Beachvolleyta pelaava Malla, 33, oppi kantapään kautta: 5 tärkeää neuvoa auringolta suojautumiseen

Julkaistu:

Me Naiset
Aurinkovoiteet tulevat rantalentiksen pelaajalle väkisinkin tutuiksi. Malla, 33, tietää esimerkiksi, mitkä kohdat jäävät herkästi rasvaamatta.
Ihanaa, aurinko on taas täällä! Haittapuoli on, että ihon kärähtäminen ja sen vakavat terveysriskit uhkaavat jälleen ihan eri tavoin kuin kylmemmällä ja pilvisellä kelillä.

Paras keino auringolta suojautumiseen on luonnollisesti pysyä varjossa ja käyttää peittäviä vaatteita. Kesään kuitenkin kuuluu monia mukavia ulkoharrastuksia, joissa auringolta ei oikein voi välttyä.

33-vuotias Malla on harrastanut beachvolleyta eli rantalentopalloa kuusi vuotta. Lajissa aurinko paahtaa ja hiekka pöllyää, eivätkä pitkähihaiset ja -lahkeiset vaatteet ole ihan paras mahdollinen vaihtoehto. Aurinkovoiteet ovat siis tulleet Mallalle erittäin tutuiksi.

Malla kertoo nyt, mitä on oppinut kantapään kautta aurinkovoiteiden käytöstä.

1. Riittävän korkea suojakerroin

Aurinkovoidepurnukan kyljessä löytyvä SPF-luku kertoo, kuinka hyvin tuote suojaa ihoa auringon UVB-säteiltä. Tuotteeksi kannattaa myös valita sellainen, joka suojaa sekä UVA- että UVB-säteiltä. Malla kehottaa käyttämään erittäin korkean suojakertoimen rasvoja.

– Suojakerroin 30 saattaa riittää osaan kehosta, mutta kasvot, olkapäät ja rinnan alue pitäisi aina rasvata 50+-voiteella. Suosittelen käyttämään viisikymppistä koko kropalla – senkin läpi ruskettuu!

2. Levitä voide alasti

Jotta voiteen saa varmasti levitettyä koko keholle, se kannattaa tehdä nakuna. Tällöin myös esimerkiksi bikinien olkaimien alle jäävä iho tulee suojattua.

Esimerkiksi beachvolleyta pelatessa peliasu saattaa liikahtaa hieman paikoiltaan vauhdissa, ja asun alta esiin tuleva suojaamaton iho palaa herkästi. Rasva kannattaa siis levittää suosiolla ihan koko kropalle kotona ennen lähtemistä.

Kotona levitettäessä rasva ehtii myös asettua iholle eikä sotke vaatteita.

3. Kiinnitä huomiota etenkin kasvoihin

Ei, se 20-suojakertoimen sisältävä CC-voide ei riitä kasvoille aurinkosuojaksi – ainakaan, jos aiot käristää itseäsi rannalla.

Samat tuotteet eivät myöskään toimi aina yhtä hyvin sekä kasvoille että kropalle. Iho saattaa myös tukkeutua aurinkovoiteista, mutta näppyjen pelossa ei kannata jättää aurinkotuotteita käyttämättä. Valitse siis kasvoille tarkoitettu tuote oman ihon mukaan.

Auringossa hikoillessa puikkomainen tuote on Mallan mukaan helpoin levittää ja pysyy parhaiten paikoillaan. Aurinko voi myös vanhentaa ihoa, ja tätä varten Malla on alkanut käyttää pelatessa aurinkolippaa.

– Aurinkolippa antaa kasvoille lisäsuojaa. Huomasin auringon ikävät vaikutukset kasvojen ihoon rasvojen käytöstä huolimatta ja opettelin siksi pitämään lippaa.

Huulet kannattaa myös huomioida ja valita suojakertoimellinen huulivoide.

4. Muista lisätä voidetta

Aurinkorasvan teho heikkenee ajan kuluessa ja voide myös kuluu iholta esimerkiksi hikoillessa ja uidessa. Lisää aurinkorasvaa ihollesi siis riittävän usein. Malla laittaa uuden kerroksen vähintään kahden tunnin välein.

– Rasvaa lisätessä kiinnitä erityistä huomiota kasvoihin eli nenään, poskipäihin ja otsaan sekä helposti palaviin kohtiin, kuten olkapäihin, rintaan ja bikineiden rajakohtiin, Malla sanoo.

5. Suojaa päänahka

Käsivarret ja jalat yleensä muistetaan hyvin suojata voiteella, mutta usein muutama muu paikka voi unohtua tyystin. Yksi näistä on jakaus, joka palaakin herkästi ja tuloksena on punainen ja kipeä päänahka.

– Auringossa ollessasi älä käytä hiuksissasi jakausta tai muista ainakin rasvata myös jakauksen kohta ja hiusraja.

Paras keino suojata päänahka (ja itsensä auringonpistokselta) on tietysti käyttää hattua.

Artikkeli on julkaistu alun perin Me Naisissa. Voit lukea alkuperäisen jutun täältä.

Lue myös:

Tiedätkö mitä aurinkorasvan SPF-luku oikeasti tarkoittaa?

Testasimme suojakertoimen 50 aurinkovoiteet – monitoimituote nousi voittajaksi

Asiantuntija kertoo nyt, mistä voit tietää, onko kosmetiikkatuotteessa haitallisia mikromuoveja

Käytätkö suihkutettavaa aurinkovoidetta? Ei ehkä kannattaisi

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt