Trendilenkkarien suosio huolestuttaa jalka-asiantuntijoita: ”Huomataan vasta kun kipu alkaa”

Julkaistu:

Kengät
Paksupohjaisten lenkkarien terveysvaikutukset huolestuttavat ammattilaisia.
Yhä useampi suomalainen sujauttaa lenkkitossut jalkaansa sekä vapaa-ajalla että töihin lähtiessä. Jalkinemuodin kärkipäässä ovat tällä hetkellä 1990-luvulta tutut, massiivisilla pohjilla varustetut lenkkarit.

Lenkkitossujen luulisi hivelevän jalkoja ja olevan siten terveellinen vaihtoehto jaloille. Asiantuntijat kuitenkin näkevät myös riskejä paksupohjaisissa lenkkareissa.

Jalkaterapeutti ja Turun Yliopiston dosentti Minna Stolt varoittaa Helsingin Sanomien haastattelussa pohjien vaikutuksista jalkojen terveyteen.

– Tossuvillitys on hyvä asia. Tossut on usein tehty hengittävästä materiaalista, kuten kankaasta, verkosta tai nahasta. Tossun pohja voisi tosin usein olla hiukan ohuempi, Stolt sanoo.


Stoltin mukaan jalkojen hyvinvoinnin kannalta ihanteellisissa kengissä pohjat ovat mahdollisimman ohuet. Jalkapohjan tuntoreseptorit pyrkivät keräämään tietoa alustasta, minkä paksu pohja estää. Vaikutukset voivat näkyä myös ihmisen tasapainossa.

– Toisaalta yli 70-vuotiaiden tasapaino on tutkimuksen mukaan vakaampi silloin, kun kengän pohja on paksuhko, Stolt huomauttaa.


Huoli terveysvaikutuksista jaetaan ammattipiireissä

Stolt ei ole ainut jalkaterveyden ammattilainen, joka näkee muoti-ilmiössä kansanterveydellisiä uhkakuvia. Jalkaterän ja alaraajan toimintoihin erikoistunut fysioterapeutti Petri Väyrynen kertoo paksujen pohjien häiritsevän jalkaterän toiminnalle olennaista joustoliikettä.

– Kun jalka tulee kävellessä maahan, takaosa kääntyy ulospäin ja etuosa sisäänpäin. Kantapään noustessa maasta jalkaterä jäykistyy ja liike kääntyy päinvastaiseksi. Paksu ja raskas kengänpohja estää tämän, Väyrynen sanoo IS:lle.


Väyrysen mukaan luonnollisten toimintojen ja tuntoaistimusten estyminen voi tutkimustiedon valossa passivoida jalkaterän lihaksia. Lisäksi paksujen pohjien vähäinen taipuvuus häiritsee jalan ponnistusta. Ihanteellisissa kengissä pohja joustaa sutjakkaasti jalkaterän mukana.

Jalkaongelmien ennaltaehkäisemisessä parantamisen varaa

Väyrynen katsoo, että ihmiset suosivat kenkäkaupoilla muotia terveyden kustannuksella. Seurauksiin havahdutaan usein vuosia kestäneen riskikäyttäytymisen jälkeen – vaarallisen myöhään.

– Jalat huomataan vasta, kun kipu alkaa. Siinä vaiheessa tilanteen korjaaminen on jo haasteellista.


Miten paksut kengänpohjien sitten tulisi olla?

Optimaalista mittaa ei Väyrysen mukaan voi nimetä, sillä kaikki jalat ovat erilaisia. Terveille jaloille suositellaan noin puolen sentin pohjia.

Talven tullessa paksupohjaiset lenkkarit saattavat vaihtua korkeakorkoisiin talvikenkiin. Väyrysen mukaan turhan korkeita korkoja tulisi välttää.

– Yli yhden sentin kantakorko muuttaa jalan toimintaa ja asentoa kengän sisällä. Sitä korkeampia ei enää tänä päivänä suositella.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt