Ihotautilääkärien 5 neuvoa finnien puristamiseen – koska et kuitenkaan malta pitää näppejäsi erossa - MyStyle - Ilta-Sanomat

Ihotautilääkärien 5 neuvoa finnien puristamiseen – koska et kuitenkaan malta pitää näppejäsi erossa

Kun elimistö havaitsee finnin eli bakteerikasvuston, se lähettää valkosoluja paikalle, ja näppyyn muodostuu vaaleaa märkää. Tässä vaiheessa finniä voi puristaa varovasti.

Julkaistu: 16.10.2019 7:06

Finnejä ei oikeastaan pitäisi puristella lainkaan. Jos niin kuitenkin tekee, ammattilaisten neuvoja noudattamalla voi välttää ikävät seuraukset.

Jokainen tietää, että finnejä ei saisi oikeastaan puristella. Finniin joutuu helposti likaa ja bakteereita, jos siitä yrittää päästä eroon kotioloissa.

Tiedämme silti, että mehevän finnin puristamista on vaikea vastustaa. Siksi finni kannattaa opetella puristamaan oikeaoppisesti eli siten, että siitä seuraa mahdollisimman vähän arpia ja muita ongelmia.

Asiantuntijan nyrkkisääntö kertoo milloin lopettaa

Samaan kehottaa myös Glamour-lehden haastattelema finniguru Sandra Lee, joka tunnetaan Dr. Pimple Popperina. Dermatologian kirurgi Sandra Lee on monelle suomalaisellekin tuttu Tohtori Paise -televisiosarjastaan ja Youtube-kanavastaan, jolla hän puristelee potilaidensa finnejä.

– Kuten kuka tahansa dermatologi, sanon, että älä purista mitään kotona, mutta tiedän, että ihmiset tekevät niin.

Suuret finnit ja paiseet on Leen mukaan jätettävä ehdottomasti ammattilaisten hoidettavaksi, mutta hän väläyttää varovaisesti vihreää valoa mustapäiden puristelulle.

– Jotta et vahingoita ihoasi, on tärkeintä tietää, milloin puristaa ja milloin lopettaa. Jos yrität puristaa jotain etkä onnistu kerran tai kahden jälkeen, on todennäköisesti aika perääntyä, Lee toteaa.

Viisi askelta oikeaoppiseen puristeluun

Glamour jututti muitakin ihotautilääkäreitä ja listasi keinot, joiden avulla finnin voi puristaa tuntematta puuhasta syyllisyyttä.

Alkuvaiheessa finni on vain punainen ja kipeä. Siinä vaiheessa sitä ei pidä sorkkia lainkaan.

1. Muista käsienpesu ennen puristelua

Itsestäänselvää, eikö totta? Asiantuntijoiden mukaan moni unohtaa kuitenkin puhdistaa kätensä tai finnin puristamiseen käyttämänsä välineet ennen hommaan ryhtymistä.

Dermatologi Julie Russak suosittelee puhdistamaan alueen alkoholia sisältävällä aineella. Vetyperoksidiin tai miselliveteen kastettu vanulappu voi myös toimia. Tarkoitus on kuivattaa finniä ympäröivä alue ja poistaa kaikki lika ja rasva.

2. Valikoi valkopäinen finni

Finnin elinkaari on yllättävän pitkä. Alkuvaiheessa se on punainen ja kipeä näppylä. Siinä vaiheessa finniä ei pidä sorkkia lainkaan, muuten vaarana on tulehdus tai kystan muodostuminen.

Kun elimistö havaitsee finnin eli bakteerikasvuston, se lähettää valkosoluja paikalle. Näppyyn muodostuu märkää, mikä tekee siitä valkoisen. Tässä vaiheessa finniä voi puristaa varovasti.

– Jos näet aivan ihon pintaa lähellä olevan valkoisen pään ja tiedät, ettei sen puristaminen vaadi paljoa voimaa, finni on valmis, kosmetologi Elena Arboleda vahvistaa.

3. Valmistele homma huolellisesti

Finnin puristaminen onnistuu kivuttomasti, kun lämmität sitä ympäröivän alueen hellävaraisesti. Lämpö pehmentää mätää ja rentouttaa ihohuokosen.

Tohtori Sandra Lee suosii mustapääpuristimien ja pinsettien kaltaisia työkaluja mutta toteaa, etteivät ne ole yhtä tehokkaita ilman valmisteluja.

Ennen mustapäärautaan tarttumista iho kannattaa höyryttää.

– Jos haluat hyötyä työkaluista, ihoa pitää höyryttää. Varmista, että ihosi on puhdas. Se on äärimmäisen tärkeää, joskus vielä tärkeämpää kuin varsinainen puristamisvaihe.

4. Itse finniin ei saa koskea

Finnin voi puristaa monin eri tavoin, mutta asiantuntijat ovat samaa mieltä siitä, että käsikosketusta kannattaa välttää. Russak neuvoo käyttämään ohutta, steriiliä neulaa, jolla voi pistää pienen reiän valkopäiseen finniin ja josta mätä pääsee ulos helposti.

Jos neula kuulostaa liian rajulta, voit kääriä molemmat etusormesi puhtaaseen nenäliinaan ja asettaa sormet kevyesti finnin molemmin puolin. Paina sitten kevyesti alas ja finniä kohti, kunnes valkoinen mätä on tullut ulos ja näet kirkasta nestettä.

Ei koskaan paljain sormin ja aina vain valkopäisiä finnejä!

5. Huolehdi jälkihoidosta

Kun olet puristanut finnin, asiantuntijat suosittelevat levittämään sen päälle kuivattavaa finnien hoitoon tarkoitettua voidetta pumpulipuikon avulla. Russak kertoo käyttävänsä erityisen hankalien finnien jälkihoitoon hydrokortisonia ja painavansa kohtaa sen jälkeen jääpalalla, mikä hillitsee punoitusta.

Vasta näiden toimenpiteiden jälkeen voit tarvittaessa lisätä puristettuun kohtaan peitevoidetta. Tämän linkin takaa voit katsoa ammattilaisen ohjeet siihen, miten finni meikataan piiloon.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Miten kipeästä, ihon alle jumittuneesta finnistä pääsee eroon? Vaivaan vain yksi pikaratkaisu

Ihonhoidon edullinen tehoaine, jota kannattaa nyt etsiä purkin kyljestä – sopii sekä ryppyjen että näppyjen hoitoon

Jos sörkit finnejäsi, kiinnitä myös huomiota ulos pusertuvaan mähmään – 2 asiaa, jotka se voi kertoa

Tuliko näppy otsaan vai leukaan? Tämän finnien sijainti kertoo elimistön epätasapainosta