Auts, känsä! Miten siitä pääsee eroon? Jalkaterapeutti neuvoo

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Syypää inhottavaan känsään on yleensä liian pieni tai korkeakorkoinen kenkä.
Känsät ovat inhottava riesa, sillä ne näyttävät ja tuntuvat ikäviltä. Känsä syntyy niin, että iho tekee kovettumaa suojautuakseen hankausta tai painetta vastaan. Syynä jalkaterien känsiin on usein ahtaat tai korkeakorkoiset kengät sekä jalkaterän virheasennot.

Miten känsästä sitten pääsee eroon?

Känsän omahoito lähtee rasvauksesta, sanoo jalkaterapeutti Lea Mäkelä Espoon Jalkaterapia Teamista.

– Ihoa tulee rasvata känsän kohdalta huolella, jotta se pysyy joustavana ja kivuttomana, Mäkelä kertoo.

Vaihda pienet kengät isompiin

Känsien hoitoon myydään apteekissa voiteita ja laastareita, jotka pehmittävät känsiä.

Mikäli känsä johtuu liian pienistä tai korkeista kengistä, pitäisi kengät tietysti vaihtaa. Matalat ja tilavat kengät eivät yleensä aiheuta känsiä.

– Jos omat keinot eivät riitä känsien hoitamiseen, kannattaa ne poistaa ammattilaisen vastaanotolla. Jalkaterapeutti pystyy poistamaan kivuliaan känsän kokonaan, jolloin känsän muodostuminen hidastuu, Mäkelä kertoo.

Avuksi silikoninen tuki

Jalkaterapeutin mukaan känsä voi aiheutua myös jalan virheasennosta.

– Varpaiden virheasentoja voidaan hoitaa ammattilaisen tekemillä yksilöllisillä silikonisilla tuilla, jotka ehkäisevät kovettumien muodostumista esimerkiksi silloin, jos varpaat hankaavat toisiaan, Mäkelä kertoo.

Yksilöllisten silikonisten tukien lisäksi apua voi olla myös tehdasvalmisteisista, joiden avulla saadaan esimerkiksi eroteltua varpaat. Myös yksilölliset pohjalliset saattavat olla avuksi.

Jalkajumppa ennaltaehkäisee

Korkokenkien käyttäjien jalkaterien lihakset ovat usein heikentyneet, ja tämä lihakset on omiaan aiheuttamaan virheasentoja ja sitä kautta känsiä.

Tilannetta voidaan korjata jalkavoimistelulla, jonka avulla jalkaterän lihaksia saadaan aktiivisemmiksi ja parempaan asentoon.

– Netistä löytyy vaikka mitä ohjeita, mutta jalkojenhoidon ammattilaiset osaavat antaa juuri oikeanlaiset ohjeet kädestä pitäen opastamalla, Mäkelä sanoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät täältä.

Lue myös:

Jalkasieni voi tarttua uimahallista tai kirpparikengistä – näin pääset ikävästä riesasta eroon

Tällaisia kenkiä jalkasi rakastavat! Unohda vanhat säännöt ja vältä virheostokset ammattilaisen ohjeilla

Kannattaisiko sisällä kävellä ilman sukkia? Asiantuntija kertoo, miksi paljain jaloin kävely tekee hyvää – paitsi jos kärsit näistä neljästä vaivasta

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt