Näin suomalaiset käyttävät silmälaseja – osalla jopa 5 erilaiset kehykset: ”Näyttävät olevan muut enemmän käytännöllisiä kuin muodikkaita”

Julkaistu:

Silmälasit
Lukijat kertovat muun muassa, millaisia laseja itse käyttävät ja kuinka silmälasiostoksilla on käynyt.
Olemme kertoneet syksyn aikana monesta silmälaseihin liittyvästä asiasta. Ammattilainen on esimerkiksi nimennyt suomalaisten suurimman kompastuskiven silmälasiostoksilla, vinkannut, mihin piirteisiin optikko kiinnittää huomiota, paljastanut, kuinka kehyksiin valitaan imartelevia sävyjä ja kertonut, kuinka usein silmälasit kannattaa vaihtaa.
Lukijat kertoivat omat mielipiteensä silmälasien käytöstä ja ostamisesta artikkeleiden kommenttiosiossa.

Toisella yhdet lasit 20 vuotta, toisella käytössä kerralla viidet

Kommenteista kävi ilmi myös suomalaisten tavat käyttää laseja.

”Minulla laseille on kolme vaatimusta. 1. kokonaishinta alle 50 euroa, 2. niillä pitää nähdä hyvin, 3. ne pitää sopia paidan täyteen rintataskuun. Katsotaan sitten taas uudestaan, kun tulee tarvetta muille kun lukulaseille” kommentoi Heka.

”Halvoilla muutaman euron silmälaseilla mennään”, kertoo puolestaan Jan.

 

Itsellä käytössä yhtäaikaa viidet lasit, joista valitsen pukeutumiseen ja fiilikseen sopivat. Käytän tarjoukset hyväksi, niin en mene konkurssiin.

”Itselläni on ollut silmälaseja 30 vuotta ja osa niistä on ollut viisikin vuotta. En ole kyllästynyt yhteenkään monista laseista. Joskus on tullut ostettua lasit, joiden kehykset eivät ole miellyttäneet, ja ne enemmänkin ärsyttää kuin kyllästyttää. Eihän silmälaseja juuri itse näe kuin muutaman kerran päivässä ja sillä ei ole väliä kyllästyykö muut samoihin kehyksiin.”

”20 vuotta samat lasit – nyt ne ovat jälleen muodissakin jopa. Niillä näkee kaiken mitä on katteltavaakin”, summaa eräs.


Muutama lukija kertoo omistavansa viidet erilaiset kehykset.

”Minulla on tällä hetkellä 5 lasit, vaihdan vaatteiden ja fiiliksen mukaan.”

”Näyttävät olevan muut enemmän käytännöllisiä kuin muodikkaita. Itsellä käytössä yhtä aikaa viidet lasit, joista valitsen pukeutumiseen ja fiilikseen sopivat. Ja on kaksitehot, mutta käytän tarjoukset hyväksi, niin en mene konkurssiin”, kertoo nimimerkki Muodikas.

Suomen hinnat harmittavat, osa suuntaa ulkomaille

Selvästi suurin osa kommentoijista nosti esiin silmälasien kalliin hinnan. Juuri hinta tuntuu vaikuttavan kehysten vaihtoväliin ja lukumäärään eniten.

”Suomessa silmälasit ovat aivan järkyttävän hintaisia. Senpä vuoksi kun tarvitsen uusia laseja, käyn silmälääkärillä tarkastuksessa Suomessa ja saan reseptin silmälaseja varten. Sitten ostan lasit ulkomaanmatkan yhteydessä, jonka jo muutenkin teen. Useammat lasit olen ostanut näin ja palvelu on ollut hyvää. Lasit ovat pelittäneet ja hinta aivan eri kuin Suomessa”, kommentoi eräs.

”Voisin vaihtaa lasit vuosittain!”

Kysyimme lukijoilta, kuinka usein he hankkivat silmälaseja. Kyselyyn vastasi yli 16 tuhatta ihmistä. Viidennes vastaajista uusii silmälasinsa vuoden tai kahden välein, kolmannes kolmen vuoden välein. Lähes puolet vastaajista sitäkin harvemmin. Ammattilaisen mukaan hyvä aikaväli lasien vaihtamiselle on keskimäärin kolme vuotta.


 

Olishan se kiva, jos omistaisi useammat rillit.

Moni suomalainen kuitenkin toivoo useampia erilaisia laseja ja kehysten vaihtamista tiuhempaan tahtiin.

”Jos vaihtaa 1–2 vuoden välein optikon vahvuuksilla tekemät silmälasit, täytyy olla varakas. Ei onnistu taviksilta. Olishan se kiva, jos omistaisi useammat rillit”, yksi lukija kommentoi.

”Voisin vaihtaa lasit vuosittain, jos hinta olisi sopiva!” toinen lukija sanoo.


Tällaisia silmälaseja suomalaiset haluavat

Moni kertoi myös lempilaseistaan – ja kehyksistä, jotka eivät olleet hyvä valinta.

”Värittömät, ohuehkot kehykset ovat parhaat. Silloin ei paljoa edes huomaa, onko lasit päässä vai ei.”

 

Optikko ylipuhui kerran ostamaan punaiset kehykset. Kaduin välittömästi.

”Minusta mustat kehykset on kaikkea muuta kuin helpot ja varmat. Musta on vaativa väri, ja minulta kesti kauan ennen kuin uskalsin valita mustat pokat, ajattelin että ne on varmasti hirveät kalpealla ja vaalealla. Lopulta rohkaistuin hankkimaan mustat Pradat ja ne on olleet yhdet parhaimmista laseistani.”

”Optikko ylipuhui kerran ostamaan punaiset kehykset. Kaduin välittömästi. Odotin vain päivää, jolloin voisi taas vaihtaa lasit”, sanoo nimimerkki Back in black.

”Minulla on kapeat ja sirot kasvot. Hankala löytää sopivia pokia, tuntuu että kaikki liian isoja ja hallitsevia. Hengettömät sopivat parhaiten ja ovat kevyet”, kommentoi yksi.

”Saa ne lasit välillä olla reippaasti rohkeatkin. Ei aina niitä ikuisia tylsimyksiä”, sanoo eräs.

Kokemuksia kehysostoksilta: ”Parhaat mitä minulla on ollut”

Eräs lukija kertoi tarinan pienestä porilaisesta silmälasiliikkeestä ja hyvästä palvelusta.

”Eräänä aamuna Porissa, pikkuruisessa optikkoliikkeessä tervehtimisen jälkeen, isokokoinen nukkavieru optikko alkoi katsomaan kasvojani, mitään puhumatta. Minuutin katseli ja kysyin uudelleen, että tulin ostamaan silmälaseja. Aivan, hän vastasi. Minä juuri katselen kasvojanne, jotta tietäisin millaiset teille sopivat. Iso valkoinen samojedi katseli verhon takaa, arvioiden minua, kannattaisiko haukata. Koiran haju jotenkin häiritsi. Outo tilanne. Yhtäkkiä hän totesi, että hänellä on kahdet kehykset, joita sovitetaan, ottaen ne telineestä. Koetetaanpa nämä ensin. Eivät ole minun makuuni, sanoin. Hän vastasi näkevänsä sen, mutta nämä toiset ovat. Ja niin olivat. Parhaat mitä minulla on ollut. Kysyin, että minä päivänä voin hakea ja annoin silmälääkärin tarkastuskortin. Sopisiko tänään iltapäivällä kahden maissa. Katsoin ihmetellen, että onpa nopeaa toimintaa. Hänellä oli oma hiontakone takahuoneessa. Oikea, vanhan ajan käsityöläinen.”

 

Optikko katseli minua hetken, otti lasit hyllystä ja se oli siinä! Ammattilaiset on vaan niin huippuja!

Toinen lukija kiitteli perään ammattilaisia, ja seuraava kertoi hänkin positiivisista kokemuksista.

”Siinä ammattilainen! Minulle on samoin käynyt kerran, optikko katseli minua hetken, otti lasit hyllystä ja se oli siinä! Ammattilaiset on vaan niin huippuja! Oli ala mikä hyvänsä.”

”Persoonaan ja piirteisiin sekä käyttötarkoitukseen sopivia kehyksiä varten ammattitaitoiset myyjät tosiaan ovat. Olen asioinut monessa optikkoliikkeessä. Palvelu on ollut aina hyvää. Ei ole ollut mitään silmien pyörittelyä. Olen ensin pyytänyt heitä arvioimaan parhaiten istuvat mallit, joista valitsen mieluisimmat. On näytetty joka hintaluokasta sopivia malleja. Ainoa toiveeni on yleensä, ettei mitään tanttalaseja. Ja tässä kuten muissakin asioissa, metsä vastaa kuin sille huudetaan. Työntekijällekin on mukavampi, jos myös asiakas tervehtii iloisesti, eikä vain aina toisin päin.”


Kaikkia ammattilaisten neuvot eivät tyydytä.

”Ostin kahdet lasit kaupan myyjän neuvolla ja kahdet ilman neuvontaa. Lasit mitkä itse valitsin, ovat edelleen käytössä ja toiset toimivat vain kotilaseina. Eli ei todellakaan ole aina niin varmaa tuo, kuinka hyvin istuvat osaavat sinulle myydä”, kirjoittaa eräs.

Lukijan vinkki silmälasiostoksille

Yksi kommentoijista jakoi hyväksi havaitsemansa vinkin silmälasien sovitukseen ja ostopäätöksen tekemiseen.

”Älypuhelimesta on nykyään apua, kun ottaa sillä selfieitä edestä ja sivusta. Sitten voi vaikka vertailla eri kehysten kanssa otettuja selfieitä joko optikolla tai käyden kaikessa rauhassa kahvilla. Yön ylikin voi päätöstä kypsytellä.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt