Ensimmäiset puvut julki! Tällaisia tyylejä Linnan juhlissa nähdään - MyStyle - Ilta-Sanomat

Ensimmäiset puvut julki! Tällaisia tyylejä Linnan juhlissa nähdään

Kuvissa kansanedustaja Mai Kivelä ja siivousyrittäjä Saana Tyni sekä yksityiskohtakuvia itsenäisyyspäivän puvuista.

Kuvissa kansanedustaja Mai Kivelä ja siivousyrittäjä Saana Tyni sekä yksityiskohtakuvia itsenäisyyspäivän puvuista.

Julkaistu: 3.12. 13:05

Kokosimme tyylit, jotka itsenäisyyspäivän vastaanotolle kutsuttujen vieraiden jo tiedetään pukevan. Esimerkiksi tällaisia pukuja Linnan juhlissa tullaan näkemään.

Puku vanhasta mainoslakanasta

Kansallismuseo julkaisi eilen maanantaina kuvan puvusta, jota kansanedustaja Mai Kivelä (vas.) kantaa Presidentinlinnan vastaanotolla. Juhlapuvun on suunnitellut kiertotalouteen ja uusiotuottamiseen erikoistunut suunnittelija Paula Malleus ja tilannut Jatkumo ry, joka työstää kiertotalousnäyttelyä Kansallismuseon pihapuistoon ensi kesäksi.

– Kävin hakemassa materiaaleja Jatkumo ry:n pukua varten Kansallismuseosta, ja museosta ehdotettiin, että saisin Nick Brandtin Inherit The Dust -näyttelyn banderollin museon julkisivusta käyttööni näyttelyn sulkeutuessa syyskuussa, Malleus kertoo Kansallismuseon julkaisussa.

Paula Malleuksen suunnittelema ja Mai Kivelän kantama puku tulee olemaan osa ensi kesänä nähtävää kiertotalouden taide- ja tiedenäyttelyä, jossa yhtenä aiheena on materiaalin uusiokäyttö muodissa.

Paula Malleuksen suunnittelema ja Mai Kivelän kantama puku tulee olemaan osa ensi kesänä nähtävää kiertotalouden taide- ja tiedenäyttelyä, jossa yhtenä aiheena on materiaalin uusiokäyttö muodissa.

Alun perin banderollissa oli kuva kaatopaikalle tuodusta norsupotretista.

– Banderollissa oleva Brandtin teos henkii rujoa kauneutta ja sen sanoma on tärkeä. Se kuvaa mielettömän hienolla tavalla ihmisen, luonnon ja eläinkunnan suhdetta, ja myös vääristymää. Aktiivisena luonnon ja eläinten puolestapuhujana Mai Kivelä on puvulle mitä täydellisin kantaja, Malleus kommentoi Kansallismuseolle.

Suosikkisuunnittelijan hempeä unelma

Näyttelijä, laulaja ja muusikko Reeta Vestman hehkuttaa pukuaan ja sen suunnittelijaa Teemu Muurimäkeä Instagram-julkaisussaan.

Linnan juhlien luottosuunnittelijana tunnetun Muurimäen puvun on ommellut julkaisun mukaan Sari Hörkkö, joka myöskin vilauttaa osaa puvusta omalla tilillään.

Vaaleaa ja tyylikästä

Suomalaisen muotisuunnittelija Anni Ruuthin luotto-ompelija Pinja Heikkinen on jakanut sneak peek -kuvia tulevista linnanjuhlapuvuista omalla tilillään. Yhteensä Ruuthin pukuja nähdään Linnassa tänä vuonna viisi.

Vanhaa farkkua ja 60 000 litraa säästynyttä vettä

Kaivosalan yrittäjä, torniolaisen Tapojärvi Oy:n toimitusjohtaja Mari Pilventö saapuu juhliin farkkuasussa. Puku on Paula Malleuksen suunnittelema ja tehty noin kahdeksasta parista kierrätysfarkkuja.

Ennakkokatsaus farkusta tehtyyn iltapukuun.

Ennakkokatsaus farkusta tehtyyn iltapukuun.

Pilvennön yritys voitti tänä vuonna vuoden yrittäjäpalkinnon ja sai sitä myöten kutsun Linnan juhliin. Kiertotaloutta toiminnallaan edistämään pyrkivä yritys haluaa vähentää ilmaston kuormitusta ja säästää neitseellisiä eli luonnosta saatavia materiaaleja, ja tätä teemaa noudatettiin myös puvun ideologiassa, kertoo suunnittelija tiedotteessa.

– Marin päällä tullaan näkemään kuluttajan ylijäämäfarkuista uusiotuotettu puku, joka ei kuluta luonnonvaroja, vaan tuotantotapansa takia säästää niitä. Puvun laskennallinen makean veden säästö nousee farkussa uudelleen käytetyn puuvillan takia huimiin lukemiin. Tämä puku on säästänyt arviolta 60 000 litraa makeaa juomavettä, Malleus sanoo.

Tältä vanha ja uudelleenmuokattu denim näyttää.

Tältä vanha ja uudelleenmuokattu denim näyttää.

Useita pukuja kierrätysmateriaaleista

Kolmas Paula Malleuksen suunnittelema puku nähdään jo kokonaisuudessaan somessa.

Malleus on suunnitellut Koti Puhtaaksi -siivousyrittäjä Saana Tynin kokonaan kierrätysmateriaaleista tehdyn puvun. Muun muassa puvun ruusukkeet on tehty 1 580 siivousliinasta.

Iltapukujen aatelia

Aiemminkin Linnan juhlien upeimpia pukuja suunnitelleen Anne-Mari Pahkalan jälki näkyy pukuloistossa tänäkin vuonna. Hän on jakanut omalla Instagram-tilillään kuvia puvuista ja tiedon, jonka mukaan myös tänä vuonna useampi puku on mukana vastaanotolla.

Oranssinsävyistä pukua kantaa julkaisun mukaan itsenäisyyspäivänä kansanedustaja Noora Koponen (vihr.), autistisen Nuutti-pojan äiti. Puvulla otetaan kantaa erityislasten oikeuksiin.

Punainen iltapuku tekoturkiksella

Suunnittelija Anna Lindh paljastaa Instagram-tilillään, että hänen pukuaan kantaa oikeustieteen opiskelija ja muusikko Sara Kokko, jonka mies on säveltäjä Sebastian Hilli.

Iltapuku on punaista silkkiä.

Sinistä ylijäämäpitsiä

Kansanedustaja Mirka Soinikoski (vihr.) julkaisi vilauksen puvustaan Instagramissa. Puvun kangas löytyi lammilaisen Voglian ylijäämäkankaista. Puvun on suunnitellut ja ommellut Soinikosken vaalipäällikkönä toiminut Veera Jussila.

– Ilmastonmuutos oli yksi vaaliteemoistani, ja siksi myös pukuun haluttiin hyödyntää valmiita, käyttämättä jääneitä kankaita, Soinikoski kirjoittaa kuvatekstissä.

Kultaisia paljetteja

Helsinkiläisen Ateljee Ompelimo Sari Hörkön Instagram-tilillä nähdään yksityiskohtakuva mustasta kankaasta ja kullanhohtoisesta paljettikirjailusta.

Suunnittelija Sari Nordström luo puolestaan mustaa ja kultaista paljettia yhdistelevän puvun muun muassa aiemmin stand up -koomikkona, televisiotoimittajana ja poliitikkona tunnetulle, nykyisin Warner Bros -tv-tuotantoyhtiössä työskentelevälle Lotta Backlundille.

Pelkkää pinkkiä

Suunnittelija Sari Nordström paljastaa tilillään, että Linnassa nähdään myös jotakin pinkkiä.

Vaaleanpunaista ja hopeaa

Kaavapalvelu AM paljastaa, että tällainen puku tullaan näkemään itsenäisyyspäivän vastaanotolla.

Jotain hillittyä

Seinäjokelaisen morsiuspukumerkki Boholan suunnittelija Sanna Mäntyniemi suunnittelee julkaisunsa mukaan jotakin itsenäisyyspäivän vastaanotolle.

Juuri ateljeen jakaman tarinan mukaan luomus on menossa oululaiselle kansanedustajalle Mari-Leena Talvitielle (kok.).

Trendikästä tummanvihreää

Pohjanmaalla Vöyrissä lilla Syateljén -ompelimossa valmistuu puku tänä talvena trendikkäässä tummanvihreässä sävyssä. Tunnisteiden mukaan puku toistaa kierrätysteemaa.

Oranssia hehkua

Kansanedustaja Kristiina Salonen (sd) tullaan näkemään oranssina ja kultaisena hehkuvassa kierrätysluomuksessa. Puku on tietojen mukaan Hurmås Neuleen ja Midinetin ompelimon yhteistyö.

Ompelukoneet käyvät Jyväskylässä

Jyväskyläläinen ompelimo Atelje Iina vilauttaa ennakkokuvia #linnanjuhlat2019-tägillä.

– Viikko aikaa itsenäisyyspäivään. Ompelimossa koneet surisee täyttä vauhtia presidentin itsenäisyyspäivän vastaanottoa varten, kuvatekstissä kirjoitetaan.

Nahkaa ja kirkasta vihreää?

Muotisuunnittelijan titteliä kantavalla k.o.o.l.e-Instagram-tilillä on julkaistu yksityiskohtakuva kirkkaan vihreästä luomuksesta. Kohokohtiin on nostettu myös tarina, jossa nähdään tulevaa juhlatyyliä.

Kuvakaappaus @k.o.o.l.e:n Instagram-tarinoista.

Kuvakaappaus @k.o.o.l.e:n Instagram-tarinoista.

Sinisen sävyjä ja kevyitä materiaaleja

Vuoden 2018 hääpukusuunnittelijaksi valittu Heidi Tuisku on luonut kolme erilaista pukua Linnan juhliin. Niissä nähdään muun muassa murrettuja sinisen sävyjä, tylliä ja silkkiä.