Saako maksaläiskän vaalenemaan näkymättömiin? Kosmetologi kertoo

Julkaistu:

Me Naiset
Jos ei halua ihoon näkyviä pigmenttimuutoksia, niiltä kannattaa suojautua etukäteen. On kuitenkin myös tärkeää muistaa, että ne kuuluvat elämään.
Maksaläiskät ovat yksi esimerkki ihon pigmenttihäiriöistä. Läiskät yhdistetään usein aurinkoon ja iäkkääseen ihoon.

Kosmetologi Anne Louhinivan mukaan auringolla on yhteys pigmenttimuutoksiin. Hän kuitenkin lisää, että aurinko vain laukaisee oireet. Maksaläiskät ovat itsessään lähtöisin hormonitasapainon muutoksista.

– Pigmenttihäiriöt johtuvat usein hormonitasapainon muutoksista. Siksi maksaläiskiä tulee todennäköisimmin murrosiässä, raskaana ja vaihdevuosien aikana, kun kehon hormonitasapaino horjahtelee.

Louhinivan mukaan keho ei ole täysin suojassa pigmenttihäiriöiltä, vaikka hormonitasapaino olisi kunnossa. Kun ohentunut tai muuten heikentynyt iho altistuu auringolle, voi siihen ilmestyä monenlaisia pigmenttimuutoksia.

– Jos iho palaa tai paleltuu, se vaurioituu. Silloin pigmenttihäiriöitä muodostuu helpommin. Myös haavat ja aknen kaltaiset ihosairaudet saavat ihon ohenemaan, mikä puolestaan altistaa sen pigmenttihäiriöille. Oireet kuitenkin laukaisee aina aurinko.

Suojaa iho ympäri vuoden ja vuorokauden

Koska aurinko laukaisee oireen eli saa ihon pigmentin muuttumaan, on ainoa tapa maksaläiskien ehkäisyyn auringolta suojautuminen.

Louhiniva korostaa, että pelkkä aurinkovoiteen levittäminen rantapäivänä ei riitä. Auringolta tulisi suojautua ympäri vuoden ja vuorokauden.

– Etenkin, jos iho on jo ennestään kärsinyt, on jatkuva suojautuminen tärkeää. Jopa loisteputkivalo voi aiheuttaa heikolle iholle pigmenttihäiriöitä. Itse käytän SPF 50 -aurinkovoidetta ympäri vuoden, sillä olen nuoruudessani palanut useita kertoja. Se on heikentänyt ihoani.

Louhinivan mukaan aurinkovoiteen ja vaatteiden lisäksi on olemassa pigmenttihäiriöitä ennaltaehkäiseviä voiteita, jotka sisältävät muutoksilta suojaavia ainesosia. Näitä suositellaan etenkin silloin, jos maksaläiskien ensimerkit ovat havaittavissa.

Jälkiviisaus käy työlääksi ja kalliiksi

Maksaläiskiä on mahdollista hoitaa myös jälkikäteen happo- ja entsyymiterapiahoidoilla. Hoidot ovat sarjahoitoja, joihin sisältyy sekä kauneushoitolakäyntejä että ohjeistettua kotihoitoa.

– Maksaläiskät ja pigmenttihäiriöt voidaan parhaimmillaan häivyttää kokonaan, jos pigmentti ei ole päässyt liian syvälle. Muissa tapauksissa läiskiä voidaan vähintään vaalentaa.

Louhiniva kuitenkin muistuttaa, etteivät hoidot ole helppoja tai kertaluontoisia. Hoitojaksot vievät aikaa, ja niihin täytyy sitoutua.

– Myös hoidot ohentavat ihoa, ja ohut iho on jälleen kerran alttiimpi uusille pigmenttimuutoksille. Tästä johtuen auringolta suojautuminen hoitojakson aikana on erityisen tärkeää. Talvi on otollisin aika sen aloittamiselle.

Peittääkin voi – tai antaa vain olla

Kevyiden maksaläiskien kohdalla kannattaa pohtia, onko hoitojakso todella tarpeellinen vai onko oireiden kuriin saaminen riittävä ratkaisu.

Louhiniva kertoo, että jos maksaläiskän ei halua tummenevan, tulee toimia samoin kuin ennaltaehkäistessä pigmenttimuutoksia: suojaudu auringolta ympäri vuoden.

– Useilla kosmetiikkasarjoilla on nykyään myös aurinkosuojan sisältäviä ja täten ihoa suojaavia BB- ja CC-voiteita, jotka ovat kevyitä, mutta tarpeeksi pigmenttisiä peittämään ihon sävyvaihtelut, hän kertoo.

Toisaalta on myös syytä muistaa, että ihon pigmenttivaihtelut ovat normaaleja, eikä peittäminen välttämättä ole tarpeen.

Sen sijaan auringolta suojautuminen on, sillä se estää myös muita kuin kosmeettisia muutoksia ihossa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt