Mikä on normaalia hikoilua? Nämä ovat liikahikoilun merkit, joihin kannattaa hakea apua

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Kainalot kastuvat ja dödö pettää. Herää kysymys, mikä on normaalia hikoilua, mikä enää ei? Kysyimme lääkäriltä.
Kainalot ovat jatkuvasti märkinä, ja deodoranttia kuluu. Sitä alkaa jo miettiä, onko oma hikoilu enää normaalia.

Useimmiten on. Kuumien kelien lisäksi saatamme hikoilla runsaammin vaikkapa urheillessa sekä stressin tai vaihdevuosien yhteydessä, mikä on ihan normaalia, ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta kertoo Kodin Kuvalehdelle.

Joillakin hikoilu on voimakkaampaa kainaloissa, toisia vaivaa käsien hikoilu.

– Tarvitsemme hikoilua kehon lämmönsäätelyyn. Kuumuuden tai rasituksen vuoksi kehossa syntyy lämpöenergiaa, jota ihminen luovuttaa hien avulla pois elimistöstään.

Milloin lääkäriin?

Hikirauhasten määrä ja aktiivisuus vaihtelevat eri ihmisillä, ja siksi toiset ihmiset hikoilevat luontaisesti enemmän kuin toiset.

Ongelmaksi hikoilu muuttuu siinä vaiheessa, jos se haittaa jokapäiväistä elämää ja ihmisten välistä kanssakäymistä, pilaa vaatteita tai vaikeuttaa työntekoa.

– Hikoilua voidaan pitää sairautena, jos esimerkiksi vaatteita pitää vaihtaa useamman kerran päivässä tai kädet ovat niin kosteat, ettei viitsi enää kätellä toisia ihmisiä, tai jos vaatteet liimautuvat tuoliin kiinni, kuvailee Kyrklund.

Reagoi ainakin tällöin

Liikahikoilu on säännöllistä, sairaalloisen voimakasta hikoilua, jossa hikirauhasia säätelevät hermot yliaktivoituvat. Liikahikoilu on usein perinnöllistä ja alkaa jo lapsuudessa tai nuoruudessa. Siitä kärsii noin kaksi prosenttia väestöstä.

Useimmiten liikahikoilua sairastavat ovat kärsineet taudista vuosikausia. Sairaus haittaa sosiaalista elämää sen verran paljon, että ihmiset hakeutuvat sen vuoksi lääkärin vastaanotolle, kertoo Kyrklund.

Joskus runsas hikoilu voi olla oire jostain muusta sairaudesta, kuten kilpirauhasen liikatoiminnasta tai diabeteksesta. Jos hikoilu alkaa äkillisesti, sen syy kannattaa selvittää lääkärissä.

Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.

Lue myös:

Aina hiestä märkänä? Botox-pistos kainaloon ja 3 muuta ratkaisua hikiongelmaan

Jalat hikoilevat 1–2 desiä päivässä! Näin raikastat hajupommikengät – apu löytyy ruokakaapista

Taas olen läpimärkä! Voiko runsasta hikoilua estää tai hoitaa lääkkeillä? Lääkäri vastaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt