissa.

Asiantuntijan kommentit: Pukeutuminen välimuoto jakkupuvun ja naisellisen mekkotyylin välillä. Käyttää usein mustaa poolopaitaa, joka on historiallisesti intellektuaalisuutta ja radikaaliutta viestittävä vaatekappale. Se tuo pukeutumiseen tietyn merkitysavaruuden. Silloin tällöin mustan päävärin lisäksi näkyvä vihreä kertoo ehkä puolueen aatemaailmasta. Vaatteet selkeästi valmistettu laadukkaista materiaaleista, millä saattaa tuoda esille kestävyyden ajatusta.

Mitä Li Andersson, Timo Harakka, Katri Kulmuni, Mika Lintilä ja hallituksen 12 muuta ministeriä viestittävät pukeutumisellaan? Lue koko juttu Me Naisten sivuilta.

Lue myös:

Piilottiko herttuatar Catherine asuunsa salaisen viestin Dianasta? Katsopa kuvat ja päätä itse!

”On olemassa viisi pukeutujatyyppiä” – ammattijärjestäjä kertoo, mitä persoonastasi voi päätellä vaatekaapin perusteella

Jenni, 38, ratkaisi vaatepulmat nerokkaalla systeemillä – tyylikäs vaatekaappi ja vain viisi uutta vaatetta vuodessa

Huolestuttaako sinuakin Suomen naisvaltainen hallitus? Jos vastasit kyllä, sinun kannattaa lukea tämä juttu

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?