Miltä näyttää pukeutumistyyli, jonka tarkoitus on olla herättämättä huomiota? Tyrmäävän hyvältä, osoittaa Anni Korkman

Julkaistu:

Gloria
Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman pukeutuu vaatteisiin, jotka eivät varasta huomiota.
– Tyylifilosofiani on ”mieluummin ali kuin yli”. Mielestäni pukeutumisessa ei tarvitse ottaa riskejä, koska elämä on tarpeeksi riskialtista muutenkin, sanoo Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman, 29.

Riskittömyys tarkoittaa esimerkiksi sitä, että Anni käyttää aina samaa Diptyquen hajuvettä ja ostaa tietyt hyväksi havaitut vaatteet yhä uudestaan, kun edelliset kuluvat loppuun.


Vaatteiden arkkityypit kiinnostavat

Tyylistä puhuessaan Anni viittaa muotoilumaailmassa käytettyyn supernormaalin käsitteeseen. Se tarkoittaa sitä, että jostain tuotteesta tulee niin tuttu, että se muuttuu lähes huomaamattomaksi.

– Pidän vaatteiden arkkityypeistä, kuten Marimekon raitapaidoista, Leviksen farkuista tai Conversen tennareista, eräänlaisista antivaatteista. Minulle mukavinta on, jos tyylini ei herätä huomiota.


Monet Annin lempiesineistä ovat lahjoja muilta, jolloin niihin liittyy tunnearvoa. Esimerkiksi koruja hän ei osta lainkaan itse, vaan käyttää ainoastaan lahjaksi saamiaan tai esimerkiksi isoäidiltään perimiään kaulakoruja ja sormuksia.

Anni on valmistunut taiteen maisteriksi Lontoon maineikkaasta Central Saint Martins -yliopistosta ja työskennellyt Helsinki Design Weekin parissa sen alkuajoista lähtien. Ohjelmajohtajana hän tekee tiiviisti töitä isänsä, Helsinki Design Weekin perustajan ja johtajan Kari Korkmanin, kanssa.

– Kuratoimme yhdessä tämän vuoden päänäyttelyn Erottaja 2 -tapahtumapaikassa. Olemme isäni kanssa ehkä liiankin samanlaisia, joten meille ei tule juurikaan erimielisyyksiä. Tavoitteeni on tuoda työni avulla esiin sitä, että kaikki ympärillämme on jonkun suunnittelemaa, vaikka emme tulisi sitä ajatelleeksi.

Mallitoimiston listoille jo 15-vuotiaana

Nykyisessä työssään ohjelmajohtajana Anni joutuu miettimään pukeutumistaan tarkemmin kuin ennen. Tapaamisten lisäksi työhön liittyy esiintymistä erilaisissa tilaisuuksissa, keskustelupaneeleissa ja avajaisissa. Niitä varten Anni lainaa toisinaan esiintymisasuja suomalaisilta suunnittelijoilta, joille haluaa antaa näkyvyyttä.

Esiintymisestä Anni sai kokemusta jo nuorena tehdessään vuosia mallin töitä. Kun hän aloitti mallitoimisto Paparazzin listoilla vain 15-vuotiaana, hänen vanhempansa pohtivat, opettaisiko mallimaailma teini-ikäiselle tytölle vääränlaisia arvoja.

Vaikutus oli kuitenkin jopa päinvastainen.

– Mallina on pakkokin osata irrottaa itsensä omasta ulkonäöstään. Kun edustaa itseään sen kautta, miltä näyttää, täytyy sisäisten asioiden merkityksestä pitää kiinni. Minulle mallimaailma oli alusta asti väliaikainen elämänvaihe, joten keskittyminen muihin asioihin, kuten opiskeluun ja ajanviettoon perheen ja ystävien kanssa, oli aina tärkeää.


Kuvaile tyyliäsi

En ollut tajunnutkaan, miten musta ja tummansininen vaatekaappini sisältö on. Ennen kaikkea haluan, että tyylini on mahdollistava eli että vaatteeni eivät rajoita minua tekemästä mitään. Pyöräilen kaikkialle, joten pienet hameet tai todella leveälahkeiset housut rajautuvat pois jo sen takia. Myös taskut ovat tärkeitä, koska kannan usein taskuissa paljon tavaraa.

Mikä on luottoasusi?

Vuokon musta haalari, josta haaveilin pitkään. Ostin sen lopulta viime helmikuussa itselleni syntymäpäivälahjaksi sekä esiintymisasuksi Helsinki Design Weekin järjestämään PechoKucha-tapahtumaan.

Ajattelin, että se tuo voimaa, kun pitää olla esillä yli 500 ihmisen edessä. Nykyään käytän sitä aina, kun minun täytyy pitää jokin tärkeä puhe.


Miten Lontoo vaikutti tyyliisi?

Ajattelen, että tyyliin kuuluu olennaisesti myös ihmisen olemus. Suhtaudun muihin nykyään avoimesti, koska olen itse kokenut, millaista on olla vieraana uudessa kaupungissa. Lisäksi innostuin Lontoossa entistä enemmän second hand -vaatteista, koska siellä tarjontaa oli niin valtavasti. Niiltä ajoilta kaapissani on myös paljon välikausitakkeja, mutta Suomen säässä niillä ei oikein tee mitään.

Mitä muuttaisit muodissa?

En voi ymmärtää, miksi pukeutuminen on yhä niin sukupuolittunutta. On hassua, että miesten ja naisten osastot on rajattu jyrkästi erilleen, koska kiertelen itse mielelläni myös miesten osastoilla. Monet lempivaatteistani ovat isäni tai ex-poikaystävieni vanhoja.

Kuka on vaikuttanut tyyliisi eniten?

Äitini tyyli näkyy selvästi myös omassa pukeutumisessani. Häneltä olen omaksunut tyyliini tietyn sukupuolettomuuden. Suorimmat mielipiteet asuistani saan siskoiltani. Jos epäröin jotain ostosta, muotisuunnittelijana työskentelevä siskoni Iris kysyy: ”Onko se ikuinen? Oletko varma, että pidät siitä vielä parin vuoden päästä?” Hänen ansiostaan en ostanut esimerkiksi kultaisia glitter-buutseja, jotka olisin hetken mielijohteesta halunnut.

Millainen on kotiasusi?

Kotona olen useimmiten pukeutunut essuun. Olen varmaan ainoa alle 70-vuotias, joka käyttää niitä. Teen paljon ruokaa ja toisinaan valmistan tarjoiluita esimerkiksi avajaisiin. Haluaisin kehittää omia catering-palveluitani enemmänkin.

Millainen on suhtautumisesi kauneudenhoitoon?

Olen maksimoinut ulkonäköön liittyvän vaivattomuuden. Siksi käytän aina hainhampaita, joilla saan hiukset pois kasvoilta. En voisi leikata hiuksia lyhyiksi, koska silloin niitä pitäisi olla jatkuvasti trimmaamassa.

Ainoa meikki, jota käytän päivittäin, on Macin huulipuna sävyssä ”chili”. En oikein osaa meikata, ja esimerkiksi silmänrajaukset ovat minulle lähes mahdottomuus.


Mistä saat tyyli-inspiraatiota?

Joskus kun tuntuu, että kaikkialta tulee liikaa visuaalisia ärsykkeitä, on hyvä palata perusasioiden ääreen. Silloin googletan kuvia vaikkapa Jane Birkinin tai Katharine Hepburnin tyyleistä.

Olen myös pyrkinyt oppimaan minimalismia poikaystävältäni, joka omistaa tyyliin kaksi paitaa ja kahdet housut. Käytän esimerkiksi melkein aina samaa juhla-asua, koska kyllähän miehetkin selviävät yhdellä puvulla juhlista toisiin.

Juttu on ilmestynyt alun perin syyskuun 2019 Gloriassa. Lisää Glorian juttuja löydät täältä.

Lue myös:

Muotisuunnittelija Tara Jarmonin tyyli muuttuu kolmen eri kodin mukaan – näin hän pukeutuu Lontoossa, Pariisissa ja St. Tropezissa

Onko vaatekaapissasi ihan väärä järjestys? Asiantuntija kertoo, miten se kannattaa järjestää uudella tavalla

Katse kinttuihin! Syksyn rento työmuoti ei turhaan jäykistele

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt