Paloitko viikonloppuna tai hankit rusketusrajat? Lähetä meille kuva – 6 ohjetta punakan ihon hoitoon - MyStyle - Ilta-Sanomat

Paloitko viikonloppuna tai hankit rusketusrajat? Lähetä meille kuva – 6 ohjetta punakan ihon hoitoon

Kuvituskuva
Julkaistu: 29.7. 11:32

Kärähtikö iho? Lieviä auringonpolttamia voi hoitaa omin keinoin kotona.

Helteisen viikonlopun jälkeen monen iho voi olla punaisen helottava ja ikävästi poltteleva.

Vaikka aurinkovoidettakin levittäisi, suomalainen iho punoittaa rantapäivän jälkeen usein, sillä suojakertoimen 50 voidekin suojaa ihoa vain 98-prosenttisesti, hyvin harva laittaa rasvaa tarpeeksi, eikä koko kroppaa saa lähes koskaan rasvattua.

– On tutkittu, että suojaamatonta alaa jää keskimäärin yhdeksän prosenttia, mikä tarkoittaa sitä, että jokaisen rantapäivän aikana lähes kymmenes ihosta palaa tai altistuu suojaamattomana auringolle, Ihosairaalan ihotautien erikoislääkäri Carl Kyrklund on kertonut aiemmin.

Paloitko helteiden aikana? Lähetä kuva osoitteeseen taiga.hakkila@sanoma.com! Saatamme käyttää niitä osana juttuamme.

Auringonotolla on riskinsä

Vaikka ruskettunut iho houkuttelee monia, auringon säteilyllä on vaaransa. Suuri auringon ultraviolettisäteilyn määrä ja ihon palaminen lisäävät riskiä sairastua ihosyöpään. Viime vuosina ihosyöpien määrä on ollut nousussa. Ihomelanoomaan sairastuvat yhä useammin myös nuoret aikuiset.

Viime vuosina on alettu keskittyä ihon palamisen ja ihosyöpäriskin lisäksi myös auringon vaikuttamiseen ihon ulkonäköön. Etenkin UVA-säteet tuhoavat ihon nuorekkuutta ja elastisuutta ylläpitäviä säikeitä. Ne häiritsevät myös melaniinituotantoa, minkä seurauksena iholle syntyy pigmenttiläiskiä.

Suomalainen ihotautilääkäri kertoi keväällä, että jopa 75 prosenttia ihmisen saamista rypyistä johtuu auringosta, ei iästä.

Näin hoidat palanutta ihoa

Palanut iho ei ole vitsailun aihe, vaan se on syytä ottaa vakavasti. Olemme jo aikaisemmin kertoneet useista tavoista hoitaa palanutta ihoa. Helteisen viikon jälkeen on kuitenkin jälleen aika kerrata tavat.

1. Viilennä iho veden avulla

Kokeile vesisuihkua tai viileällä vedellä kostutettua pyyhettä.

2. Levitä kortisonivoidetta

Apteekista ilman reseptiä saatavaa hydrokortisonivoidetta kannattaa levittää iholle muutaman kerran päivässä.

3. Ota tulehduskipulääkettä

Palanut iho on kosketusherkkä. Kun nukkuminenkin on vaikea, voi apu löytyä tulehduskipulääkkeestä. Yleensä arkuus ja kuumotus menevät ohi kahdessa tai kolmessa päivässä.

4. Suojaudu auringolta

Muista suojata palanut iho auringolta. Suosi siis peittäviä vaatteita ja pysy varjossa.

5. Pysy erossa meikistä

Palanut iho tervehtyy nopeimmin, kun pysyy erossa meikistä. Jos kuitenkin aikoo ehostaa, kannattaa muistaa varotoimet. Valitse kosteuttavia tuotteita ja kohtele ihoa hellävaroen.

6. Hakeudu tarvittaessa lääkäriin

Jos iholle ilmaantuu pinnallisia rakkuloita ja turvotusta, puhutaan toisen asteen polttamasta. Laaja-alainen ihon turvotus ja rakkulaisuus, päänsärky, huonovointisuus sekä kuumeilu etenkin lasten kohdalla on aina syy hakeutua lääkäriin.

Ihon palamisessa on kyse eräänlaisesta tulehdustilasta, ja lääkäri voi määrätä oireisiin esimerkiksi suun kautta otettavia kortisonilääkkeitä ja tehokkaampia kortisoni- ja muita lääkevoiteita.