Mitä eroa vartalon ja kasvojen voiteilla oikeasti on? Asiantuntijat kertovat

Julkaistu:

Me Naiset
Vartalo- ja kasvovoiteella on todella eroja.
Ihonhoidossa tuntuisi helpolta ratkaisulta turvautua yhteen ja samaan voiteeseen sen sijaan, että levittäisi kasvoille kasvovoidetta ja vartalolle vartalovoidetta.

Kosmetiikkatuotteita, tässä tapauksessa kosteusvoiteita, ei kuitenkaan ole eritelty eri ihoalueille tarkoitetuiksi ihan huvin vuoksi.

Ihoasiantuntijat kertovat Allure-lehden jutussa, miksi vartalovoidetta ei tulisi käyttää kasvoille. He huomauttavat ennen kaikkea, että iho on ohuempaa kasvoissa kuin muualla. Erityisen ohutta se on silmien ympärillä.

Kasvot eroavat muusta hipiästä myös siinä, että niissä on talirauhasia tiheämmin kuin missään muualla. Käytännössä kasvojen iho on siis herkkää ja altista esimerkiksi hormonivaihteluiden ja ympäristön vaikutuksille.

Voide ihon mukaan

Koska iho on erilaista kasvoissa kuin muualla vartalossa, kosteusvoiteitakin on kehitetty sopimaan erilaisiin tarpeisiin. Toisin sanoen niiden koostumus ja ainesosat eroavat toisistaan.

Vartalovoiteet ovat tavallisesti paksumpia, ja niiden ihoa suojaavat ja kosteuttavat ainesosat ovat tuhdimpia kuin kasvovoiteissa. Kasvojen herkälle hipiälle ne ovat monesti liian tujuja, samoin kuin vartalovoiteiden sisältämät hajusteet. Toki myös tuoteryhmien sisällä on eroja, mutta joitain yleistyksiä niiden eroista voidaan tehdä.

Siinä missä vartalovoiteet on tarkoitettu esimerkiksi kiinteyttämään tai selluliittia häivyttämään, kasvovoiteilla pyritään vaikuttamaan ihohuokosten, rasvoittumisen ja juonteiden kaltaisiin asioihin.
Kasvovoiteet ovat monesti myös kalliimpia syystä. Niiden tehoaineet ovat kilohinnaltaan tyyriitä, sillä ne testataan perusteellisesti paitsi ihon herkistymisen myös tehokkuutensa osalta. Vartalolle tarvittava voidemäärä on niin paljon suurempi, etteivät ihmiset ole valmiita maksamaan siitä samanlaisia summia.

Kasvovoiteet myös sisältävät vartalovoiteita useammin uv-suojan. Se onkin erityisen tärkeää kasvoille, koska ne altistuvat muuta kroppaa enemmän auringon uv-säteilylle.

Yhden voiteen taktiikan varjopuolet

Onko vartalovoiteen levittämisestä naamalle sitten jotain haittaa? Asiantuntijoiden mukaan on, varsinkin jos kasvot rasvoittuvat, niihin ilmestyy finnejä herkästi, niissä on ihottumaa tai jos sairastaa psoriasista.

Koostumukseltaan paksut voiteet eivät imeydy kunnolla ohueen ihoon, vaan saattavat ärsyttää sitä. Tämä voi myös pahentaa entisestään ihottumasta tai psoriasiksesta kärsivien oireita.

Lisäksi vartalovoiteet saattavat tukkia kasvojen ihohuokosia, jolloin näppyjä pääsee syntymään. Erityisen ohueen silmänympärysihoon täyteläiset tuotteet voivat aiheuttaa luufinnejä eli pieniä, valkoisia jyväsen oloisia kystia.
Jos turvaudut pelkkään vartalovoiteeseen vain silloin tällöin esimerkiksi reissun päällä, ei syytä huoleen ole. Satunnaisella käytöllä tuskin on kovin dramaattisia seurauksia. Päivittäisessä ihonhoidossa kannattaa kuitenkin suosiolla käyttää kosteusvoiteita niille ihoalueille, joille ne on tarkoitettu.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Toimitus listasi: 7 kasvovoidetta, jotka ovat niin hyviä, että ostamme niitä yhä uudelleen

Ihonhoidon edullinen tehoaine, jota kannattaa nyt etsiä purkin kyljestä – sopii sekä ryppyjen että näppyjen hoitoon

Varpu, 33, teki yhden muutoksen ihonhoidossa – kuivuus ja kiristys katosivat saman tien

Miten kipeästä, ihon alle jumittuneesta finnistä pääsee eroon? Vaivaan vain yksi pikaratkaisu