Suosikkitubettajat Mikael, Roni ja Jaakko kertovat, mistä stressaavat ulkonäössään: ”Kaikki ei aina ole sitä miltä sosiaalisessa mediassa näyttää”

Julkaistu:

Suomen tunnetuimpiin Youtube-kasvoihin kuuluvat miehet kertovat, mitä ajattelevat ulkonäöstään ja siihen liittyvistä paineista. Muiden mielipiteiden painoarvo on pyöreä nolla, sanoo esimerkiksi Roni Bäck.

Mikael Sundberg, 23: ”Eroavaisuuksien ansiosta sinä olet juuri sinä”

”Olen stressannut miehenä lähinnä lihaksikkuutta. Totta kai tykkään käydä salilla ja treenata niin, että näen edistystä, mutta olen löytänyt asiaan myös hyvän ajattelutavan ja hyväksynyt itseni tällaisena. Minulle on tärkeää, että treenaan itseäni, en muita varten.

Ulkonäköpaineita on ollut myös pituuden suhteen. Oma kaksoisveljeni on minua yli 20 senttiä pidempi, ja nuorempana tuntui siltä, että kaikki muut ovat aina superpitkiä. Ajan myötä olen pystynyt hyväksymään, että tämän pituinen sitä on, eikä se muutu miksikään. Ihmisen pituus ei määritä sitä, onko tämä hyvä tyyppi vai ei.


Omassa ulkonäössäni pidän silmistäni sekä tatuoinneista, jos ne nyt lasketaan. En omasta mielestäni murehdi ulkonäköäni – nuorempana yläasteella sitä saattoi verrata itseään muihin ja sitä kautta murehtia enemmän.

 

Ihmisen pituus ei määritä sitä, onko tämä hyvä tyyppi vai ei.

Kun katson peiliin, ajattelen lähinnä sitä, onko minulla räkää roikkumassa nenästä tai ovatko hiukset hyvin ja vaatteet puhtaana. Esimerkiksi videoillani kyse ei ole ulkonäöstä, vaan videon sanomasta tai viihdyttämisestä. Haluan pitää oman sisältöni aitona. Koitan silloin tällöin postata Instagramiin kuvia, joissa näytän omasta mielestäni jopa hiukan rumalta tai tyhmältä, jotta kaikki tajuaisivat, että kaikki ei aina ole sitä miltä sosiaalisessa mediassa näyttää.

Ulkonäköpaineet ovat erittäin henkilökohtaisia. Osa saattaa harmitella hiusten väriä, kun taas jotkut harmittelevat oman nenän muotoa. Meitä on tällä maapallolla niin paljon ja niin montaa eri näköistä ja kokoista ihmistä, että pitäisin eroavaisuuksia lähinnä uniikkeina, ja yrittäisin sitä kautta ajatella, että näiden omien eroavaisuuksien ansiosta sinä olet juuri sinä etkä kukaan muu. Ne tekee sinusta sinut. Kun tämän pystyy sisäistämään ja hyväksymään, voin luvata, että ulkonäöstä stressaaminen helpottuu huomattavasti.”

Roni Bäck, 25: ”Muiden mielipiteiden painoarvo on pyöreä nolla”

”Nuorempana ulkonäköpaineita toivat lähinnä ihmiset ympärillä. Mikä tahansa maininta ulkomuodon muutoksesta tuntui ahdistavalta.


Yksi palava muisto nuoruuden ulkonäköpaineistani oli se, kun olin ostamassa paitaa, jossa oli raitoja. Mietin pitkään, uskallanko pukea vaatteen. Entä jos minua kiusataan siitä, että vaatteessani on raitoja? Hermostutti se, ettei kaupoista löytynyt yksivärisiä huppareita ilman tekstiä. Kaikkihan halusivat käyttää niitä! Raitapaita jäi ostamatta.

Uskon, että se, että olen aikuisiälläni tykännyt pukeutua normista poikkeavasti, on vahvistanut itseluottamustani. Kun värjäsin hiukseni siniseksi, monet ystäväni sanoivat, etteivät ne sopineet minulle. Täysin tuntematon ihminen tuli kertomaan, ettei hiusteni väri ollut hänen mielestään kiva. Varmaan viimeistään siinä vaiheessa tajusin, että miksi turhaan pahastua muiden ihmisten mielipiteistä. Jos joku ajattelee negatiivisesti asustani tai ulkomuodostani, ajattelen vain, että onpas tuolla ihmisellä aivan liikaa ylimääräistä aikaa ja elämän prioriteetit muutenkin hakusessa, jos hän ehtii toisten ulkonäköä pohdiskella. Miksi välittäisin hänen mielipiteestään, jos olen itse tyytyväinen?

 

Täysin tuntematon ihminen tuli kertomaan, ettei hiusteni väri ollut hänen mielestään kiva. Varmaan viimeistään siinä vaiheessa tajusin, että miksi turhaan pahastua muiden ihmisten mielipiteistä.

Pidän ulkonäössäni kasvoistani. Niitä leikeltiin uuteen uskoon muutama vuosi sitten, ja se oli elämäni parhaita päätöksiä. Kyseessä oli purentavikaa korjaava leikkaus, ei kauneusleikkaus. Jostain syystä ihmiset näkevät myös pituuteni plussana – itse en sitä täysin tajua, kun en ole siihen itse voinut vaikuttaa. Ajattelen ulkonäköä aika vähän. Lähinnä katson, etteivät hiukset törrötä joka suuntaan. Jaksamisen näen aika selkeästi naamastani. Jos silmänaluset ovat tummat ja iho huonossa kunnossa, täytyy ottaa iisimmin. Jos en ehdi urheilla tarpeeksi, itsevarmuuteni laskee.

Eräällä videollani monet kommentoivat, että minulle alkaa muodostua keskikalju. Joku olisi voinut pahastua näistä kommenteista. Itse naurahdin niille ja painoin tykkäystä. Ehkä sen tiedostaminen, että minua seurataan sen takia, että olen viihdyttävä, eikä sen takia, että olen ”hyvän näköinen”, helpottaa asiaa. Minun henkilöbrändini on se, että olen tavallinen ihminen. En malli tai koomikko, vaan Roni.

Sanoisin kuitenkin, että ulkonäöstä stressaaminen on täysin luonnollista. Sitä tunnetta ei kannata väkisin sulkea, vaan lähteä tutkimaan. Mistä stressi on peräisin? Mikä luo ahdistuksen tunteen? Oletko itsekriittinen vai pelkäätkö muiden ajatuksia? Paisutatko tilanteen päässäsi liian isoksi? Ja viimeiseksi: Jos joku kommentoi negatiivisesti ulkonäköäsi, älä välitä. Hänen mielipiteensä painoarvo on pyöreä nolla.”

Jaakko Parkkali, 23: ”Tykkää itsestäsi enemmän!”

”Mietin ulkonäössäni siitä, onko tullut ylimääräisiä kiloja, tai onko olo tai ulkonäkö muuten vaan turvonnut. Myös viime aikoina olen huomannut, että ei tässä olla enää mitään 18-vuotiaita – 23-vuotiaanakin alkaa näkyä, että muutama kilometri on jo takana!


Nykyisin en murehdi ulkonäköäni, mutta lapsena, kun minulla oli silmälasit, otin paineita omasta ulkonäöstä. Monet haukkuivat ja kiusasivat, koska olin porukassa silmälasien kanssa erilainen. Nyt ainoa ulkonäköpaineeni ovat ehkä hiukseni. Tuntuu siltä, että tukka alkaa lähteä päästä. Tällä hetkellä olen myös epävarma selässäni olevasta pienestä karva-alueesta. En tiedä mikä se on, mutta se ärsyttää välillä.

 

Olemme kaikki kauniita juuri tällaisina kun olemme.

Kun katson peiliin, ajattelen, että saan olla onnellinen, että olen juuri tällainen kuin olen ja että olen hyvin etuoikeutettu, kun saan olla terve. Pidän sinisistä silmistäni ja tummista kulmakarvoistani. Jos jokin ei miellytä, yritän ymmärtää, että se on osa minua, tai lähden lenkille hikoilemaan. Se auttaa kaikkeen murheeseen. Olemme kaikki kauniita juuri tällaisina kun olemme. Tykkää itsestäsi enemmän! Se on hauskaa!”

Lue kaikki Oon hyvä näin -juttusarjan jutut täältä.

Näitä asioita suomalaismiehet murehtivat

Kysyimme aiemmin tänä vuonna suuressa ulkonäkökyselyssämme ulkonäköpaineista miehiltä ja naisilta. Kyselyn Kuinka usein murehdit ulkonäköäsi -kysymykseen vastasi 521 miestä.

Heistä jatkuvasti, päivittäin tai vähintään kerran viikossa ulkonäköään murehti lähes puolet, 48 prosenttia miehistä. Suurimpia esiin nousseita tyytymättömyyden kohteita olivat vatsanseutu, lihaksikkuus, hampaat ja liika paino. Ylivoimaisesti eniten pelättiin lihomista (21 %), lihasten katoamista (15 %) ja hiustenlähtöä (13 %).

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt