Miksi omakin hiki haisee joskus tavallista pahemmalle? ”Kasvissyöjien tuoksu voi olla miellyttävämpi kuin lihansyöjien”, sanoo ihotautilääkäri

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Hien hajuun vaikuttavat bakteerit, mutta myös nauttimamme ruoka. Ota varovasti etenkin rikkiä sisältävien ruokien kanssa!
Joidenkin hiki tuoksahtaa voimakkaammin kuin toisten, ja välillä omakin haju tuntuu pistävämmältä kuin yleensä.

Miksi näin? Tapahtuuko kehossa silloin jotain erikoista?

Hien hajuun ja ominaistuoksuumme vaikuttavat mikrobikantamme ja nauttimamme ruoka, kertoo ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta.

– Hien hajussa yhdistyvät hiki ja tali. Ihon bakteerit pilkkovat hikeä ja talia, joiden hajoamistuotteet aiheuttavat hien hajun.

Eri ihmisillä on erilainen mikrobiomi eli bakteeristo, joka hajottaa talia, ja siksi myös hien haju vaihtelee yksilöstä toiseen. Myös naisilla ja miehillä on erilaiset bakteerikannat, jotka vaikuttavat hajuihin.

Rikkiä sisältävät ruuat voimistavat hien hajua

Ruokavaliollakin on merkitystä. Hien hajua saattavat voimistaa esimerkiksi juustot ja alkoholi tai rikkiä sisältävät ruoka-aineet, kuten kananmuna, liha, kukkakaali ja valkosipuli.

On olemassa myös tutkimusta siitä, että kasvissyöjien tuoksu on miellyttävämpi kuin lihansyöjien tuoksu, kertoo Kyrklund.

Joskus oma hiki tuntuu tuoksahtavan ihan erityisen paljon. Voisiko yksi selitys olla se, että kainaloiho on tottunut deodoranttiin tai antiperspiranttiin siinä määrin, ettei se enää tehoa?

– Ei. Jos antiperspiranttia käyttää ohjeen mukaan, ei ole mitään syytä ajatella, että sen teho häviäisi, sanoo Kyrklund.

Deodorantit hillitsevät hajuja

Deodoranteilla ja antiperspiranteilla voi hien määrään ja hajuun vaikuttaa paljonkin. Antiperspirantit sisältävät alumiinisuoloja, jotka ehkäisevät hien muodostusta. Deodorantit eivät estä hikoilua, mutta vähentävät bakteereita ja peittävät hien hajua.

Antiperspiranttien sisältämät alumiiniyhdisteet ovat herättäneet kuluttajissa huolta, ja niiden on pelätty aiheuttavan rintasyöpää. Kyrklund sanoo antiperspiranttien olevan turvallisia.

– Alumiinisuoloja on käytetty näissä tuotteissa jo kauan. Asiaa on tutkittu ylikansallisesti, eikä ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että alumiinisuolat iholle levitettyinä aiheuttaisivat suurempaa syöpäriskiä, Kyrklund sanoo.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät osoitteesta menaiset.fi/kodinkuvalehti.


Lue myös:

Rankkaa hikoilua poistetaan nyt tehokkailla hoitokeinoilla jopa pysyvästi – selvitimme hyödyt ja haitat

Tiesitkö tätä hiestä? 10 kiehtovaa faktaa

Aina hiestä märkänä? Botox-pistos kainaloon ja 3 muuta ratkaisua hikiongelmaan

Taas olen läpimärkä! Voiko runsasta hikoilua estää tai hoitaa lääkkeillä? Lääkäri vastaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt