Kauneudenhoidolla voi vaikuttaa myös mieleen – tutkimukset paljastavat yllättävän hyödyn

Julkaistu:

Me Naiset
Meikkaamiseen ja muuhun kauneudenhoitoon liittyy paljon sellaista, mikä lievittää ahdistuneisuutta.
Kauneudenhoidolla pyritään nimensä mukaisesti vaikuttamaan ulkonäköön. Siitä on kuitenkin muutakin hyötyä, kertoo kauneussivusto Byrdie. Kuten mitkä tahansa muutkin samanlaisena toistuvat rutiinit myös ihonhoito ja ehostus lievittävät todistetusti ahdistusta.

Ne toimivat siis meditaation tapaan: vaikkapa tuttu aamuinen kauneudenhoitorutiini rauhoittaa mieltä ja saa tuntemaan, että homma on hanskassa.

Ilmeisesti aivojemme mielestä asiat, joita tehdään rutiininomaisesti tai toistetaan useita kertoja, tuntuvat loogisilta ja tehokkaammilta. Tutkimuksissa on selvinnyt, että mitä useampi vaihe ja toistokerta johonkin tekemiseen liittyy ja mitä useammin se toistuu samaan aikaan vuorokaudesta, sitä suurempi vaikutus sillä on mieleemme. Näin ollen vaikkapa arkimeikin tekeminen aamuisin voi lisätä hyvinvointia.

Mihin kauneusrutiinien ahdistusta lievittävä teho sitten perustuu? Tutkimusten ja psykologi Sanam Hafeezin mukaan siihen vaikuttavat ainakin seuraavat tekijät:

1. Luovuus ja tähän hetkeen keskittyminen

Esimerkiksi meikkaaminen on sen verran tarkkaa touhua, että se vaatii silmän ja käden koordinaatiota ja ylipäänsä keskittymistä. Toisaalta käytämme ehostuksessa myös luovuutta: minkä luomivärin tai huulipunan sitä tänään valitsisi?

Keskittymistä ja luovuutta vaativat tehtävät ovat psykologi Hafeezin mukaan paras keino helpottaa ahdistusta. Ahdistunut ihminen huolehtii yleensä sekä tulevasta että menneestä. Monet kauneudenhoitoon liittyvät toimet, kuten kasvonaamion levittäminen, silmänrajausten piirtäminen ja kynsien lakkaaminen, pakottavat kuitenkin keskittymään tähän hetkeen.

2. Tunne, että kaikki on hallinnassa

Epävarmuuden aiheuttama pelko ja tunne siitä, ettei hallitse elämäänsä, voivat aiheuttaa ahdistusta. Mikä tahansa päivittäinen rutiini helpottaa ahdistusta, sillä rutiinien lopputulos on ennalta tiedossa. Niinpä siis myös vaikkapa ihonhoitotoimet ja meikkaaminen saavat tuntemaan, että tilanne on hallinnassa.

3. Mieleinen puuha

Ylianalysointi, itsesyytökset ja murehtiminen tulevasta saavat aikaan ahdistusta. Tähän suositellaan usein ratkaisuksi jotain itselle mielekästä ja mukavaa tekemistä. Tarkoituksena on siirtää keskittyminen positiiviseen tekemiseen ja siten pois ikävistä asioista. Jos kauneudenhoitopuuhista siis nauttii, niihin panostaminen auttaa rauhoittamaan mieltä.

4. Tuoksujen vaikutus

Aistien käyttäminen rauhoittaa ahdistusta. Esimerkiksi laventelin tuoksun on tutkittu vähentävän ahdistuneisuutta ja masennusta olennaisesti. Lisäksi se helpottaa rauhattomuutta ja auttaa nukkumaan paremmin.

Muita rauhoittavia tuoksuja ovat ruusu, kookos, jasmiini ja appelsiini. Näiltä tuoksuvan kosmetiikan käyttämisellä voi siis myös vähentää levottomuutta.

5. Luonnonvalo

Meikkaaminen olisi onnistuneen lopputuloksen saavuttamiseksi hyvä tehdä luonnonvalossa kylpyhuoneen keinovalon sijaan. Ikkunan äärelle tai muutoin valoisaan paikkaan hakeutuminen on hyväksi myös mielelle. Luonnonvalolle altistuminen aamuisin auttaa nimittäin olennaisesti käsittelemään ahdistusta aiheuttavia tilanteita.

Suomessa aamutoimiin riittävän valon saaminen muutoin kuin katkaisijasta asettaa toki talvisin haasteensa, mutta siihen on hyvä pyrkiä mahdollisuuksien mukaan.

6. Kuin mindfulnessia

Kasvopesun ja kosteusvoiteen levittämisen kaltaiset rituaalit hellivät kehon lisäksi mieltä. Kaikenlainen huolenpito itsestä voi auttaa ahdistuksen hoidossa mindfulnessin lailla.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Ihotautilääkärit paljastivat hoitorutiininsa – ja jokaisella toistuu kaksi olennaista asiaa

Moni tekee yhden kriittisen virheen meikatessaan – ammattilaiset kertovat, miten saat meikkipohjasta mahdollisimman kauniin

Enemmän haittaa kuin hyötyä! Näitä ihonhoitotuotteita ei koskaan kannata käyttää yhdessä

Vanhentaako meikki ihoa? Kosmetologi kertoo, miten meikkaaminen vaikuttaa ihon kuntoon

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt