Suomalaiset taas luottoväri mustassa! Näin iloisesti kansa pukeutuu lokakuussa

Julkaistu:

Pukeutuminen
Kokosimme yhteen toimituksen perjantaisia tyylejä, jotka eivät jätä suosikkivaateväriä epäselväksi. Suositko sinä mustaa?
Lokakuu, harmaat päivät ja pimeät illat saapuivat jälleen.

Samaan aikaan monen arkipukeutuminenkin kokee vuodenajan vaihdoksen. Vähemmän vaaleaa ja värejä, enemmän mustaa.

”Musta on kestosuosikki”

Pureuduimme mustaan pukeutumiseen muutama syksy sitten. Tuolloin kysyimme Sokoksen naisten muodin ryhmäpäälliköltä Mari Viriltä, Stockmannin omien vaatemallistojen suunnittelijalta Johanna Salovaaralta sekä Turun yliopiston muodintutkimuksen dosentilta Annamari Vänskältä, miksi musta on niin suosittu vaateväri.

– Ensinnäkin musta on monelle se helppo, ajaton ja klassinen vaihtoehto, Viri kommentoi.

– Musta on lähes aina tyylikäs valinta. Sitä on myös helppo yhdistellä. Luulen, että taloustilanteella on vaikutusta ostopäätöksiin. Ihmiset harkitsevat hankintojaan tarkemmin ja haluavat ostaa käytännöllisiä vaatteita, jotka sopivat moneen asuun, hän sanoi.

– Musta on kestosuosikki, sillä se sopii kaiken kanssa. Muita suosittuja sävyjä ovat tummansininen, viininpunainen, tummat violetit ja rusehtavan harmaat mudan sävyt, kertoi puolestaan Salovaara.

– Turvallisuus, helppous ja anonyymiys eli se, ettei haluta erottua joukosta. Kyllä minä sanoisin, että nämä ovat ne tärkeimmät selittäjät sille, miksi musta ja tummat värit ovat suosituimmat sävyt, Vänskä totesi.

”Omistan yli 120 mustaa vaatekappaletta”

Lukijat kommentoivat tuolloin aihetta ahkerasti. Yli 200 kommentin joukossa puolustettiin mustaa väriä ja kerrottiin omasta pukeutumisesta.

”Musta on tyylikäs väri ja sopii kaikkiin tilaisuuksiin. Kirkkaissa väreissä kulkevat näyttävät lähinnä sekametelisopalta ja yleensä eri värit riitelevät toistensa kanssa, väripukeutuminen vaatii niin hyvää silmää ja tyylitajua ettei se suurimmalta osalta onnistu”, kirjoittaa yksi lukija.

”Musta on tyylikäs väri. Mustassa tuntee olevansa aina hyvin pukeutunut”, sanoo toinen.

Kolmas kertoo vaatevarastonsa koostuvan lähes yksinomaan mustasta.

”Omistan yli 120 mustaa vaatekappaletta ja vain n.10 värikästä joita käytän pelkästään kesällä. Mustaakin on eri tummuusasteilla ja jos siihen haluaa väriä kaveriksi, niin se ratkeaa asusteilla.”

”Suomalainen luonteenlaatu käy hyvin yksiin”

Kommenteissa kuului myös lukijoiden selityksiä mustan suosiolle.

”Suomalainen luonteenlaatu käy hyvin yksiin mustan vaatekerran kanssa. Joten mitä ihmeellistä siinä on, jos mustamielisten lempiväri on musta? Ihmettelisin, jos se olisi vaikka punainen tai sinikeltainen”, eräs pohtii.

Yksi lukija kokee mustaan pukeutuvan kansan lohduttomana näkynä.

”Musta ihmismeri aamuisin junissa ja busseissa on lohduton näky. Miksi hautajaisvaatteet joka päivä. Siihen kun lisää taikinanvalkoisen tai vaaleanpunaisen naamataulun, on synkkyys maksimissaan. Et erota vastaantulijaa toisesta pimeydessä – etkä kyllä päivänvalossakaan.”

Lokakuista väri-ilottelua

Katsahdimme perjantaiaamuna ympärillemme toimituksessa, ja kyllähän sitä täältäkin löytyi – mustaa mustan kanssa.

Katso tyyliesimerkit ja jaa oma versiosi suomalaisten ”kansallisasusta”!


Pukeudutko pelkkään mustaan? Keskustele ja kommentoi alla, tai lähetä asukuvasi sekä lyhyt kuvaus tyylistäsi ja pukeutumisestasi osoitteeseen vivi.norokorpi@is.fi. Saatamme käyttää niitä jutussa!

Jos taas värikkyys on juttusi, siitäkin saa kertoa! Lähetä lempityylisi ja lyhyt kuvailu samaan osoitteeseen.

Ota kantaa

Sytyttääkö kokomusta?

Kyllä 61% Ei 39%
Ääniä yhteensä 6564

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt