Vaatejätti Zalando postittaa 116 miljoonaa tilausta vuodessa – ilmoitti nyt radikaalista ratkaisusta

Julkaistu:

Muotiuutiset
Muodin verkkokauppa Zalando postittaa vuosittain 116 miljoonaa pakettia, joista noin puolet myös palautetaan. Muotitoimija ilmoitti viime viikolla, että se kompensoi kaikki päästönsä lokakuun lopusta alkaen.
Pikamuoti on puhuttanut Suomessa viime viikkoina.

Uutisoimme kaksi viikkoa sitten, että suomalaiset shoppailivat maahan saapuneissa puolalaisissa halpavaatekaupoissa enemmän kuin minkään muun maan avajaisissa aiemmin.
Sen jälkeen aihetta on käsitelty niin Ilta-Sanomissa, Iltalehdessä, Helsingin Sanomissa kuin Ylelläkin. Ilta-Sanomat kysyi esimerkiksi, mihin puolalaiskonsernin myymättömät halpavaatteet päätyvät ja kerroimme, että kansainvälisesti miljardeja muotivaatteita heitetään uuniin.

Muotijätit reagoivat

Pikamuoti, eli nopealla syklillä ja halvalla tuotetut, harkitsemattomasti ostetut ja vähälle käytölle jäävät vaatteet ovat globaali ongelma niin sosiaalisesti kuin ympäristön kannalta.
Esimerkiksi 20 prosenttia kaikesta maailman jätevedestä tuottavan ja kansainvälistä laiva- ja lentoliikennettä suuremman hiilijalanjäljen aiheuttavan vaateteollisuuden ongelmaan on alettu herätä suhteellisen myöhään: Vasta pari kuukautta sitten, syyskuun alkupuolella, muotitalo Gucci oli ensimmäinen vaatevalmistaja, joka ilmoitti olevansa täysin hiilineutraali – siis kompensoivansa kaikki toiminnastaan aiheutuvat päästöt.
Nyt saman ilmoituksen teki muodin verkkokauppajätti Zalando. Se kertoi keskiviikkona 30. lokakuuta siirtyvänsä hiilineutraaliuteen omassa toiminnassaan tuosta päivästä lähtien.

Jokaisesta vaatelähetyksestä 2 kiloa hiilidioksidia

Zalando on saksalainen, kansainvälisesti toimiva verkkokauppa-alusta, joka jälleenmyy lähinnä ulkopuolisten brändien tuotteita. Sillä on yksi oma vaatemerkki. Päästöt syntyvät vaatevalmistuksen sijaan lähinnä kuljetuksesta, pakkaamisesta ja varastoinnista.

Zalando postitti viime vuonna 116 miljoonaa tilausta. Se kertoo palautusprosentin olevan eri maissa suurin piirtein samaa luokkaa: noin 50 prosenttia. Tilatuista 116 miljoonasta lähetyksestä siis noin 58 miljoonaa matkasi myös takaisin yhteen yrityksen 15:stä varastosta.

– Palautusmahdollisuus on tärkeä tekijä asiakkaillemme ja osa bisnesmalliamme. Pyrimme kuitenkin vähentämään tarpeettomien palautusten määrää. Siksi panostamme yksityiskohtaisiin tuotetietoselostuksiin, kuviin, videoihin ja kokotaulukoihin, Zalandolta kerrotaan.

Zalandolta kerrotaan MyStylelle, että yhden lähetyksen hiilidioksidipäästöt olivat vuonna 2018 keskimäärin 2,13 kilogrammaa.

Yhteensä Zalandon omien toimintojen aiheuttama hiilidioksidikuorma oli sen kertoman mukaan viime vuonna 287 161 tonnia.

Arvioiden mukaan koko maailman vaatteiden valmistus ja jakelu aiheuttavat hiilidioksidipäästöjä yli miljardi tonnia vuosittain. Koko maapallon päästöt ovat yli 30 miljardia tonnia.

Näin päästöt kompensoidaan

Mitä Zalando tekee neutraloidakseen omat päästönsä?

– Ne hiilidioksidipäästöt, joita emme voi karsia omalla tekemisellämme, kuten vaihtamalla uusiutuvaan energiaan, niputtamalla lähetyksiä tai käyttämällä vihreitä toimitusvaihtoehtoja, kompensoidaan, Zalandolta vastataan MyStylelle.

– Tarjoamme nykyisin päästökompensaatiomahdollisuuden myös asiakkaalle. Asiakas voi halutessaan kompensoida oman tilauksensa hiilidioksidipäästöt.

Zalando kertoo kompensointitavoikseen muun muassa osallistumisen metsitysprojektiin Etiopiassa. Zalandolta kerrotaan, että tarkemmat tiedot kunkin vuoden kompensointitavoista löytyvät vuosiraportista, joista seuraava julkaistaan ensi vuonna.

Sitran Hiilineutraali kiertotalous -teeman johtava asiantuntija Ernesto Hartikainen kertoi aiemmassa jutussamme, ettei päästöjen kompensoiminen ole yksiselitteinen asia.

– Herää kysymyksiä esimerkiksi siitä, miten näitä väitettyjä kompensointitapoja voidaan todentaa. Avoimuus ja läpinäkyvyys on näissä tapauksissa todella tärkeää.

Maailmasta löytyy tällä hetkellä vain rajallinen määrä keinoja ja projekteja, joilla hiilidioksidia voidaan sitoa ilmakehästä. Tällä hetkellä hiilidioksidia voi varastoida esimerkiksi maaperään tai sitoa puihin muun muassa metsittämällä. Yritys voi kompensoida päästöjään myös ostamalla muualla säästyneitä päästöjä, ja näin Zalandokin ilmoittaa sivuillaan tekevänsä.
Saksalaisen Zalandon liikevaihto oli viime vuonna 5,4 miljardia euroa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt