Miksi vedetön kosmetiikka on nousussa? Yllättävän ilmiön takana on kaksi asiaa

Julkaistu:

Me Naiset
Vedettömän kosmetiikan sanotaan olevan sekä ympäristöystävällistä että vaikutuksiltaan tehokasta.
Heleyttävä kasvovesi, puhdasta lähdevettä sisältävä kasvosuihke, misellivesi Islannin mineraalipitoisesta vedestä. Vesi on pitkään näytellyt pääroolia monessa kosmetiikkatuotteessa.

Nyt yhdeksi isoksi kauneustrendiksi on kuitenkin nousemassa vedetön kosmetiikka. Yhä useampi kosmetiikkavalmistaja tuo markkinoille tuotteita, jotka eivät sisällä lainkaan vettä.

Ne voivat olla kiinteitä, esimerkiksi palamuotoisia sampoita, tai nesteitä tai voiteita, joissa on käytetty veden sijaan muita aineita, esimerkiksi kookosvettä tai kasviöljyä. Puuterimaiset meikit ovat monelle tuttuja, mutta myös joitakin ihonhoitotuotteita löytyy jauheina, joita voi yhdistää hanaveteen tai muihin tuotteisiin.

Viherpesua vai aidosti ekologista?

Kosmetiikan ostajat ovat yhä tietoisempia käyttämiensä tuotteiden vaikutuksista itseensä ja ympäristöön, ja vaikka vesi on tuttua ja turvallista, vedettömyystrendiin on kaksi syytä.

Ensinnäkin vesi on vain vettä. Usein se toimii täyteaineena, jota ei itsessään pidetä kummoisena ihonhoidon tehotuotteena. Ei ole ihan helppoa saada tiedostavaa kuluttajaa maksamaan putelista, joka sisältää enimmäkseen vettä.

Lisäksi vedettömyyttä perustellaan ympäristösyillä. Vaikka meillä tuhansien järvien maassa puhtaasta vedestä ei ole pulaa, monessa muussa paikassa tärkeän luonnonvaran rajallisuus näkyy jo. Kansainvälinen markkinatutkimusfirma Mintel on jopa nimennyt veden ”uudeksi luksusainesosaksi”, Glamour-sivusto kertoo.

Kosmetiikkateollisuutta isompi vesipahis on kuitenkin maatalous, jonka osuus maapallon veden kulutuksesta on 70 prosenttia.

Vedettömällä kosmetiikalla on etunsa

Vaikka vedettömään kosmetiikkaan liitettyihin väitteisiin kannattaakin suhtautua varauksella, siinä on myös paljon potentiaalia.

Kosmetiikan kustannukset ja ympäristövaikutukset syntyvät itse tuotteen raaka-aineiden lisäksi monesta muusta asiasta. Niihin vaikuttavat muun muassa pakkaukset, kuljetus, varastointi ja käyttötapa.

Esimerkiksi palamuotoinen kosmetiikka voidaan usein pakata kierrätettävään kartonkiin tai jopa myydä ilman pakkausta, mikä vähentää jätteen määrää.

Jotkut vedettömät tuotteet saattavat myös olla riittoisampia kuin vettä sisältävät. Mitä kevyempää ja vähemmän tilaa vievää kosmetiikka on, sitä vähemmän sen varastointi ja kuljettaminen todennäköisesti rasittaa ympäristöä.

Vesi on myös mahdollista korvata raaka-aineilla, joissa ainakin periaatteessa voi olla enemmän aktiivisia ihon kuntoon vaikuttavia tehoaineita. Jokaisen vedettömän tuotteen kohdalla kannattaa kuitenkin selvittää erikseen, mistä se todellisuudessa koostuu.

Kun tuotteessa on vettä, se antaa yleensä myös kasvualustan erilaisille mikrobeille. Jotkut vedettömät kosmetiikkatuotteet onkin mahdollista valmistaa ilman säilöntäaineita. Luonnollisillakin säilöntä- ja väriaineilla on ympäristövaikutuksensa, ja lisäksi herkkäihoiset saattavat hyötyä riisutummista tuotekoostumuksista.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Asiantuntija kertoo nyt, mistä voit tietää, onko kosmetiikkatuotteessa haitallisia mikromuoveja

Hiukset puhtaaksi ilman sampoota! 7 tapaa pestä tukka ekologisesti

Lidl myy nyt myös edullista luonnonkosmetiikkaa – testissä yksi tuote nousi yli muiden: ”Jäi heti käyttöön”

Tämä hiuslakka on taatusti ekologinen ja todella halpa! Tarvitset vain vettä ja sokeria

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt