Pitääkö kasvot todella pestä sekä aamulla että illalla? Asiantuntijoiden vastaus yllättää - MyStyle - Ilta-Sanomat

Pitääkö kasvot todella pestä sekä aamulla että illalla? Asiantuntijoiden vastaus yllättää

Kuinka sinä peset kasvosi?

Kuinka sinä peset kasvosi?

Julkaistu: 21.11. 11:02

Pese kasvot aamuin illoin, opetti äiti. Pitääkö niin todella tehdä?

Meille opetetaan jo nuorena, että kasvot tulee pestä kahdesti päivässä. Erityisen hanakasti kasvojen pesuun kehotetaan meikkiä käyttävää kansaa. Jos ihoa ei pese, kasvoille kertyy kaikenlaista epäpuhtauksia aiheuttavaa töhnää: meikkiä, rasvaa, likaa, pölyä, saasteita, hikeä ja kuolleita ihosoluja. Töhnäkerros puolestaan heikentää ihonhoitotuotteiden toimintaa.

Liian tehokas hoito voi olla haitaksi

Toisaalta tiedetään, että liian innokas ihonhoito voi olla haitaksi, sillä kasvojen iho on varsin herkkä. Kerroimme aiemmin, että ihoa ei periaatteessa tarvitse kuoria lainkaan, sillä iho hoitaa kuorimisen itsekin.

Myös liiallinen peseminen voi ärsyttää ihoa. Vesipesu kuivattaa, ja jos kasvoja pesee liian tiheään ja liian voimakkailla aineilla, iho voi ärtyä tai mennä huonompaan kuntoon.

Mutta kai kasvot sentään pitää puhdistaa aamuin illoin, kuten äiti opetti?

Ei välttämättä.

Haittaako, jos toisen naamapesun jättää väliin?

Ihotautilääkäreinä työskentelevät tohtorit Shari Marchbein ja Joshua Zeichner torppaavat uskomuksen Marie Claire -sivustolla.

Aamupesun väliin jättäminen ei ole Marchbeinin mukaan suuri synti. Useimmat ihotautilääkärit suosittelevat pesemään kasvot kahdesti päivässä, sekä aamulla että illalla, mutta tosiasiassa sopivan pesurytmin määrää ihotyyppi.

– Jos iho on kuiva tai herkkä, pesu kerran päivässä on todennäköisesti tarpeeksi. Rasvaiselle iholle kahdesti päivässä -rytmi voi sopia paremmin.

Väliä on myös sillä, mitä ihonhoitotuotteita käyttää ja milloin. Jos kasvoille levittää iltaisin arsenaalin akneihon hoitoon tarkoitettuja tuotteita, on ne Marchbeinin mukaan hyvä pestä aamulla pois hellävaraisella puhdistusaineella.

Ennemmin aamu- vai iltapuhdistus?

Jos jättää toisen naamapesun väliin, ihotautilääkäreiden mukaan kannattaa ennemmin luopua kasvojen aamupesusta kuin iltapesusta.

– On äärimmäisen tärkeää pestä kasvot illalla, jotta päivän aikana iholle kertynyt meikki, lika ja saaste saadaan poistettua.

– Kunhan pesee kasvot illalla, ei aamupesun väliin jättäminen ole vaarallista. Useimmille se sopii ihan hyvin, Zeichner komppaa.

Illan pesuhetken äärelle kannattaakin sitten pysähtyä toviksi. Listasimme yleiset meikinpoistotavat, jotka voivat vahingoittaa ihoa ja esimerkiksi silmäripsiä – ethän sorru näihin?

Lue myös: