Nadja Sukarin yllä nähtiin häissä kaksi pukua – bilepuku ei ole häämuodin ainut muutos: ”Saa olla syviä dekolteita”

Julkaistu:

Häämuoti
Kirsi Korenius kiittelee nykyistä häämuotia siitä, että jokainen saa olla sellainen morsian kuin itse haluaa.
Toivo Sukari meni hiljattain naimisiin rakkaansa Nadja Eerolan kanssa. Juhlat olivat hulppeat – eivätkä vähiten morsiamen kauniin häämekon vuoksi.Kirkossa nähdyn hääpuvun lisäksi Nadjan yllä oli myöhemmin illalla kevyempi, italialainen Monica Lorettin puku, joka on peräisin Kaunis Morsian -liikkeestä.

– Osa morsiamista haluaa nykyään niin sanotun jatkopuvun häihin, jossa bilettää rennosti. Jotkut ravintolat eivät myöskään päästä sisään hääpuvussa, liikkeen yrittäjä Kirsi Korenius kertoo.

Kysyimme häneltä, miltä häämuoti Suomessa näyttää tänä päivänä.


Kolme sanaa: rento, boheemi ja vintage

Korenius kuvailee Nadjan häissään käyttämää vaaleanpunertavaa iltapukua mekoksi, joka edustaa erästä tämän hetken suurimmista häätyyleistä.

– Monet haluavat puvun olevan kevyt ja ilmava. Saa olla syviä dekolteita ja lähes napaan saakka tuleva, läpinäkyvä kangas, ja mekko voi olla auki sivuista, edestä tai takaa, Korenius kuvailee.

Morsiamet kysyvät yrittäjän mukaan paljon etenkin selkäpukuja, toisin sanoen mekkoja, joissa selkä on avoin.


– Näissäkin puvuissa avoin osa on tosin verhottu ihokankaalla, hän lisää.

– Arvioisin, että tällä hetkellä rento, boheemi ja vintage ovat niitä sanoja, joita morsiamet käyttävät, kun minun liikkeeseeni tulevat. Häämekot ovat aiempaa rohkeampia eivätkä enää niin häveliäitä.

Tämä voi Koreniuksen mukaan johtua siitä, että nykyisin morsiamet ovat vanhempia kuin aiemmin: naimisiin ei mennä enää heti täysi-ikäistyttyä, vaan vasta lähempänä kolmeakymppiä.

– Ei olla enää pikkutyttöjä, vaan tiedetään mitä halutaan. Yhtä lailla on paljon 50–60-vuotiaita morsiamia, jotka valitsevat mieluummin värillisen puvun, kuten nuden, harmaansinisen tai nudepinkin.

Prinsessamekot vetoavat edelleen

Tulevaa häämuotia Korenius kuvailee ennen kaikkea läpinäkyväksi. Korsettiluut ovat tekemässä paluutaan, ja ”peppupuvut” kiinnostavat entistä enemmän.

Toisaalta yrittäjä tiedostaa senkin, että muutos ei ole yksisuuntainen. Yhä edelleen osa morsiamista haluaa perinteisen prinsessamekon, ja Nadjan päiväpuku oli klassinen esimerkki tästä.

– Minun liikkeeni ei tätä tyyliä edusta, mutta kyllä suurihelmaisella ja leveällä ”häähääpuvulla” on tietysti edelleen kysyjänsä.


Samaten glitter tuntuu Koreniuksesta olevan edelleen ikuisesti joillekin oma juttunsa, kun taas toiset ovat sille täysin allergisia.

– Suomalaisille morsiamille entistä mieleisempi vaikuttaisi olevan rento, ei-teennäinen mekko, mutta tätä ei voida tietenkään yleistää kaikkiin. Toisilla alueilla Suomessa pidetään yhä isoja vannealushameita, kun Helsingissä ne ovat monelle ehdoton ei. Maku muuttuu sen mukaan, ollaanko idässä, pohjoisessa vai pääkaupunkiseudulla, hän pohtii.


Tafti on historiaa, satiini on tullut takaisin

Materiaali, joka on jäänyt lähes täysin historiaan, on Koreniuksen mukaan tafti. Se vinkuu kävellessä ja jää ryppyyn, kun kangasta puristaa nyrkkiin.

– Se oli 90-luvun lopusta 2000-luvun alkuun selvästi halutuin materiaali, ja siitä tehtiin valtavia helmoja. Nyt se on ihan no-no. Jos tarjoaisin liikkeessäni asiakkaalle A-linjaista taftipukua, lähtisi tämä varmasti vilkkaan ulos!

Sen sijaan kauan epäsuosiossa ollut satiini on tullut takaisin, ja pitsi on kiinnostunut yli kymmenen vuoden ajan tasaisesti.

– Ehkä myös sellainen pöyhötylli on menettänyt merkitystään häätyylissä. Tylli kiinnostaa kyllä, mutta enemmän sellainen boheemi, joka läjähtää alaspäin.

”Saa olla semmoisessa puvussa, joka itselle sopii”

Kaikesta huolimatta Korenius tiedostaa sen, että häämuotiin mahtuu paljon erilaisia makuja. Jopa tafti materiaalina kiinnostaa morsiamia esimerkiksi Itä-Suomessa.

– Tärkein muutos lienee se, että nykyisin saa olla semmoisessa puvussa, joka itselle sopii. Mekko ei ole enää naisen univormu, se voi olla aitoa vintagea tai tähän päivään tuunattu, äidin vanha puku. Tai sitten juuri sähäkkä aikuisen naisen mekko, jossa ei tarvitse olla pikkumorsiamena häpeilemässä kokemattomuuttaan.

– Häämuoti on nykyisin ihan yhtä moninaista kuin päivämuotikin, Korenius kiteyttää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt