Ilmestyikö finni sieraimeen? Asiantuntijat neuvovat, miten hoidat sitä – ja ehkäiset kiusan jatkossa - MyStyle - Ilta-Sanomat

Ilmestyikö finni sieraimeen? Asiantuntijat neuvovat, miten hoidat sitä – ja ehkäiset kiusan jatkossa

Hoidon kannalta on olennaista selvittää, onko kyseessä varsinainen finni vai jotain muuta.

Julkaistu: 14.11.2019 7:14

Ennen kuin nenän sisäistä näppyä alkaa hoitaa, pitää selvittää, onko kyseessä oikeastaan finni ensinkään.

Näppyjä voi ilmaantua melkein minne vain. Leuka, posket ja otsa ovat niitä tavanomaisimpia kohtia, mutta mokomat vihulaiset tunkeutuvat toisinaan yllättävämpiinkin paikkoihin. Yksi niistä on sieraimet.

Nenän sisäpuolelle puhjennut näppy ei yleensä näy, mutta se tuntuu usein sitäkin ikävämmältä – joskus jopa kivuliaalta.

Kun näppy on hankalassa paikassa ja vieläpä limakalvojen lähellä, sitä ei voi hoitaa täysin samaan tapaan kuin selkeästi näkyvillä olevaa finniä. Ihotautilääkärit kertoivat Women's Health -lehdelle, miten sierainnäpystä voi hankkiutua eroon.

Onko kyseessä finni?

Finni voi muodostua nenän sisään samasta syystä kuin muuallekin – koska talirauhanen tukkeutuu. Hoidon kannalta on kuitenkin olennaista selvittää, onko kyseessä varsinainen finni ensinkään vai jotain muuta.

Sieraimissa voi olla myös yskänrokkoa eli huuliherpestä. Huulet nimittäin eivät ole ainoa paikka, jossa sitä esiintyy. Finniä ja yskänrokkoa voi olla vaikea erottaa toisistaan, mutta jos vaiva ilmaantuu aina samaan kohtaan ja menee kunnon ruvelle parantuessaan, on kyseessä todennäköisesti herpes. Tavallisesti yskänrokko myös aristaa enemmän ja on kivuliaampi kuin finni.

Finnin sijaan kyseessä voi myös olla karvatupentulehdus. Tulehdus aiheutuu, kun karvatuppeen pääsee stafylokokki-bakteereja, jotka sattumoisin viihtyvät hyvin juuri sieraimissa. Tulehtunut karvatuppi näyttää pieneltä punaiselta tai valkopäiseltä patilta – siis erehdyttävästi finniltä. Varmaa tunnistuskeinoa tavan tallaajalle ihotautilääkärit eivät tarjoa, mutta tulehdusta voi epäillä, jos näppy sijaitsee lähellä nenäkarvan tuppea.

Älä purista – ja hoida vain, mitä näet

Tätä on toitotettu kyllästymiseen asti: finnejä ei pitäisi puristaa.

Tuttu ohje on tavallistakin tärkeämpi, kun näppy sijaitsee sieraimessa. Silloin vaiva nimittäin on luultavasti hyvin syvällä ihossa, minkä vuoksi puristeluyrityksistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. Ei sillä, että nenän sisäpuolelle olisi muutenkaan helppo päästä käsiksi.

Toinen olennainen pointti nenänsisusnäppyjen hoidossa on niiden tarkempi sijainti. Nyrkkisääntönä on, että vain nähtävissä oleviin näppyihin saa kajota. Jos näppy sijaitsee lähellä sieraimen aukkoa, sitä voi hoitaa.

Finnin hoitoon käyvät salisyylihappoa tai bentsoyyliperoksidia sisältävät tuotteet, esimerkiksi voiteet. Mitä aiemmin hoidon aloittaa, sitä pikemmin finni paranee. Ihon reagointia kannattaa kuitenkin tarkkailla, sillä aknen hoitoon tarkoitetut tuotteet saattavat ärsyttää sierainten herkkää ihoa helpommin kuin muuta hipiää. Tuotteen käyttö voi olla syytä lopettaa, jos punoitusta, kutinaa tai ärsytystä ilmenee.

Jos epäilet, että kyseessä on finnin sijaan karvatupentulehdus, voit kysyä apteekista basitrasiinia sisältävää voidetta ja kokeilla, helpottaisiko se tilannetta.

Jos näppy ei hoidosta huolimatta ota parantuakseen, on hyvä näyttää tilannetta ihotautilääkärille. Ammattilaisen pakeille tulisi hakeutua myös, jos näppy kasvaa suureksi tai se on lämmin ja kivulias. Jos kyseessä on sitkeä yskänrokko, hoitoon saattaa tarvita lääkitystä. Yleensä se kuitenkin paranee itsestään kolmesta viiteen päivässä.

Välty vaivalta jatkossa

Ihanteellista tietysti olisi, ettei sieraimiin alun alkaenkaan ilmaantuisi näppyjä. Jos niitä kuitenkin pukkaa usein, voi olla hyvä tehdä pari muutosta ihonhoitorutiineihin.

Pese sierainten ulkoreuna hellävaraisesti samaan tapaan kuin muutkin kasvot ja aloita finnin hoito heti, jos sellainen kuitenkin meinaa muodostua. Tässäkin on hyvä muistaa, että pesuaineita ja hoitotököttejä kannattaa käyttää vain siellä, minne näkee.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Puristeletko finnejäsi? Siinä tapauksessa tarvitset kolmen puserruksen sääntöä

Jos sörkit finnejäsi, kiinnitä myös huomiota ulos pusertuvaan mähmään – 2 asiaa, jotka se voi kertoa

Ilmaantuiko pyllyyn finnejä? 7 keinoa, joilla niistä voi päästä eroon

Miten kipeästä, ihon alle jumittuneesta finnistä pääsee eroon? Vaivaan vain yksi pikaratkaisu