Vaatevalmentaja listaa 5 asiaa, jotka kannattaa muistaa sovituskopissa – näin vältät hutiostokset

Julkaistu:

Me Naiset
Ammattilaisen mukaan sovituskopissa kannattaa luottaa omaan tunteeseen, mutta myös syynätä vaate tarkasti.
Hutiostokset harmittavat ja ovat tarpeetonta rahanhukkaa. Turhien ostosten välttäminen on myös ekologisuuden kannalta järvevää. Me Naisten haastattelemat vaatealan ammattilaiset ovat kertoneet, että omasta vaatekaapin sisällöstä voi saada pienillä konsteilla enemmän irti.

Muotisuunnittelija Teemu Muurimäen mukaan uuden ilmeen voi saavuttaa joskus ihan vain yhdistelemällä vanhoja vaatteita ja asusteita uudella tavalla. Myös stylisti Susanna Björklundin mielestä vaateostoksilla on kannattavaa pitää mielessä jo kotoa löytyvät vaatteet.

– Kannattaa miettiä, mihin jo omistamiinsa vaatteisiin uuden tuotteen voi yhdistää. Mieti myös, millaiset vaatteet jäävät helpoimmin kaappiin.

Mutta mitä siellä sovituskopissa sitten kannattaa tehdä, jotta mukaan kotiin tarttuisi vain hyviä löytöjä? Me Naiset kysyi asiaa vaatesuunnittelija ja -valmentaja Outi Pakariselta.

Pakarisen mielestä vaateostoksilla kannattaa panostaa arkivaatteisiin – ne ovat suurimman osan ajasta päälläsi. Myös oman tyylin tunnistaminen on tärkeää.

Katso alta Outin viisi vinkkiä, joiden avulla hutiostokset voi todennäköisemmin välttää.

1. Turvakysymykset tueksi

Jo vaateostoksille lähtiessä olisi hyvä miettiä mitä on ostamassa, mihin käyttötarkoitukseen ja miksi. Sovituskopissa kannattaa esittää itselleen muutama kysymys: Tarvitsenko tätä vaatetta? Missä tilanteessa käyttäisin sitä? Onko vaate helppo yhdistää olemassa oleviin vaatteisiin, ja onko se oikeasti omantyyliseni?

2. Ensituntuma kertoo paljon

Vaatteen pitäisi tuntua omalta heti, kun sen vetää päälleen. Jos vaate päällä ei tule hyvä fiilis, kannattaa se jättää suosiolla ostamatta. Fiilikseen kannattaa vahvasti luottaa! Lisäksi kannattaa huomioida oma luontainen tyyli ja se, millaisia vaatteita useimmin pukee päälleen. Esimerkiksi tänä kesänä ostettu villi printtitoppi voi tuntua nopeasti aikansa eläneeltä.

3. Hyvän istuvuuden tunnistaa vaivattomuudesta

Sopivassa vaatteessa on hyvä olla ilman, että sitä täytyy paljoa nykiä paikoilleen. Vaate ei myöskään saisi kiristää vääristä paikoista, ja siinä pitäisi olla hyvä liikkua. Vaate päällä kannattaa hieman liikuskella sovituskopissa: nostella käsiä, kävellä sovituskopin ulkopuolella ja istua tuolille. Silloin huomaa, jos vaate on liian kireä tai esimerkiksi hihat tai helma liian lyhyet.

4. Laatu näkyy yksityiskohdissa

Kestävimmät vaatteet ovat malliltaan usein melko simppeleitä. Niissä ei ole liikaa erikoisia yksityiskohtia ja leikkauksia. Laadukkaissa vaatteissa saumat on ommeltu suoraan, eikä niistä törrötä lankoja. Kannattaa aina myös kääntää vaate nurinpäin ja tarkastella, kuinka se on viimeistelty. Syynääminen on suositeltavaa!

5. Mieti myös huoltamista

Ennen ostopäätöstä on hyvä miettiä, millainen vaatehuoltaja itse on. Pesulapusta selviää materiaalin lisäksi myös pesuohjeet. Jos vaatteiden käsinpesu aiheuttaa inhonväristyksiä, sellaista pesua vaativaa vaatetta ei kannata ostaa. Toiset jaksavat hoitaa vaatteita paljon, toiset taas arvostavat enemmän helppoutta.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Janita, 29, kehitti nerokkaan pyykkikorimetodin – paljastaa armotta, mitkä vaatteet ovat täysin turhia

Ammattilaiset kertovat nyt, millaisia vaatteita kannattaa oikeasti ostaa ja kuinka välttää hutiostokset

Annu, 46, saa vaatteensa sileiksi itse keksimällään kikalla: ”En ole silittänyt 25 vuoteen”

Maikki Lavikkala kehitti itselleen tyylin, jossa kaikki vaatteet sopivat yhteen – nyt hän kertoo, miten se onnistui

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt