Käytätkö aina vanulappua kasvojen puhdistukseen? Ei kannata – näin puhdistat kasvot ekologisemmin

Julkaistu:

Me Naiset
Ympäristön kannalta ei ole lainkaan yhdentekevää, miten kasvonsa putsaa.
Yksittäinen ihminen ei voi ratkaista ilmastonmuutosta, mutta pienillä valinnoilla voi vaikuttaa. Siis vaikkapa niin pienillä kuin sillä, miten kasvonsa puhdistaa.

Kuulostaa ehkä mitättömältä, mutta toisaalta me suomalaiset pesemme tyypillisesti kasvot aamuin illoin. Omien pesurutiinien päivittämisestä ympäristöystävällisempään suuntaan ei ole ainakaan haittaa.

Vogue on listannut tapoja, joilla kasvopesu onnistuu ekologisemmin. Lisäsimme joukkoon omat huomiomme ja saimme kasaan seuraavat vinkit:

1. Lajittele roskat myös kylpyhuoneessa

Sinulla on melko varmasti keittiössä erikseen bio- ja sekajäteastiat. Parhaassa tapauksessa erittelet myös energiajätteen sekä paperin-, metallin- ja lasinkeräykseen menevät roskat.

Vaan entäpä vessa? Monella nököttää kylppärin nurkassa yksi pieni roskis, johon helposti heittää kaikki lavuaarin äärellä syntyvät jätteet.

Useat kosmetiikkapakkaukset voi nykyisin kierrättää. Kannattaa siis tarkistaa pakkauksesta, mikä on fiksuin tapa hävittää se. Nykyisin kosmetiikkavalmistajilla on myös uudelleentäytettäviä pakkauksia ja kierrätyspalveluita.

Suomessa esimerkiksi Lushin liikkeisiin voi palauttaa tyhjät tuotepakkaukset kierrätystä varten. Jos vastaavaa palvelua ei ole saatavilla, kannattaa muovipakkaukset kerätä keltaisiin muovinkeräyslaatikoihin.

Useiden ihonhoitotuotteiden pakkauksissa käytetään muovia, lasia ja metallia. Ne kannattaa lajitella erikseen. Esimerkiksi pumppupullojen kanssa on hyvä olla tarkkana. Niistä pitäisi poistaa metallinen jousi ennen muovinkierrätykseen viemistä.

2. Luovu kertakäyttöisistä vanulapuista...

Jos puhdistat kasvosi kahdesti päivässä ja käytät siihen joka kerta vanulappua, kuluu lappuja vuodessa 730 kappaletta. Jos kaikki suomalaiset käyttäisivät vanulappuja kasvojensa puhdistamiseen, niitä kuluisi yli 4 miljardia vuodessa.

Vanulaput valmistetaan puuvillasta, jonka tuotannossa kuluu valtavat määrät vettä. Puuvillantuotanto myös ohentaa otsonikerrosta. Siksi olisi ekologisempaa käyttää kasvojen puhdistamiseen uudelleenkäytettäviä puhdistuslappuja tai musliiniliinaa.

Kestolappuja voi hankkia kerralla vaikka joka viikonpäivälle. Silloin niitä ei tarvitse pestä päivittäin, vaan ne voi laittaa vaikka kerran viikossa pesuun muun pyykin seassa.3. ...ja puhdistusliinoista

Suuri osa valmiiksi puhdistusaineella kostutetuista meikinpoistoliinoista valmistetaan polyesterista ja vastaavista tekokuiduista. Ne siis jäävät käytön jälkeen lojumaan kaatopaikoille jopa sadaksi vuodeksi.

Kertakäyttöiset puhdistusliinat eivät ole paras vaihtoehto myöskään ihon kannalta. Ne eivät yleensä puhdista tehokkaasti, niillä puhdistus perustuu hankaamiseen ja niissä on monesti ylimääräisiä, puhdistusta tehostavia kemikaaleja. Me Naisten aiemmin haastattelema kosmetologi, maskeeraaja Tuija Luukkainenkin suosittaa kertakäyttöisten puhdistusliinojen sijaan kestoliinoja.

– Sellaisia (kertakäyttöisiä) puhdistuspyyhkeitä käytetään usein hyvin kovakouraisesti. Mielestäni niistä jää myös tunne, että kasvoja pitäisi vielä pyyhkiä jollakin, Luukkainen sanoo.

Jos et ole valmis luopumaan kertakäyttötuotteista, valitse käyttöön biohajoavat liinat.

4. Ole tarkkana palmuöljyä sisältävien tuotteiden kanssa

Palmuöljyn kysyntä on yksi syypää sademetsien hävittämiseen. Hakkuissa myös eläimet menettävät kotinsa. Siksi Vogue suosittaa valitsemaan sellaisia puhdistustuotteita, jotka eivät sisällä palmuöljyä.

Palmuöljyn tunnistaminen ainesosaluetteloista ei ole ihan yksinkertaista. Siitä voidaan käyttää useita eri nimityksiä, kuten kasviöljy tai sodium lauryl sulphate (natriumlauryylisulfaatti).

Ympäristöjärjestö WWF:n mukaan on parempi panostaa tuotteisiin, joiden sisältämä palmuöljy on tuotettu kestävästi, kuin luopua palmuöljystä kokonaan. Boikotointi voi saada yritykset käyttämään palmuöljyn tilalla vielä haitallisempia ainesosia. Palmuöljy on kasviöljyistä tehokkainta tuottaa.

Jos käyttää tuotetta, joka sisältää palmuöljyä, kannattaa varmistaa, että sillä on kestävästä palmuöljyn tuotannosta kertova RSPO-sertifikaatti.

5. Suosi sertifioitua luonnonkosmetiikkaa

Jos haluaa tehdä ekologisia tuotevalintoja, pääsee helpoimmalla, kun ostaa vain sertifioitua luonnonkosmetiikkaa. Tällöin sertifikaatin myöntävä taho valvoo tuotteen sisältöä. Pro luonnonkosmetiikka ry listaa sivuillaan luonnonkosmetiikan sertifiointitahot ja -standardit.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Milla, 25, testasi hehkutettua naamanpesukikkaa 2 viikkoa – sai huomata hyviä muutoksia nopeasti

Teetkö sinäkin nämä virheet kasvojenpesussa? 6 vinkkiä, joiden avulla iho pysyy hyvässä kunnossa

Toimitus listasi: 7 kasvovoidetta, jotka ovat niin hyviä, että ostamme niitä yhä uudelleen

Me Naisten toimitus ilman meikkiä – ”Tällä naamalla mennään”

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt