6 naista kertoo rehellisesti, mikä omassa ulkonäössä on ollut vaikeinta hyväksyä: ”En halua, että minusta otetaan sivukuvia” - MyStyle - Ilta-Sanomat

6 naista kertoo rehellisesti, mikä omassa ulkonäössä on ollut vaikeinta hyväksyä: ”En halua, että minusta otetaan sivukuvia”

Mistä sinä koet ulkonäköpaineita, kysyvät naiset toisiltaan.

Mistä sinä koet ulkonäköpaineita, kysyvät naiset toisiltaan.

Julkaistu: 20.11. 19:00

Reidet, vatsa, rinnat, nenä, hampaat, posket, leuka... Naiset paljastavat piirteensä, joista kokevat epävarmuutta, ja kertovat, kuinka ovat oppineet elämään niiden kanssa.

Reetta: ”Olen oppinut arvostamaan itsessäni myös erilaisuutta”

”Teini-ikäisenä nenäni alkoi tuntua siltä, että se oli koko naaman keskipiste, siis muutenkin kuin sijainniltaan. Se oli todella iso, ei yhtään suora, kaunis tai siro. Sellainen pottunenä, kuin Shrekillä. Siskoillani oli suoremmat ja pienemmät nenät, kavereilla myös sirot söpöt nenät.

Nenä ei sinänsä ole vaikuttanut elämään suuresti, mutta kyllä minä sitä häpesin. Kyllä siitä vitsailtiinkin, ei mitenkään ilkeilymielellä, mutta teinin herkän itsetunnon päälle se otti, vaikka mukana nauroinkin. Kuviin muokkasin nenää pienemmäksi.

Itsetunto alkoi vajota alas, ja 18-vuotiaana se oli niin alhainen, että hyvä että kauppaan kehtasi lähteä. Siinä vaiheessa tuli joku täysi stoppi, ja aloin tietoisesti parantaa itsetuntoani. Itsetunto ei ole vielä läheskään täydellinen, mutta olen oppinut arvostamaan itsessäni myös sitä erilaisuutta. Ei nenäni tee minusta yhtään sen rumempaa, ja moni on sanonut sitä söpöksikin.

Joskus sitä edelleen näkee kuvan sivuprofiilista, eikä ensireaktio ole nenän suhteen positiivinen, mutta enää en edes harkitse muokkaavani sitä plastiikkakirurgian avulla. Se on osa minua, ja ehkä jonain päivänä vielä opin siitä täysin tykkäämään.”

Kuvituskuva

Jenni: ”On päiviä, kun haluaisin heittää peilin roskikseen”

”Koen suurta epävarmuutta oikeastaan kolmesta alueesta itsessäni: reisistä, rinnoista ja vatsasta.

Reidet ovat suhteessa muuhun kroppaan isot, ja ne levenevät ylhäältä omasta mielestäni hölmösti. Rinnoissa on kahdesta raskaudesta raskausarpia, ja ne ovat suhteessa muuhun kroppaan pienet, ihan kuin ylä- ja alakroppa olisivat eri paria. Vatsa on myös täynnä raskausarpia, ja siellä on myös raskauksista ylimääräistä ihoa, mitä ei vain saa pois, se tuntuu pullataikinalta.

Koin ala- ja yläasteella paljon kiusaamista. Se vaikutti itsetuntooni todella voimakkaasti, ja näen edelleen itseni väärin. On päiviä, kun haluaisin heittää peilin roskikseen ja pukeutua jätesäkkiin. Kuulen edelleen haukut päässäni ja olen niistä samaa mieltä. Sitten taas on päiviä, kun ei vaan kiinnosta, puen päälle mitä huvittaa ja hitto – näytänkin hyvältä!

En oikein vieläkään osaa elää näiden asioiden kanssa, mutta yritän työntää ne taka-alalle ja ajatella, että on pakko näyttää lapsille, miten tervettä itsetuntoa rakennetaan.”

Kuvituskuva

Jenna: ”Se on sellainen kuin sen kuuluukin olla”

”Olen paininut epävarmuuden ja huonon itsetunnon kanssa koki ikäni. Kasvonpiirteistä eniten epävarmuutta on aiheuttanut nenä. Lapsena minua pilkattiin siitä, ja vielä aikuisenakin olen saanut siitä kommentteja.

Nykyään olen jo sinut sen kanssa, enkä menisi sitä leikkauttamaan. Se on sellainen kuin sen kuuluukin olla.”

Kuvituskuva

Anu: ”Nykyään tykkään poskipäistäni”

”Korkeat poskipäät ovat tuottaneet aika ajoin epävarmuutta. Silloin, kun se vaikutti enemmän, yli 10 vuotta sitten, en halunnut hymyillä, koska posket korostuivat vielä lisää. Nykyään tykkään poskipäistäni.”

Kuvituskuva

Taru: ”Yritän vain elää ja olla ajattelematta”

”En pidä leukalinjastani. Se on epätasainen ja luo illuusion siitä, että posket roikkuvat sivuprofiilista katsottuna. En halua, että minusta otetaan sivukuvia. Yritän vain elää asian kanssa ja olla ajattelematta sitä – aina seuraavaan sivukuvaan asti.”

Kuvituskuva

Noora: ”Minulla on ihmisiä, joille olen hyvä juuri näin”

”Olen aina ollut itsevarma itsestäni, mutta suurta epävarmuutta ovat tuoneet hampaat – koska rakastan nauramista ja hymyilemistä.

Epävarmuus hampaista on alkanut hyvin varhain ala-asteikäisestä. Se pohjautuu ihmisten kommentteihin. Nuorena todella toivoin oikomishoitoa, mutta en koskaan saanut sitä.

Olen oppinut elämään epävarmuuden kanssa, sillä minulla on ihmisiä ympärillä, joille olen hyvä juuri näin.”

Kuvituskuva

IS toteutti syyskuussa ulkonäköpaineita käsittelevän teemaviikon Oon hyvä näin. Kaikki viikon jutut löydät täältä.