Voiko käytetyistä kengistä olla haittaa jaloille? Fysioterapeutti nimeää jalkineet, joiden kanssa on syytä olla erityisen tarkkana

Julkaistu:

Kengät
Käytettyjen kenkien kuntoon kannattaa kiinnittää huomiota, painottaa Jouni Peltola.
Vaatteiden ohella kirpputoreilla myydään kosolti kenkiä: on lenkkareita, tennareita, korkkareita, kumisaappaitakin näkyy.

Mutta voiko toisen jo kävelemien ja kuluttamien kenkien käyttämisestä seurata jotakin terveydellistä haittaa? Kysyimme tätä Terveystalon OMT-fysioterapeutti Jouni Peltolalta.

Jalkoihin jopa pysyviä muutoksia

Peltola sanoo, että käytettynä ostettavien kenkien kuntoon kannattaa aina kiinnittää huomiota.

– Kenkiä ei kannata hankkia, jos ne ovat loppuun kuluneet, vääntyneet, kääntyneet ja menneet muodottomaksi, tai kengän lesti ei ole hyvä.

Käytetyissä jalkineissa kanta on voinut kallistua tai pohja kiertyä. Tällöin jalkaterän asento kiertyy väkisin sisään- tai ulospäin.

– Kyllähän tällaisia kenkiä kannattaa välttää, koska ne ohjaavat jalkoja virheasentoon. Tämä altistaa kivuille, ja jalkoihin voi tulla jopa pysyviä muutoksia, fysioterapeutti kuvailee.

Samat säännöt pätevät uusiin kenkiin

Toisaalta samainen huolellisuus kenkien ostossa liittyy yhtä lailla myös tuliterien popojen hankkimiseen.

– Jos on esimerkiksi hyvin liikkuva jalkaterä, tarvitsee tukevamman jalkineen, jotta jalkalinja on parempi. Tässä tapauksessa helposti kiertyvät tai pehmeät kengät eivät tule lukuun, Peltola muistuttaa.

Asia, joka kuitenkin liittyy juuri vanhoihin kenkiin, on hygienia – tai sen puute.

– Jos on epäpuhtaan oloinen kenkä, en ainakaan itse sitä laittaisi jalkaan. Täytyy huomioida sekin, onko edellisellä käyttäjällä voinut olla esimerkiksi jalkasieni tai vastaava, ja voiko se sitten tarttua.

Lue myös: Pidennä kenkien ikää helposti – 3 tilannetta, joissa kengät on hyvä viedä suutarille

Tarkkana korkkareiden kanssa!

Erityisen alttiita käytössä tuleville kulumille ovat Peltolan mukaan korkokengät. Niiden kanssa kannattaakin olla erityisen tarkkana.

– Mitä matalampi korko, sitä vähemmän on riskejä kiertymisille ja kulumisille. Vastaavasti mitä korkeampi korko on, sitä tärkeämpää on, että jalkine on varmasti suora ja säilyttänyt oman muotonsa. Se ei saa siis olla venyttynyt tai vanuttunut.

Joka tapauksessa Peltola kannustaa kenkien bongailuun kirpputoreilta, kunhan vain muistaa aina tarkistaa niiden kunnon.

– Ymmärrän hyvin, miksi ihmiset ostavat kenkiä käytettyinä. Kirpputoreilla on paljon alun perin kalliita jalkineita, joita on vain vähän käytetty.

– Ja onhan se järkevää, ettei heitetä menemään, jos kenkiä voi vielä hyvin käyttää.

Ota kantaa

Oletko ostanut käytettyjä kenkiä?

Kyllä 34% En 66%
Ääniä yhteensä 3592

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt