Marianne osti farkut Kaubamajasta vuonna 1995 ja käyttää niitä yhä – naiset esittelevät vaatteensa, joilla ei ole mitään tekemistä pikamuodin kanssa

Julkaistu:

Me Naiset
Muodin kanssa ei ole ihan niin justiinsa, kun kyse on luottovaatteesta.
Nykyään vaatteita ostetaan liian paljon. Yksittäistä vaatetta taas käytetään liian vähän, ennen kuin se päätyy jo kiertoon tai jätteeksi. Vaateteollisuus saastuttaa ympäristöä ja riistää ihmisiä. Silti pikamuotikauppoja tulee koko ajan lisää, viimeksi Helsingin Tripla-ostoskeskukseen.

Mutta mitä vaatteita emme ole valmiita dumppaamaan? Millaisia ovat vaatekaapin todelliset sankarit?

Marianne, Essi ja Heidi kertovat, mistä vaatteista he eivät koskaan aio luopua. Ikuisen luottovaatteen pitää olla ajaton, monikäyttöinen ja tuntua hyvältä päällä.

Farkut tuovat mieleen parisuhteen alun

”Ostin Lee Cooper -merkkiset farkut Tallinnan Kaubamajasta vuonna 1995, kun kävin tuoreen puolisoni kanssa Virossa ensimmäistä kertaa elämässäni. Käytin niitä aikoinaan paljon, sitten ne hautautuivat kaapin perälle bootleg-lahkeineen auttamattoman vanhanaikaisina.

Sen jälkeen olen laihtunut ja lihonut ja laihtunut ja lihonut. Kun 1990-luku pikkuhiljaa hiipi taas muotiin, kaivoin farkut kaapista, ja kas, nehän sopivat päälle kuin hansikas. Käytän niitä taas, myös töissä.

En tiedä, ovatko farkut lempivaatteeni, mutta ainakin ne muistuttavat ajasta, jolloin parisuhteemme oli nuori ja hehkeä. Hehkeähän se on toki vieläkin.” – Marianne, 46


Saappaat ovat nähneet monet festarit

”Kuolasin kelim-bootseja vuosia, mutten tiennyt, mistä sellaiset voisi ostaa. Oi sitä onnenpäivää, kun löysin hollantilaisen verkkokaupan, josta nämä tilasin. Saappaat ovat palvelleet minua hyvin koko 2010-luvun ja nähneet muun muassa monet festarit.

Näitä voi käyttää ympäri vuoden: talvella pillifarkkujen ja sukkien kanssa, kesällä paljaiden säärien ja mekkojen kanssa. Kengät tuovat boheemin chicin säväyksen asuun kuin asuun. Tosin nyt ne kaipaisivat kipeästi lankkia.” – Essi, 41


Aina rento ja turvallinen mekko löytyi kirpparilta

”Viime vuosina minulla on ollut vanhojen luottovaatteiden kanssa vähän sitä ongelmaa, että ne ovat muuttuneet liian kireiksi. En tiedä mikä juttu sekin on. Mutta tämä mekko ei petä! Se on telttamallia. Muistaakseni Vuokon tuotantoa. En ole varma, lappu on irronnut aikain saatossa.

Tämän voi pestä kuudessakympissä ja silittää kolmella pisteellä: ehta käyttövaate. Mekko on kokoa XS, mikä selittää sen, että hihat ovat minulle ¾-pituiset, vaikkei olisi tarkoitus. Kuvassa olevaa vyötä en yleensä käytä, vaan annan kevyen puuvillan leyhyä vapaasti ympärilläni.

Olen ostanut mekon Imatralta Tainionkosken kirkon yhteydessä olleelta kirppikseltä 90-luvun puolivälissä. Silloin kirpputoreilla oli vielä paljon hienoja, kotimaisia mekkoja. Olin itse parikymppinen, ja tällaiset vähän mummoisat mekot näyttivät mielestäni persoonallisilta ja hauskoilta. Nykyään mummomekoissa ei minun päälläni ole enää ironiakerrosta, vaan näytän aivan kypsältä naiselta telttamaisessa takkimekossa.

Yhteisen taipaleemme aikana olen käyttänyt mekkoa talvet ja kesät, ja se toimi myös äitiysmekkona. Sain siitä viimeksi viime kesänä kehuja, ja on se minustakin edelleen tosi ihana. Aina on rento ja turvallinen olo se päällä. Harmittaa, että ompeleet ovat paikoitellen antamassa periksi ja hihansuissa näkyy rispaantumista.” – Heidi, 44


Lue ja katso lisää kuvia ja tarinoita vaatteista, jotka ovat kestäneet aikaa Me Naisten alkuperäisestä jutusta.

Lue myös:

Annu, 46,saa vaatteensa sileiksi itse keksimällään kikalla: ”En ole silittänyt 25 vuoteen”

Roosa, 24, tienasi yli 1400 euroa kirppiksillä ja kertoo nyt, mikä menee parhaiten kaupaksi

Yksinkertainen tankokikka tuplaa vaatekomeron riipputilan – ja komero pysyy helpommin siistinä

Jenni päätti ostaa kaikki vaatteensa käytettyinä – päätös avasi hänen silmänsä surulliselle totuudelle

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt