Kutiseeko kainalo? Syy voi olla dödössäsi

Julkaistu:

Kodin Kuvalehti
Ihminen hikoilee jopa litran päivässä, joten dödöä tekee mieli sutia kainaloon. Iho voi kuitenkin ärtyä deodorantin tai antiperspirantin sisältämistä aineista.
Normaali ihminen hikoilee peräti litran verran päivässä, joten hienestoaineet tuntuvat tarpeellisilta. Hikoilua ehkäisevien antiperspiranttien sisältämät alumiiniyhdisteet ovat kuitenkin herättäneet huolta, koska niiden on pelätty aiheuttavan rintasyöpää.

Ei paniikkia! Ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund Ihosairaalasta sanoo antiperspiranttien olevan turvallisia.

– Alumiinisuoloja on käytetty näissä tuotteissa jo kauan. Asiaa on tutkittu ylikansallisesti, eikä ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että alumiinisuolat iholle levitettyinä aiheuttaisivat suurempaa syöpäriskiä, Kyrklund sanoo.

Entä miksi sitten kainalon iho joskus ärtyy ja kainalot kutiavat vimmatusti?

Johtuuko se deodorantin tai antiperspirantin sisältämistä aineista? Toisin kuin antiperspirantit deodorantit eivät estä hikoilua, vaan ainoastaan tappavat bakteereita ja peittävät hien hajua.

Ihotautilääkärin mukaan kainaloiden ärtymiseen voi olla montakin syytä.

– Deodoranteissa on käytetty aika runsaastikin sellaista säilöntäainetta kuin metyyli-isotiatsolinoni, joka aiheuttaa kainaloihottumaa. Sen käyttöä ollaan kuitenkin koko ajan vähentämässä deodoranteissa, kertoo Kyrklund.

Kainaloihottuma ei Kyrklundin mukaan ole vaarallinen, mutta toki se on ikävä riesa, koska kainalot voivat kutittaa, hilsehtiä tai punoittaa.

– Kainaloiden ihoa ärsyttää tietysti myös se, että kainalokarvoja ajetaan usein. Myös deodoranttien ja antiperspiranttien sisältämät alkoholit voivat kuivattaa ihoa. Monella suomalaisella on atooppista ihottumaa, joka voi oireilla myös kainaloissa.

Ärsytystä voidaan hoitaa levittämällä kainaloihin hydrokortisonivoidetta. Kun ärsytys on rauhoittunut, deodorantin käyttöä voi jatkaa normaalisti. Ongelma voi myös poistua, kun vaihtaa deodorantin toiseen.

Tämä on Kodin Kuvalehden artikkeli, joka on julkaistu menaiset.fissä. Lisää Kodin Kuvalehden juttuja löydät täältä.

Lue lisää:

Jalat hikoilevat 1–2 desiä päivässä! Näin raikastat hajupommikengät – apu löytyy ruokakaapista

Miksi omakin hiki haisee joskus tavallista pahemmalle? ”Kasvissyöjien tuoksu voi olla miellyttävämpi kuin lihansyöjien”, sanoo ihotautilääkäri

Atopia, syyhy, nokkosrokko... miksi iho kutisee? Lääkäri kertoo vinkit , miten kutinan saa loppumaan

Taas olen läpimärkä! Voiko runsasta hikoilua estää tai hoitaa lääkkeillä? Lääkäri vastaa

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt