Meri joutuu harjaamaan huikean pitkät kutrinsa jopa kerran tunnissa – 8 naista paljastaa pitkien hiustensa salat, ja yksi asia nousee selvästi esiin

Julkaistu:

Hiukset
Kahdeksan suomalaista kertoo, miten he onnistuivat kasvattamaan itselleen pitkän tukan.
Moni meistä haaveilee hulmuavasta tukasta, joka ulottuisi pitkälle selkään saakka. Hiusten kasvattaminen ei ole kuitenkaan simppeliä hommaa.

Esimerkiksi aiemmin olemme muistuttaneet siitä, että hiusten kasvamiseen vaikuttavat myönteisesti riittävä raudansaanti, hiuspohjan kuoriminen sekä stressin vähentäminen. Myös päänahan hierominen ja latvojen siistiminen ovat oleellisia asioita kasvatusoperaation keskellä.

Lue lisää:
Kahdeksan naista kertoi Ilta-Sanomille oman kasvatustarinansa. Kertomuksia lukiessa huomaa, että rajut lämpökäsittelyt (ainakin ilman lämpösuojaa) on usein syytä unohtaa, jos mielii saada pitkät ja hyväkuntoiset kutrit.

Hanna”Vuonna 2010 leikkasin hiukset olkapäiden kohdalle. Sen jälkeen hiuksia on leikattu noin pari kertaa vuodessa vain sentti kerrallaan.

Ennen pesin hiukset joka toinen päivä, mutta nyt vuoden ajan olen venyttänyt pesuvälin viikkoon. Käytän hiusöljyä noin kerran viikossa tai silloin, kun tuntuu, että hiukset menevät liian helposti takkuun. En lämpökäsittele muuten kuin tarvittaessa föönillä, ja tätä tapahtuu aika harvoin. Kiharat teen lettien avulla, eli yhdeksän vuotta tässä olen jo antanut hiusten kasvaa vapaasti.

Minulla ei mitään erikoisia rutiineja ole. Oikeastaan hoidan näitä vähän liiankin laiskasti siihen nähden, kuinka paksut ja pitkät hiukset ovat!”

Mirella”Pesen hiukset joka toinen päivä vaahtoavalla shampoolla, minkä jälkeen käytän hoitoainetta tai pelkästään viileää vettä. Huuhtelen hiukset aina lopuksi kylmällä tai viileällä vedellä.

Pesun jälkeen painelen hiuksista pyyhkeellä enimmät vedet pois ja jätän hetkeksi hiuksiin hiuspyyhkeen. Hiusten kuivuttua hieman painelen vielä kosteisiin hiuksiin hiusöljyä. Kun hiukset ovat kuivuneet ihan täysin, suihkutan niihin hiuksiin jätettävää hoitoainetta. Tämä helpottaa hiusten harjaamista, koska hiuslaatuni on helposti takkuuntuva.

Käytän harjaamiseen hybridihiusharjaa, jonka harjakset ovat osaksi luonnonharjaa ja muovia. Tällainen harja on kuulemma hyvä juuri pitkille hiuksille. Syväpuhdistan hiukset silloin tällöin ruokasoodalla. Tällöin sekoitan ruokalusikallisen ruokasoodaa tavallisen shampoon joukkoon ja pesen hiukset normaaliin tapaan.

En lämpökäsittele hiuksiani lainkaan. Hiuksia värjäsin viimeksi 2014 kesällä, ja väri oli tuolloin tummanruskea, jonka annoin haalistua pois. Pidän hiukseni usein kiinni joko nutturalla, perusponnarilla tai letillä.

Vuoden 2015 marraskuussa vetäisin lyhyen polkkatukan. Siitä lähtien olen antanut hiusteni kasvaa vapaasti, vain latvoja välillä tasoittaen. Nyt harkitsen jälleen hiusten lyhentämistä ja piristämistä raidoilla. Leikkaaminen ei harmita, koska tiedän, että hiukseni kasvavat nopeasti pitkiksi.”

Anu”Muutama vuosi sitten aloitin blondausoperaation mustille hiuksille, jonka myötä tukka lyheni ihan olkapäämittaiseksi. Taisi olla helmikuu 2017, kun lopetin blondaamisen. Hiukset ulottuivat tällöin olkapäille eli olivat tosi lyhyet.

Siitä asti olen hiuksia kasvattanut, värjännyt latvoja tosi harvoin, ja jos olen värjännyt, niin pelkästään tummilla sävyillä. Muutoin värjään vain tyven!

En oikein hoida hiuksia mitenkään erityisesti. Pesen ne kerran tai kaksi kertaa viikossa ja kuorin päänahan silloin tällöin, vähintään kerran kuussa, sokerilla.

Välillä syön kuureina biotiinia. Lämpökäsittelen näitä tosi harvoin, ehkä kerran tai pari kuukaudessa. Harvakseen teen kookosöljyllä hoidon latvoille. Latvoja leikkaan myöskin harvoin, suurin piirtein kerran tai pari vuodessa. Nukun hiukset letillä. Ei sen ihmeempiä.”

Janna”Tähän mittaan hiukset kasvoivat noin 2–3 vuodessa. Yhden tai kaksi kertaa tasoitin latvoja välissä. En hoitanut kummemmin muuten kuin niin, että käytin suihkussa shampoota ja hoitoainetta.

Silloin tällöin laitoin vielä pyyhekuiviin hiuksiin hoitoainesuihketta. Lämpökäsittelin tukkaa melko harvoin, ja aina suihkun jälkeen annoin hiusten kuivua luonnollisesti.”

Jessi”Olen lapsesta asti kasvattanut pitkiä hiuksia. Joskus pienempänä mieleni teki leikata hiukset lyhyemmäksi, mutta äitini totesi, ettei kannata leikata.

Onneksi kuuntelin häntä, koska en tällä hetkellä edes osaisi olla lyhyillä hiuksilla ollenkaan. Eikä kyllä enää tulisi mieleenkään leikata lyhyeksi. Mielestäni hiukset ovat naisen kruunu!

En hoida hiuksia mitenkään erikoisin menetelmin. Pidän hiukset puhtaana ja leikkaan latvat säännöllisesti.”

Annika

”Vuonna 2013 hiukseni olivat todella huonossa kunnossa ja ulottuivat vain vähän leuan alapuolelle. Niitä oli jo useamman vuoden ajan värjätty, värinpoistoja tehty ja taas värjätty. Tämän vuoksi hiukset olivat todella kuivat, ja niitä piti lyhentää vähän väliä.

Aloin syömään ravintolisiä, ja siitäpä sitten hiukseni innostuivatkin kasvamaan! Niitä on sitten kasvateltu tässä jo kuusi vuotta.

Pesen hiuksia luonnonmukaisilla shampoilla tai saippuoilla pari kertaa viikossa ja muutoin vedellä. Hoitoaineen sijasta käytän arganöljyä. En käytä mitään muotoilutuotteita, ja hiuksia harjaan vain luonnonharjalla, joka ei vedä niitä irti. Pyrin myös värjäämään hiuksia ainoastaan kasviväreillä aina, kun se vain on mahdollista. ”

Aino”Noin 2–3 vuotta sitten minulla oli noin puoleen selkään ulottuvat hiukset. Sen jälkeen olen leikannut huonoja latvoja yhteensä jonkun 3–5 kertaa, en muista kuinka monesti. Vuoden 2018 joulukuussa hiukset ylsivät juuri ja juuri alaselän alkuun. Nyt ne ulottuvat jo alaselän loppupäähän melkeinpä.

Hiukset pesen markettipesuaineilla. Ensin shampoo, sitten hoitoaine ja joka kerta hiusnaamio. Näin ainakin itse saan pehmeämmät hiukset kuin niin, että käyttäisin hiusnaamiota vain silloin tällöin. Tämän jälkeen laitan pyyhekuiviin hiuksiin hiusöljyä.

Minulla ei tosiaankaan ole mikään hyvä ruokavalio, enkä syö mitään lisäravinteita. Kasvatusprojekti on edelleen kesken.”

Meri


”Hiukseni ovat paksut, luonnonkiharat ja laadultaan erittäin kuivat sekä pörröiset, joten takuilta ei voi välttyä. Hiuksia saakin olla harjaamassa suunnilleen tunnin välein, ellei useamminkin. Käytän välillä harjauksen yhteydessä hiusöljyä.

Hiukseni ovat aina olleet todella nopeakasvuiset, joten minun ei tarvitse tehdä mitään erikoistoimenpiteitä kasvun nopeuttamiseksi. Hiukseni kasvavat reilut 30 senttiä parissa vuodessa.

Pyrin pesemään hiukset kaksi kertaa viikossa, ja vain tarvittaessa pesen useammin. Laitan hiusnaamion tai värimaskin hiuksiin kerran viikossa. Hiukset värjään kahdesti kuukauden aikana käyttäen kestoväriä sekä suoraväriä.”