Aiheuttaako drinkkien siemailu finnejä? Ihotautilääkärit kertovat, miten ihoa voi suojella alkoholin ikäviltä vaikutuksilta

Julkaistu:

Me Naiset
Alkoholi vahingoittaa myös ihoa. Ammattilaiset kertovat, millaisia haittavaikutuksia sillä on hipiään, ja miten niitä voi pyrkiä minimoimaan.
Alkoholi on runsaasti nautittuna tuhoisa juoma, joka heikentää terveyttä monin tavoin. Se tekee tuhojaan aivoissa, lisää syöpäriskiä ja voi vaurioittaa jopa kolmekymppisen maksaa yllättävän nopeasti.

Kehossa tapahtuvat, alkoholin aiheuttamat vaikutukset saattavat usein näkyä ensimmäisenä ihossa. Mitä alkoholi sitten oikeastaan tekee iholle?

Coveteur-sivusto kysyi asiaa kahdelta ihotautilääkäriltä, tohtori Doris Daylta ja tohtori Carlos Charlesilta.

Miten alkoholi vahingoittaa ihoa?

Kun alkoholia juo liikaa, keho alkaa kärsiä nestehukasta. Alkoholi on diureetti, eli se poistaa nestettä kehosta. Tohtori Charlesin mukaan se näkyy ihossa. Liika alkoholin nauttiminen tekee ihon uudelleen kosteuttamisesta vaikeaa.

Kasvot voivat alkaa punertaa alkoholin nauttimisen jälkeen muutenkin, sillä alkoholin nauttiminen laajentaa ihon pintaverisuonia. Tämän huomaavat etenkin ruusufinnistä kärsivät, joiden iho muuttuu usein punaiseksi alkoholin juonnin jälkeen. Alkoholi voi myös turvottaa kasvoja.

– Vähitellen kaikki nämä muutokset voivat heikentää ihosolujen vaihtuvuutta ja nopeuttaa kollageenin hajoamista. Iho alkaa näyttää samealta ja rypyt korostuvat, ihotautilääkäri Charles kertoo Coveteurille.


Onko ihon kunnon kannalta merkitystä, mitä alkoholijuomia juo?

Dayn mukaan eri alkoholijuomien vaikutusta ihoon ei ole tutkittu, mutta hän arvelee, että etenkin sokeriset drinkkisekoitukset voivat aiheuttaa tulehdusta ja vanhentaa ihoa. Puhdas alkoholi tai olut voi olla siksi ihon kannalta parempi vaihtoehto.

Aiheuttaako alkoholi finnejä?

Runsas alkoholin juominen stressaa kehoa monin tavoin. Kyllä vain: ihotautilääkärin mukaan stressi voi pitkittyneenä johtaa näppyihin.

– Alkoholissa on usein sokeria tai sitä nautitaan sokeriseen mehuun tai limsaan sekoitettuna. Tällaiset yhdistelmät voivat aiheuttaa hormonaalisia muutoksia, jotka voivat johtaa akneoireiden lisääntymiseen, tohtori Charles sanoo.

Miten pitkään jatkuva alkoholinkäyttö vaikuttaa ihoon?

Alkoholi voi siis vaurioittaa ihoa. Jos juominen jatkuu pitkään, iho ei kykene myöskään palautumaan entiseen tapaan. Charlesin mukaan esimerkiksi laserhoidot ja retinolit eivät tepsi alkoholistien ihoon yhtä tehokkaasti kuin muiden.

Brittitutkimuksen mukaan alkoholi vaikuttaa niihin aivojen hermosoluihin, jotka säätelevät nälkäämme. Hiirikokeessa juopuneet yksilöt halusivat enemmän ruokaa kuin raittiit hiiret. Moni on myös kokenut, että alkoholi saa himoitsemaan runsashiilihydraattista, runsassuolaista ruokaa, mikä puolestaan turvottaa silmiä ja veltostuttaa ihoa.

Aiemmin olemme myös kertoneet, että alkoholi huonontaa unen laatua; tämäkin saattaa pitkällä aikavälillä vaikuttaa ihon kuntoon.


Entä jos alkoholia nauttii vain harvakseltaan?

Kohtuus kaikessa: maltillinen alkoholin nauttiminen ei välttämättä vahingoita ihoa. Iho myös toipuu yleensä nopeasti juhlimisesta.

Mahdolliset peruuttamattomat muutokset iholla ja muualla kehossa tapahtuvat, kun juominen on runsasta. Samat määrät voivat vaikuttaa eri tavoin eri ihmisiin, joten turvarajoja on mahdoton arvioida.

Coveteurissa ihotautilääkärit antavat muutaman tehovinkin, jolla voi säästää niin kroppaa kuin ihoakin alkoholia nauttiessaan.
  1. Vanha kunnon välivesi on tietenkin niistä se tärkein: keho tarvitsee runsaasti nesteytystä aina, kun alkoholia nauttii.
  2. Vältä suolaa, samoin runsaasti sokeria sisältäviä lantrinkeja.
  3. Juomia nauttiessa hidas tahti on paras.
  4. Tupakointi voi lisätä haitallisia vaikutuksia yhdessä alkoholin kanssa, esimerkiksi ihosyövän riski voi kasvaa.
  5. Ihon toipumista juhlinnan jälkeen voi edistää juomalla vettä, käyttämällä kosteusvoidetta, nukkumalla tarpeeksi ja syömällä terveellisesti.
Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Miten kipeästä, ihon alle jumittuneesta finnistä pääsee eroon? Vaivaan vain yksi pikaratkaisu

Nämä 6 yleistä tapaa saavat ihon vanhenemaan ennen aikojaan – ihotautilääkäri kertoo, miten hipiä pysyy ikinuorena

Kosmetologi kertoo pomminvarmat vinkit: Näin naaman saa freesiksi 15 minuutissa bileillan jälkeen

Näpit irti! Kasvoissa on yksi kohta, josta ei saisi puristaa finniä

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt