Näin suomalaiset todella ajattelevat mustiin vaatteisiin pukeutumisesta: ”Olisikohan kyseessä tyylitaju?”

Julkaistu:

Pukeutuminen
Mustat vaatteet jakavat lukijat selvästi kahteen leiriin.
Kokosimme aiemmin tässä kuussa toimituksen jäsenten kokomustia asuja. Siis tyylejä, jotka tuntuvat määrittävän suomalaista syys- ja talvipukeutumista hyvin pitkälle vuodesta toiseen.
Kansamme taipumusta pukeutua mustiin vaatteisiin päivitellään säännöllisesti. Toiset tykkäävät ja puolustavat, toiset eivät voi ymmärtää lainkaan.

61 % tykkää, 39 % ei

Myös jutussamme oleva äänestys antoi osviittaa suomalaisten mielipiteistä kokomustiin asuihin. Yli 6500 lukijaa kertoi, sytyttääkö kokomusta. 61 prosenttia liputti vaatevärin puolesta, 39 prosenttia ei syty väristä.

”Kas, musta oli päivän väri”

Kommenttiosiossa moni lukija puolusti mustia vaatteita. Ne kun ovat tyyliväenkin mieleen.

”Ihmetyttää tämä ainainen muka-analysointi siitä, miksi suomalaiset pukeutuvat mustaan. Hyväksykää se, että muutkin kuin muoti- ja kauneusalan ammattilaiset, taiteilijat ja rokkarit, ovat löytäneet tämän värin ja ovat tyylikkäitä ja viihtyvät siinä. Ja toisekseen, aina on pukeuduttu mustaan, joka paikassa, kaikkialla” sanoo eräs.


”Mustaa ei voita tyylikkyydessä mikään. Katsokaapa maailmalla muotialan ihmisiä tai korkeatasoisten tavaratalojen henkilökuntaa. Ei ole pelkkä suomalainen ilmiö. Tosin tyyli tässäkin ratkaisee, mustat lököttävät trikoot ja kauhtunut huppari -yhdistelmä ei ole tyylikäs. Esimerkiksi musta laadukas kotelomekko on hinnakas, mutta muuntuu asusteilla ja koruilla, jotka ovat taikasana. Ja miten ne kantaa”, kirjoittaa toinen.

Toiset taas huomasivat, että mustat vaatteet vain tulee valittua mieluisimpana päälle.

”Aamulla kokeilin eri vaateparsia ja kas, kyllä vaan se musta oli päivän väri, muut ei vaan toimineet tänään. Entäpä sitten? Ja kuten on jo moneen kertaan todettukin, ei tämä ole pelkästään suomalaisten pahe, jos nyt pahe on ollenkaan.”


Kärjistyipä keskustelu jopa siihen pisteeseen, että ei-mustaan pukeutuvia kuvailtiin epäluotettavaksi ihmisryhmäksi.

”En luota ihmisiin, jotka eivät pukeudu mustaan”, kirjoittaa nimimerkki Derp.

”Väriä elämään ihmiset”

Moni lukija oli kuitenkin myös sitä mieltä, että perinteisen kalvakkaa suomi-ihoa musta ei yksinkertaisesti pue.

”Minulla on yksi ainoa musta vaate: lyhythihainen t-paita, jonka puen kirkkaanväristen kauluspaitojen alle, ettei näy liikaa. En pidä mustasta väristä yhtään missään muuallakaan. Kamalan jyrkkä ja ankara väri”, sanoo eräs.


”Kalvakkaalle suomi-iholle musta on hurja ratkaisu. Jotenkin suomipukeutuminen jää aina kesken, viimesilaus puuttuu, olisikohan kyseessä tyylitaju? Joukkovoimaa tuo mustaan verhoutuminen varmaan lisää, suruasussa kaikki?” pohtii nimimerkki Terveisiä Euroopasta.

Myös toinen lukija kehotti kääntymään muiden maiden pukeutujien puoleen.

”Minusta kyllä tuntuu, että suomalaiset toljottavat ihmeissään, jos joku sitten käyttääkin vähän räväkämpää huulipunaa tai takki on vaikka keltainen tai pinkki. Menkää käymään Tukholmassa tai Lontoossa, rohkeaa pukeutumista!”


Yksi oli sitä mieltä, että mustaan pukeutuminen on se helppo ratkaisu.

”Kokomustaan pukeutuminen on menemistä aidan yli siitä mistä aita on matalin. Kokeilkaa edes sinisen tai harmaan sävyjä joskus”, nimimerkki Just saying kehottaa.

Moni vertasi mustia vaatteita suruasuun.

”En ymmärrä tätä mustan värin ihannointia! Syksyllä kun menee vaatekauppaan, on vain mustaa, ruskeaa, viininpunaista ym. tummaa. Missä kirkkaat värit? Ei kaikki pidä mustasta. Mustaan en pukeudu kuin hautajaisiin. Onneksi vaatekaapissani on kirkkaita ja iloisen värisiä vaatteita. Väriä elämään ihmiset!” sanoo Tuulikki.

”Ei ratkaise tyylikkyyttä”

Muutama lukija summasi lopulta avaimet tyylikkyyteen. Niissä sillä, pukeutuuko mustaan vai ei, ei ollutkaan suurinta merkitystä.

Hyvä pukeutuminen muodostuu heidän mukaansa aivan jostain muusta.

”Väri tai värittömyys eivät ratkaise tyylikkyyttä,vaan se miten laadukkaita vaatteet ovat ja miten hyvällä maulla ne osataan pukea. Loppusilauksen antavat hyvä laukku ja kengät. Talvella tärkein asu on takki.”


”Itsevarma ihminen kantaa väriä kuin väriä. Elämä on liian lyhyt välittääkseni siitä mitä muut pukeutumisestani ajattelevat. Tyylikkyys on usein myös tilannetajua. Värien, kuosien ja struktuurien yhdistely tekee asusta ja usein myös henkilöstä mielenkiintoisen.”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt