Kärsiikö iho sinisestä valosta? Kysyimme asiantuntijalta ja testasimme uutuustuotteen, joka lupaa suojan ja paremmat selfiet

Julkaistu:

Me Naiset
Markkinoille on tullut voide, joka lupaa parempia kuvia ja suojan älylaitteiden sinivalon vaikutuksilta. Selvitimme, onko suojalle tarvetta, ja näkyykö selfieissä eroa.
Auringon UV-säteiltä suojautumisesta on puhuttu pitkään. Nyt markkinoille on tullut tuote, joka kertoo suojaavansa ihoa älylaitteiden siniseltä valolta.

Sokoksella myytävä Selfie Cosmetic -voide lupaa yhä parempia kuvia. Voiteen kerrotaan sävyttävän ihoa kevyesti ja tekevän siitä hohtavan niin, että ”tummat silmänaluset, varjot tai akne korjaantuvat”.

Uutuustuote väittää suojaavansa ihoa ”suoravaikutteisesti vaaralliselta siniseltä valolta” eli HEV-säteilyltä.

Mutta onko puhelimen valosta todella iholle haittaa, ja pitäisikö siltä suojautua samaan tapaan kuin auringolta?

Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta ei ole sinivalosta kovin huolissaan. Sen vaikutus ihoon eroaa muiden keinovalonlähteiden vaikutuksista todennäköisesti häviävän vähän.

– Sitä voi ajatella terveellä maalaisjärjellä. Olemme olleet näkyvässä valossa, johon myös sinivalo lukeutuu, koko elämämme. Jos sillä olisi jotain massiivisia vaikutuksia, tietäisimme siitä jo. Mehän olemme aina valossa, joten ei sinivalokaan nyt hirveän vaarallista ole, Kyrklund sanoo.

Tutkimuksia sinivalon vaikutuksista vielä vähän

Selfie Cosmeticin sivuilla väitetään, että sinivalo olisi todettu useissa tutkimuksissa jopa UV-säteilyä vaarallisemmaksi iholle. Sen sanotaan aiheuttavan ryppyjä, värilaikkuja, aknea ja ihon kuivumista ja punoitusta.

Kyrklundin mukaan tieteellisiä tutkimuksia sinivalosta on toistaiseksi julkaistu vähän.

– Tällä hetkellä tiedetään, että sinivalo voi vaikuttaa ihoon vanhentavasti tai aiheuttaa pigmenttimuutoksia, kuten maksaläiskiä. Sen vaikutus on kuitenkin todennäköisesti häviävän pieni, erityisesti vaaleaihoisilla ihmisillä.

Ylivoimaisesti tärkeintä onkin suojautua auringon UV-säteilyltä, koska se voi aiheuttaa ihosyöpää. Sinivalosta sen sijaan ei ole toistaiseksi osoitettu olevan terveydellistä haittaa iholle. Jos sinivalon pieniltä vaikutuksilta kuitenkin haluaa suojautua, aurinkotuote voi ajaa senkin asian.

– Fysikaalisen filtterin sisältävät aurinkosuojat, jotka jättävät pienen näkyvän valkoisen kalvon, heijastavat sekä ultravioletti- että näkyvää valoa. Ne siis suojaavat myös sinivalolta.

Fysikaalisen filtterin UV-valolta tarjoavat sinkki- ja titaanioksidi, näkyvältä valolta rautaoksidi. Selfie Cosmeticin voide sisältää rautaoksideja ja titaanidioksidia eli sen pitäisi lupauksensa mukaisesti suojata ihoa sinivalon vaikutuksilta. Lisäksi näkyvältä valolta voi suojautua peittävällä vaatetuksella. Kovin suurta tarvetta ylimääräiselle voiteelle ei oikeastaan ole.

– Se, että isot kosmetiikkavalmistajat, jotka tutkivat paljon sinivalolta suojautumista, eivät ole hyödyntäneet siltä suojautumista tuotteissaan, kertoo siitä, kuinka pieni sen rooli on.

Miten voide toimi käytössä?

Koska Selfie Cosmeticin tuotetta markkinoidaan myös ulkonäköperustein, oli syytä laittaa se testiin.

Kokeilin, onko voiteella (19,90 €, noin 563 €/l) mitään vaikutusta siihen, miltä kasvoni näyttävät selfieissä.

Tuote osoittautui pitkälti meikkivoiteen kaltaiseksi. 30 millilitran pumppupulloon pakattu voide on nudensävyinen. Siinä on helmiäinen kimallus ja erottuva tuoksu. Käytän tuotetta ohjeen mukaan: levitän sen puhdistetulle iholle, hieron kevyesti ja annan vaikuttaa hetken.


Ainakin omaan vaaleaan ihooni tuote häivyttyy hyvin. Se ei erotu tummana, kuten moni meikkivoidesävy. Kasvoille levitettynä kimallus ei ole yhtä voimakas kuin ennalta otaksuin. Se on mielestäni ihan positiivista.

Voide oli kuitenkin sen verran nestemäistä, ettei runsaskaan määrä toiminut lupauksista huolimatta peittämisessä tai värierojen tasaamisessa. Siinä mielessä vaikutus oli olematon.

Tekikö voide kuvista parempia?

Otin itsestäni kolme selfietä:
  • Yhden, jossa en ole meikannut kasvojen ihoa lainkaan.
  • Yhden, jossa olen käyttänyt vain Selfie-voidetta.
  • Yhden, jossa olen käyttänyt vain meikkivoidetta.
Käytin kuvaamiseen oman keskitasoisen älypuhelimeni etukameraa. Otin kuvat samassa paikassa ja valossa niin samalla ilmeellä kuin onnistuin. Kuvia ei ole muokattu.

Meikkivoiteena käytin samaa tuotetta kuin tavallisestikin eli vajaan kympin hintaista mattameikkivoidetta (noin 297 €/l). Normaalisti arkimeikkiini kuuluu myös puuteri ja sipaus poskipunaa, mutta jätin ne pois, jotta kuvat olisivat keskenään mahdollisimman vertailukelpoiset.

Tässä otokset. Ylhäältä alas naama meikittä, Selfie-voiteella ja meikkivoiteella:


Ehkä osin siksi, että ihoni on tällä hetkellä varsin hyvässä kunnossa, ja osin siksi, ettei puhelimeni etukamera ole mikään huippulaatuinen, kuvissa ei huomaa juuri eroa. Jos oikein yrittämällä yrittää, ihon pinnassa voi kuitenkin nähdä hienoisen eron.

Selfie-voide tekee ihosta aavistuksen kiiltävämmän kuin se on muissa kuvissa. Tämän huomaa helpoiten niissä kohdissa, joihin valo osuu, eli nenänvarressa ja toisessa poskipäässä. Tummia silmänalusia ja ihon pikkuvirheitä tuote ei peitä kuvissa sen enempää kuin muutoinkaan. Esimerkiksi leukapielessäni voi erottaa pienen näpyn yhtä lailla kuin meikittömässäkin kuvassa.

Ihon tasoittamisessa perinteinen meikkivoide on ykkönen. Sillä saa nopeasti kasvojen ihosta tasavärisen ja pienet näpyt piiloon. Paljaalla silmällä ero oli huomattavasti selvempi kuin kännykkäkameralaatuisissa kuvissa.

Ei kovin käyttökelpoinen

Koska sinivalon vaikutus ihon kuntoon on pieni, en näe tuotetta tarpeelliseksi siltä suojautumiseen. Jos haluan suojautua valolta, hyödynnän jatkossa mieluummin aurinkovoidetta, jossa on mukana fysikaalinen suoja. Vaikka Selfie-voiteessakin oli myös UV-säteilyltä suojaavaa titaanioksidia, minun on helpompi arvioida aurinkovoiteiden tehoa ja luotan niihin enemmän.

Mitä ulkoisiin seikkoihin tulee, en vaihtaisi tuotteeseen kasvo- tai meikkivoidetta. Kasvovoiteelta kaipaan enemmän kosteutusta. Meikkivoiteeksi vaikutus on turhan mitätön.

Ainoa tarkoitus, johon voisin ajatella tuotteelle olevan käyttöä, olisi muun meikin lisänä tuomaan hehkua esimerkiksi poskipäille. Siihenkin on toki myös muita tuotteita.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Vanhentaako meikki ihoa? Kosmetologi kertoo, miten meikkaaminen vaikuttaa ihon kuntoon

Etsi näitä aineita aurinkorasvapurkin kyljestä – ihotautilääkärin vinkit

Tuhtia tuoksua ja kaunista mattapintaa – testasimme alle 10 euron meikkivoiteet

Levitetäänkö ensin meikkivoide vai aurinkorasva? Ammattilaisten vinkit luonnolliseen kesämeikkiin

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt