Yläluomileikkaus on Suomessa yleinen toimenpide – näin ilme muuttuu - MyStyle - Ilta-Sanomat

Yhä useampi suomalainen leikkauttaa yläluomensa, ja virkeämpää ilmettä hakevat jo kolmekymppiset – näin ilme muuttuu

Yläluomileikkaus tuo silmän ulkonurkan ja luomivaon esiin roikkuvan luomen alta.

Yläluomileikkaus tuo silmän ulkonurkan ja luomivaon esiin roikkuvan luomen alta.

Julkaistu: 14.11.2019 18:11

Yläluomet alkavat roikkua iän myötä usein jo nelikymppisenä. Moni käy korjauttamassa vaivan leikkauksella, josta toipuu tavallisesti kahdessa viikossa.

Kuuntelen tuttavien keskustelua sivusta. Yksi naisista kertoo pohtivansa silmäluomiensa leikkauttamista, pari naisista on jo toimenpiteessä käynyt – eikä sitä huomaa päällepäin lainkaan.

Kun henkäisen ääneen, että todellako yläluomien korjaaminen napakammiksi on näin yleistä, yksi vastaa, että kyllä, ilmettä kohottava ja nuorentava leikkaus on monella melko varmasti edessä.

Yksi yleisimpiä esteettisiä toimenpiteitä Suomessa

Esteettisen kirurgian Cityklinikan plastiikkakirurgian erikoislääkäri ja lääketieteen tohtori Riikka Veltheim vahvistaa, että yläluomileikkaus on yksi yleisimmistä esteettisistä toimenpiteistä Suomessa. Yläluomen iho kun löystyy kaikilla ihmisillä vanhenemisen myötä.

– Tavallinen toimenpiteeseen hakeutuva ihminen on noin 50–60 vuoden ikäinen nainen, joka kokee ulkonäkönsä muuttuneen väsyneeksi.

Luomea voi olla vaikea meikata, kun se roikkuu ja meikki sotkeutuu. Ylimääräistä ihoa voi joutua nostamaan kulmakarvaa nostaen, mikä voi aiheuttaa jopa päivittäistä päänsärkyä.

Riikka Veltheimin tukholmalainen potilas, 74, ennen leikkausta.

Riikka Veltheimin tukholmalainen potilas, 74, ennen leikkausta.

Ja leikkauksen jälkeen.

Ja leikkauksen jälkeen.

Jo 35-vuotiaat hakeutuvat hoitoon

Veltheimin mukaan useimmiten syy leikkaukselle on esteettinen. Potilaat ovat normaalisti 50–60-vuotiaita, mutta ikähaarukka on kokonaisuudessaan 35-vuotiaasta aina 85-vuotiaaksi asti – ja vanhenee koko ajan, kun elämme pidempään.

– Yläluomiplastioita tehdään Suomessa useita tuhansia vuosittain. Tämä sisältää sekä puhtaasti esteettiset että terveydellisistä syistä tehdyt niin sanotut silmäluomileikkaukset. Cityklinikalla yläluomiplastioita tehdään vuodessa noin 150–200. Yksityisellä puolella terveydellisistä syistä tehtyjä leikkauksia on noin 2–5 prosenttia.

Naisia asiakkaista on suuri enemmistö: 80–90 prosenttia. Miehiä potilaista on 10–20 prosenttia, mutta Veltheim kertoo miesten määrän olevan kasvussa.

– Esteettisten toimenpiteiden määrä kasvaa, ja näin myös yläluomileikkausten, joka vuosi. Tilanne on yleensä hyvin yksilöllinen riippuen genetiikasta ja siitä, kuinka elämme. Myös omat vaatimukset ja toivomukset vaikuttavat siihen, millä iällä asia alkaa häiritä ja tulee ajankohtaiseksi.

Usein roikkuva yläluomi haittaa näkökenttää.

Usein roikkuva yläluomi haittaa näkökenttää.

Tältä luomi näyttää leikkauksen jälkeen.

Tältä luomi näyttää leikkauksen jälkeen.

Leikkausten määrä on kasvussa

Lääkärikeskuspuolella yläluomileikkauksia tehdään huomattavasti enemmän terveydellisistä eli näköä haittaavista syistä. Terveystalon plastiikkakirurgian erikoislääkäri Antti Koski kertoo, että yhdeksän kymmenestä potilaasta tulee hoitoon sairauden vuoksi, ei esteettisistä syistä.

– Tavallisimmin yläluomileikkaukseen tulee 40-vuotias potilas, jolla luomi on laskeutunut jo rajoittamaan näkökenttää.

Myös Terveystalolla suurin osa, jopa 90 prosenttia, esteettisistä syistä leikkaukseen hakeutuvista potilaista on naisia. Kosken mukaan nuorimmat ovat 25-vuotiaita. Esteettisistä syistä toimenpiteistä tehdään kuitenkin vain 10 prosenttia.

– Yläluomileikkausten määrä lisääntyy tasaisesti 10 prosenttia vuodessa. Kyseessä on lukumääräisesti yleisin plastiikkakirurgien tekemä leikkaus, Koski kertoo.

Toipumisaika pari viikkoa, hinta puolitoista tonnia

Riikka Veltheim kertoo, että yläluomiplastiaan hakeutuvan on tärkeää ymmärtää ja hyväksyä leikkauksen rajoitukset ja suunnitella tarvittava paranemisaika ja lepo. Leikkaukseen liittyy aina riskejä, kuten haavan paranemisongelmat ja jopa verenvuoto, vaikka riskit pienessä leikkauksessa ovatkin pienet.

Myös Koski muistuttaa, että jälkihoito on tärkeää suorittaa lääkärin ohjeiden mukaisesti, vaikka tuntuisi siltä, että toimenpiteen jälkeen ”voi tehdä mitä vain”. Riskeinä ovat haavatulehdukset ja harvinaiset haavan paranemisongelmat.

– Toipumiseen tulee varata aikaa 14 vuorokautta, jonka jälkeen mustelmat ja turvotus ovat kokolailla poissa, Koski sanoo.

Hintaa yläluomileikkauksella on esimerkiksi Terveystalolla reilut 1500 euroa.

Ennen.

Ennen.

Jälkeen.

Jälkeen.

Tuoreimmat osastosta