Käyttävätkö suomalaiset hajuvesiä oikein? Tuoksuasiantuntija vastaa – ja nimeää oleellisen mokan, jonka moni tekee - MyStyle - Ilta-Sanomat

Käyttävätkö suomalaiset hajuvesiä oikein? Tuoksuasiantuntija vastaa – ja nimeää oleellisen mokan, jonka moni tekee

Julkaistu: 17.12.2019 11:39

Parfymööri Max Perttula antaa ohjeet tuoksujen valitsemiseen ja käyttämiseen.

Millaista tuoksukansaa suomalaiset ovat?

– Työni kautta olen huomannut, että suurin osa suomalaisista osaa käyttää tuoksuja oikein, parfymööri Max Perttula sanoo.

Hän muistuttaa, että hienovaraisuus tuoksujen käytössä on kanssaihmiset huomioivaa arkea.

– Arjessa kannattaa käyttää kepeitä, läpikuultavia tuoksuja. Vahvoja tuoksuja kannattaa välttää julkisissa kulkuneuvoissa ja yleisissä tiloissa. Näissä paikoissa on usein tuoksuyliherkkiä, jotka saattavat saada oireita. Tuoksuetikettiä ei voi koskaan painottaa liikaa.

Yleinen hajuvesivirhe

Yhteisissä tiloissa vahvasti tuoksumisen lisäksi myös toinen tuoksumoka on tuttu monelle.

– Yleinen virhe, jonka suomalainen usein tekee on se, että säästää jo käyttöön otettua tuoksua vuosikausia ja vielä kosteissa lämpimissä paikoissa.

Hajuveden rakenne ja sen myötä tuoksu saattaa muuttua vuosien kuluessa. Runsaasti luonnonraaka-aineita sisältävät hajuvedet voivat hapettuessaan aiheuttaa Perttulan mukaan allergiareaktioita.

 Vahvoja tuoksuja kannattaa välttää julkisissa kulkuneuvoissa ja yleisissä tiloissa. Tuoksuetikettiä ei voi koskaan painottaa liikaa.

Tuoksun ihannesäilytyslämpötila on viileä. Myös valolta suojaaminen on tärkeää.

– Jääkaappi on tuoksujen säilyttämiseen liian kylmä. Tuoksu voi muuttua maitomaiseksi, ja sen haihtumiskäyrä kärsii.

Tuoksu pitäisi käyttää pakkauksessa mainitun käyttöönoton jälkeisen ajan sisällä, joka vaihtelee tuotekohtaisesti. Monet tuoksut vanhenevat jo vuodessa.

– Tämän valmistaja voi estää lisäämällä tuotteeseen sopivat antioksidantit ja valonsuoja-aineet. Itse käytän suoja-aineita jokaisessa tuotteessani.

Kuinka tuoksu testataan?

Ammattilaisen mukaan tuoksujen valintaan kannattaa käyttää aikaa.

Yhdellä kerralla ja nopeassa tahdissa ei kannata testata kovin montaa tuoksua. Niitä ei pidä suihkuttaa myöskään kovin lähekkäin tai varsinkaan päällekkäin.

– Ostoksille lähtiessä käsilaukkuun voi sujauttaa kahvipapuja nenän neutralointia varten. Raitis ilma palauttaa myös hajuaistin nopeasti ennalleen.

 Ostoksille lähtiessä käsilaukkuun voi sujauttaa kahvipapuja nenän neutralointia varten.

Tuoksu kokeillaan puhtaalle kuivalle iholle, kevyenä suihkauksena tai sipaisuna ranteeseen. Oma iho antaa oikean vaikutelman tuoksusta. Ranteiden hankaamista vastakkain kannattaa välttää, sillä sen aiheuttama kitka saattaa muuttaa tuoksun haihtumiskäyrää, jolloin tuoksu latistuu.

Tuoksutikku sopii Perttulan mukaan nopeaan testaamiseen, jos kyseessä on litteä, lineaarinen tuoksu. Ne eivät vaadi ihon lämpöä kehittyäkseen.

– Tämän tyyppisiä tuoksuja löytyy usein vaniljaisista, balsamimaisista ja itämaisista tuoksuryhmistä.

Juhliin ja lämpimiin maihin mieluummin vahvempi tuoksu

Iltarientoihin ja juhliin Perttula suosittelee vahvaa ja kestävää tuoksua, jota sipaistaan tai suihkutetaan iholle hennosti. Hyvälaatuisen tuoksun pohja kestää koko illan.

– Kevyt, raikas tuoksu ei ole välttämättä sopivin vaihtoehto juhliin etenkään, jos on innokas tanssija tai herkästi hikoileva. Tuoksu haihtuu tavallista lämpimämmältä iholta nopeammin kuin normaalisti. Lisäksi hikoilu saattaa litistää tuoksun sieluttomaksi, jolloin se ei säteile ympäristöön.

 Tuoksu haihtuu tavallista lämpimämmältä iholta nopeammin kuin normaalisti. Lisäksi hikoilu saattaa litistää tuoksun sieluttomaksi.

Samasta syystä ulkomaille lämpimiin maihin matkustavan kannattaa valita vahva ja kestävä tuoksu, jotta se pysyy iholla lämpimässä ilmastossa.

– Mainittakoon, että auringonotto ja hajuveden käyttö eivät sovi yhteen. Tämä koskee etenkin sitruspohjaisia tuoksuja, joissa saattaa olla valolle herkistäviä furokumariineja. Tosin monet sitrusöljyt erikoispuhdistetaan tästä aineosasta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?